Her-evaluatie rapport afvalwaterinjectie NAM in Twente zorgt  opnieuw voor veel ergernis bij SSAT

De afvalwaterinjecties, die door de NAM sinds 2011 plaats vinden in lege gasvelden in N.O. Twente zorgen continue voor veel ergernis, ophef en vragen over de veiligheid, de risico’s voor de bevolking en de toekomstige gevolgen voor natuur en milieu. De vele calamiteiten en hiermee gepaard gaande ‘noodingrepen’ door de NAM (o.a. sluiting van een injectielocatie in Rossum) heeft de Tweede Kamer aangegrepen om de 2e evaluatie/her-afweging één jaar naar voren te halen. “Maar…..die worden naar onze mening op het verkeerde been gezet wanneer binnenkort het her-evaluatie rapport wordt gepresenteerd.  We zullen ook alle Tweede Kamerfracties  van deze ‘poppenkast voor de Bühne’ op de hoogte stellen. Het overleg dat wij al jarenlang hebben met EZK en de NAM (inmiddels sinds enkele maanden ook met het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) geeft steeds vaker het gevoel dat ‘de rijen gesloten zijn’! Het wordt wat ons betreft steeds dringender om een tegenmacht te organiseren ! Waar hebben we dat meer gehoord de laatste maanden!,” maken de bestuursleden van de Stichting Stop Afvalwater Twente van hun hart geen moordkuil.


Tweede evaluatie afvalwaterinjectie NAM in Twente;  ‘de macht’ bepaalt de uitkomst al vooraf !
Op 9 april  2021 ontving Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT) een brief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) met betrekking tot haar betrokkenheid bij de her-evaluatie waterinjectie Twente 2021.
“Ja, volgens afspraak met EZK en de NAM zouden wij ‘vanaf het begin’ bij de her-evaluatie betrokken worden. Uiteindelijk mogen we achteraf een reactie geven, net als de gemeente Dinkelland en de Provincie Overijssel, zonder werkelijke inbreng, evenals de gemeente en provincie!
Gekker nog de technische detailstudies zijn op dit moment hoogstwaarschijnlijk al klaar en ons is nog nergens naar gevraagd”, aldus de verbaasde en teleurgestelde SSAT-leden.

De her-evaluatie bestaat uit drie delen:

  • Een onderzoek naar zout oplossen door TNO
  • Een onderzoek naar zuiveringstechnieken door de TU Twente
  • Een onderzoek naar de circulaire methode als alternatief voor de afvalwaterinjectie


Onduidelijk is waarom de NAM een ‘hernieuwd’ onderzoek door TNO naar de risico’s  van zout oplossen wil laten doen
“Wij hebben niet om een onderzoek door TNO gevraagd. Wij hebben wel aangegeven dat we met TNO in gesprek wilden gaan over de tekortkomingen van het eerder uitgevoerd onderzoek (toepassing foutieve basisgegevens en uitgangspunten) en in dat licht gevraagd om onderzoek door onafhankelijke specialisten. Want o.i. is TNO-AGE niet onafhankelijk, maar juist sterk ‘verbonden’ met EZK. Op ons verzoek om onafhankelijkheid hebben we van EZK nooit antwoord gekregen!”

De tweede detailstudie (onderzoek naar zuiveringstechnieken en hun haalbaarheid door TU Twente) is naar de mening van Henk Steggink en Lucas Goldsteen, leden van de technische commissie van de SSAT, alleen maar “voor de bühne” !

“De TU Twente kan nooit binnen de daarvoor gestelde termijn van één maand een degelijk onderzoek doen naar zuiveringstechnieken. Behalve wanneer die technieken al beschikbaar zijn. En dat laatste is nu juist door RoyalHaskoningDHV (het bureau dat de her-evaluatie uitvoert) onlangs in een tussenevaluatie na ‘uitgebreid onderzoek’ ontkend. Wie houdt wie nu voor de gek?”, aldus Steggink en Goldsteen.

Als laatste zal een (door de SSAT ingebrachte optie) circulair proces worden onderzocht
“Dat onderzoek geschiedt door de NAM zelf i.s.m. haar ‘partner’ RoyalHaskoningDHV, een partij die al bij de vorige evaluatie gebrek aan onafhankelijkheid heeft laten zien. Alle activiteiten wijzen er op dat de afvalwaterinjecties  ‘gewoon’ worden voortgezet en zelfs nog worden uitgebreid naar Drenthe”, aldus de SSAT-leden die het vertrouwen in de her-evaluatie volledig kwijt zijn.
“ ‘De macht’ bepaalt de uitkomst, de ‘tegenmacht’ is wederom buitenspel gezet” aldus de SSAT.

“Zelfs nu de feiten er niet om liegen. De gescheurde injectiepijp en daardoor noodzakelijke sluiting van één injectieput in Rossum en niet te vergeten de grote onzekerheid over de veiligheid t.a.v. de overige injectieputten, baart ons grote zorgen” aldus de immer strijdbare SSAT-leden, die tevens in afwachting zijn van de bevindingen omtrent de oorzaak van de problemen in Rossum, die momenteel door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)  worden onderzocht.
“Volgens de NAM is waarschijnlijk ‘zoutkruip’ de oorzaak van de buisbreuk aan de Tramweg in Rossum. Dat zou kunnen betekenen dat er in de diepe ondergrond ruimte is ontstaan, zodat er zeer waarschijnlijk al zout is opgelost. Doordat de andere drie nog in gebruik zijnde injectieputten dieper zitten, waardoor de druk op het zout en de temperatuur hoger zijn, terwijl de controle op mogelijke buisbreuk op diepte amper mogelijk is, nemen de risico’s naar onze mening alleen maar toe.

Al die onduidelijkheden hadden naar onze mening al voldoende aanleiding moeten geven om alle injecties per direct te stoppen. En we staan hierin niet alleen. Hetzelfde verzoek ligt er bij EZK van de gemeente Dinkelland, de provincie Overijssel en last but not least ook van alle omwonenden van de Tramweg in Rossum”, aldus de verontruste SSAT-leden.

 

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
NAM steeds verder in ‘de put’

NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de T...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >