NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de Twentse bodem wil pompen zorgde voor veel commotie. De stichting Stop Afvalwater Twente, ‘We zijn het SAT’,  gaf al direct aan naar de rechter en de Raad van State te stappen als dit bericht op waarheid zou berusten. “We zijn boos, heel boos, want de NAM lapt opnieuw allerlei afspraken aan haar besmeurde laars.  Als SAT willen wij de veiligheid van de twee nog resterende injectieputten in Twentse bodem aanvechten. Wij willen dit afvalwater niet meer,” aldus voorzitter Freddie Mensink.
De woordvoerder van staatssecretaris Hans Vijlbrief reageerde ook op de berichtgeving door via APN Medianet te melden dat de NAM het injecteren van afvalwater van de oliewinning in de bodem van Twente niet opnieuw mag opstarten. “Vanaf 1 januari 2023 vervalt de vergunning, die de NAM daarvoor heeft. Dus is opstarten dan niet meer mogelijk,” is klip en klaar in het Twitterbericht van het ministerie van Economische Zaken te lezen. Dat bericht zorgde bij de stichting Stop Afvalwater Twente nog niet voor een geruststelling. “Staatssecretaris Vijlbrief zegt wel dat het doel blijft om niet meer in Twente te injecteren, maar met die woorden geeft hij nog geen definitieve garantie,” concludeert Freddie Mensink.
Dan verschijnt er het bericht dat het Openbaar Ministerie de NAM gaat vervolgen. Het OM verdenkt de NAM er van stoffen aan het afvalwater te hebben toegevoegd zonder daarvoor een vergunning te hebben om deze stoffen te lozen. De NAM zou die stoffen bij het Groningse Borgsweer hebben geloosd. Volgens het OM is hier sprake van een milieudelict. Het is echter nog onduidelijk of het injecteren van afvalwater door de NAM gevaar oplevert voor mens en milieu. Dat neemt niet weg dat na een uitgebreid onderzoek door de politie, de inspectie Leefomgeving en Transport en het Staatstoezicht op de Mijnen er toch de nodige vraagtekens zijn. Het OM wil deze zaak in 2023 voor de rechter brengen.
De volgende tik voor de NAM komt van staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw. Dat zei hij tijdens het verhoor voor de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen. De arbitrage gaat om de kosten te vergoeden, die diverse Groningers hebben geleden naar aanleiding van de aardgaswinning en de daarmee gepaard gaan de aardbevingen. Die zorgden voor veel schade aan hun huizen en de NAM, zeker mede verantwoordelijk, traineert het verstrekken van de geleden schade. “Ik ben heel erg boos dat de NAM het heeft laten aankomen op een arbitragezaak. Zowel de staat als de multinationals Shell en ExxonMobil hebben veel profijt gehad van de aardgaswinning. Deze partijen staan samen aan de lat om de kosten voor de geleden schade te betalen,” aldus de staatssecretaris.
De NAM komt door al deze uitlatingen steeds vaker in diskrediet te staan en belandt dus steeds verder in de put. Het is aan de overheid om de juiste keuzes te maken en daarnaast is het ook aan de stichting Stop Afvalwater Twente, maar ook in het Groningse om te laten horen dat men het meer dan SAT is.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >
“D’r Oet”

“D’r Oet”

De boodschap van de Stichting Stop Afvalwater Twente kreeg nogmaals een extra lading op de plek waar...

Lees verder >