Veel belangstelling voor 40-jarige Vogelwerkgroep Ootmarsum

Maar liefst veertig jaar zijn de leden van de Heemhuis Vogelwerkgroep actief om de stand van de diverse vogelsoorten in kaart te brengen. Dat wilde deze enthousiaste groep vrijwilligers weten door op de Springendalhoeve, de meest mooie locatie, een dag met volop activiteiten te organiseren.  Het viel mooi samen met de traditionele landschapsdag op deze plek waar paarden de ploegen trokken om het land te bewerken. Nostalgie, maar vooral liefde voor de natuur en om deze ook over te brengen op andere belangstellenden.

Om 6.00 uur in de vroege ochtend was er al de eerste activiteit. Maar liefst 30 belangstellenden volgden leden van de Vogelwerkgroep door het Springendal om te luisteren en te kijken naar de vogels, die op dat tijdstip volop actief zijn. Mooi is het dan dat de Koekoek in dit prille voorjaar wordt gehoord, maar ook de Fluiter, een vogel die heel veel mensen niet eens kennen. Binnen de Vogelwerkgroep heeft ook de vogelapp zijn intrede gedaan, want hiermee kun je iedere zang traceren en wordt op je mobiel de vogel weergegeven. Maar ook hier willen sommige leden op hun eigen gehoor en kennis afgaan. Een generatieverschil?  Aan de ene kant wel, aan de andere kant is er die gemeenschappelijke deler om de aanwezige vogels in kaart te brengen en te zorgen dat er ook voor hen een toekomst is. Liefhebbers, die heel dicht bij de natuur staan en vaak beide voeten vast op de grond zetten. Nuchtere mensen, die een gezamenlijke hobby hebben, maar ook oog hebben voor allerlei maatschappelijke problemen. Niet dat zij ze oplossen, maar ze slingeren niet allerlei berichten op X om hun gelijk te krijgen.
Hoe mooi is het dat juist deze club zoveel mensen op één plek weet te krijgen om samen dat stukje liefde voor de natuur te delen. En wat was er veel te zien en te beleven. Interessante lezingen, allerlei standjes met de parels van de natuur, prachtige paarden, en vooral vogelliefhebbers, die hun passie deelden met vele anderen. Vogelkastjes maken, kijken en luisteren naar vogels, maar ook de drone, die met warmtegolven dieren kan opsporen.

Hoog in de lucht ontwaarde hij een dier en zoemde steeds verder in. Het leek een haas, maar uiteindelijk bleek het een muskusrat te zijn. Wat een prachtige vondst om het wild in beeld te brengen.

 

 

Hoe mooi was het om met een netje de beek af te speuren naar levende waterdieren. Onder meer een salamander was de vondst van één van de jongste bezoekers en hoe blij was dat kind om dit prachtige beestje in zijn net aan te treffen. Niet alleen bij dit jochie, maar bij jong en oud voelde je het plezier om de natuur samen te delen. In het lentegroen van de Springendalhoeve voelde dit 40-jarig jubileum van de Vogelwerkgroep als een nieuw begin.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Jubileumexcursie Vogelwerkgroep Ootmarsum met veel vogelverrassingen

Jubileumexcursie Vogelwerkgroep Ootmarsum met veel vogelverrassingen

Het hoeft verder geen introductie, want heel Ootmarsum is op de hoogte dat de Vogelwerkgroep in 2024...

Lees verder >
Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum viert 40 jarig bestaan!

Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum viert 40 jarig bestaan!

Dit jaar viert de Vogelwerkgroep Ootmarsum haar 40-jarig bestaan. In 1984 begonnen 4 enthousiaste vo...

Lees verder >