‘Heel Ootmarsum schildert’

Het is een nieuw initiatief van Alphons Weierink om Ootmarsum nog meer op de kaart te zetten. Hij wil kunstenaars en ook andere creatievelingen een podium geven om hun talenten te etaleren.

 

 

 

 

 

Geïnspireerd door de schilderijen van Jacob van Ruisdael (Gezicht op Ootmarsum) en Meindert Hobbema (Gezicht op het Huys van Ootmarsum) wil de voormalige journalist iedereen de kans geven om zijn ‘Kijk op Ootmarsum’ in te zenden.

Criteria
De criteria voor deelname zijn simpel. Iedereen die kan schilderen, tekenen, aquarelleren of met textiel kan werken, wordt uitgedaagd om haar of zijn favoriete ‘Kijk op Ootmarsum’ vast te leggen. Een glaskunstwerk of een bijzondere foto is zeker ook toegestaan. Het werk moet hoe dan ook een link hebben met het stadje en haar directe omgeving. Ook deelnemers van buiten Ootmarsum zijn van harte welkom. De deelname is geheel gratis. Aanmelden kan via www.kijkopootmarsum.nl

Voor iedereen
Weierink hoopt dat zoveel mogelijk kunstenaars mee willen doen: ,,Niet alleen amateurs zijn van harte welkom, maar zeker ook professionals; niet alleen uit Ootmarsum maar ook van daarbuiten, dus toeristen en andere bezoekers. Je hoeft ook geen cursus te volgen of gevolgd te hebben. Het moet voor iedereen een avontuur zijn om in de voetsporen te treden van Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema.”
Ook bestaande werken, die een ‘Kijk op Ootmarsum’ geven, zijn welkom. Dat kunnen werken zijn, die door de inzenders – ooit – zelf zijn gemaakt maar ook werken van een andere kunstenaar, die iemand in zijn of haar bezit heeft. ,,Het gaat erom dat we zoveel mogelijk werken met een ‘Kijk op Ootmarsum’ bij elkaar krijgen.”

Uitdaging
Alphons Weierink roept kunstenaars op om het penseel of wat ook ter hand te nemen en ieder hun eigen ‘Gezicht op Ootmarsum’ in beeld te brengen. Weierink hoopt en verwacht dat veel kunstenaars  hierdoor uitgedaagd worden om dat ook te gaan doen. Na een selectie wordt van de gekozen inzendingen een expositie ingericht in het Ton Schulten museum. ,,En wie wil niet dat zijn of haar werk daar straks bij hangt”, zegt Weierink. ,,Dus ik hoop dat in navolging van ’Heel Holland bakt’ we kunnen spreken van ‘Heel Ootmarsum schildert’. Naast het museum van Ton Schulten worden ook andere galerieën bij de expositie betrokken. Ook worden alle inzendingen gebundeld in een boek.

Positieve reacties plaatselijke kunstwereld
De plaatselijke kunstwereld reageert enthousiast op het project dat de naam ‘Kijk op Ootmarsum’ heeft. Onder hen natuurlijk kunstschilder Ton Schulten. ,,Een heel mooi initiatief”, zegt hij, ,,dat prima bij Ootmarsum past.” Ton Schulten weet waar hij over praat, want al vanaf het begin van zijn schilderscarrière in de jaren 90 van de vorige eeuw laat hij zich inspireren door het Twentse coulissen- en essenlandschap met zijn karakteristieke boerderijen maar ook door Ootmarsum. Zijn vele schilderijen getuigen daarvan.

 

Schulten stelt ‘heel graag’ zijn museum beschikbaar voor de expositie van de vele werken, die de afsluiting van het project moet vormen. ,,Dat moet een extra motivatie zijn voor kunstenaars om mee te doen. Jouw ‘Kijk op Ootmarsum’ aan een groot publiek mogen laten zien, hoe mooi is dat.”

Cursisten
Carina Kroeze beaamt dat volmondig; de kunstenaar met een eigen galerie en atelier aan de Schiltstraat in het stadscentrum wil ‘dolgraag’ meewerken aan het project ‘Kijk op Ootmarsum’. Dat doet ze via de schildercursussen die zij sinds 2010 geeft. Wekelijks hebben 60 cursisten in Ootmarsum les van haar en ze heeft een wachtlijst van nog eens 40 gegadigden. ,,Dit is heel leerzaam voor de cursisten; hier steken ze veel van op. En het mooie is: ze mogen zelf bepalen hoe hun ‘Kijk op Ootmarsum’ er uit komt te zien. Een extra uitdaging. En ik denk dat ik zelf ook mee ga doen; ik zal eens gaan zoeken naar een bijzonder gezichtspunt”.

Prachtige doorkijkjes
De VVV Ootmarsum-Dinkelland ondersteunt Kijk op Ootmarsum van harte. Directeur Jeroen Enkelaar is heel enthousiast en ziet veel perspectief. ,,Dit evenement zorgt voor veel reuring in Ootmarsum, daar ben ik van overtuigd. Ik zie de expositie met al die inzendingen al helemaal voor me. ”Ootmarsum met zijn oude straatjes, doorkijkjes, karakteristieke panden met bijzondere gevels leent zich volgens Alphons Weierink ‘bij uitstek’ voor het project. ,,Ootmarsum is zeer fotogeniek. De keuze is legio. Iedereen heeft immers zo zijn of haar eigen kijk op Ootmarsum. De één vindt Ootmarsum vanaf de Kuiperberg prachtig, maar een ander juist vanuit de Ageler Es. Ook in Ootmarsum zelf is er van alles in beeld te brengen. Dat kan het gezicht op een kerk zijn of een ander historisch pand, maar één enkel gebouw, straatje of kenmerkend detail kan ook. Tradities zoals het vlöggelen en andere gebruiken zijn evenzeer welkom. Ik woon heel mijn leven in Ootmarsum en ik ken alle hoeken en gaten wel, maar toch word ik nog geregeld verrast door een nieuw gezichtspunt. Je moet het wel wíllen zien”.

Jury maakt selectie

Ton Schulten kiest uit de inzendingen zijn eigen favoriete werk en stelt daarvoor een aantrekkelijke geldprijs beschikbaar. Verder is er een publieksprijs. Een jury beoordeelt de inzendingen en maakt daaruit een selectie voor de tentoonstelling in Museum Ton Schulten. Deze jury bestaat uit: Els Morsink-Heisterkamp, Carina Kroeze, Hans Olde Monnikhof, Gerard Velthuis en Hans van Zuilekom. Meer informatie: www.kijkopootmarsum.nl

 

< Vorig / Volgende bericht >