Nationale Bijentelling van start! Welke bijen gaan tellers dit jaar zien?

IVNLandschappenNLNaturalis Biodiversity CenterNatuur en Milieu

15-APR-2024 – De Nationale Bijentelling roept dit jaar iedereen op om een half uurtje bestuivers te tellen. Dat kan dit jaar tussen 15 en 24 april. Tellen kan overal; in je tuin, op je balkon of ieder ander groen plekje in de buurt. Onderzoekers hopen er zo achter te komen hoeveel wilde bijen en hommels er momenteel rondvliegen.

Deel deze pagina

De Nationale Bijentelling is gestart! De jaarlijkse telling is dit keer geen weekend, maar verlengd naar tien dagen. Daarmee is de kans op zonnig weer groter – een voorwaarde voor de bij om uit te vliegen – én hebben tellers meer mogelijkheden om mee te doen.

Door mee te tellen, help je wilde bijen. Onderzoekers komen zo meer te weten over hoe het gaat met de diverse wilde bijen en daardoor kunnen ze beter beschermd worden. Wilde bijen zijn alle bijen behalve de ‘tamme’ en door de mens goed verzorgde honingbij. Juist voor de wilde bijen is bescherming hard nodig: ruim de helft van de 360 soorten in Nederland is bedreigd.

Landelijk bijenonderzoek

Deelnemers kunnen meedoen door in die tien dagen minstens één keer de bijen in hun omgeving te tellen, maar vaker mag ook. Dat kan overal: in de tuin, op het balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Met behulp van het online telformulier en bijengidsje geven deelnemers de verschillende soorten bijen, hommels en zweefvliegen door. De resultaten zijn live te volgen tussen 15 en 24 april op Nationalebijentelling.nl.

De telling is voor de onderzoekers een unieke kans om gegevens te verzamelen over het aantal wilde bijen in tuinen en op balkons. Door deze te vergelijken met die van de voorgaande zes edities krijgen ze zo meer inzicht in hoe het gaat met de diverse bijen in ons land. Vorig jaar werden de honingbij en de twee metselbijen (rosse en gehoornde) het meest geteld, met de hommels op een flinke achterstand. De onderzoekers zijn benieuwd welke bestuivers dit jaar het meest gespot worden en hoeveel het er zijn.

Extra aandacht nodig

“Hoe meer tellers, hoe beter: zo komen we steeds meer te weten over deze belangrijke bestuivers”, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis Biodiversity Center. Dat is essentieel, want we kunnen niet zonder ze. “Elke dag eten we planten en producten die mede door wilde bijen zijn geproduceerd, zoals appels en chocola”, legt hij uit. “Bijen laten zien hoe nauw mensen met de natuur zijn verweven. Door mee te tellen, kun je iets terug doen voor de bijen.”

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk initiatief van Naturalis Biodiversity CenterLandschappenNL en Natuur & Milieu, en wordt mede-georganiseerd door IVN NatuureducatieEIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Het doel is om gezamenlijk meer over bestuivers te weten te komen, zodat we ze beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit onderzoek door wilde bijen te helpen tellen.

Meer informatie

  • Ga naar Nationalebijentelling.nl om mee te doen aan de telling. Daar vind je ook het bijengidsje met meer informatie over de bijen die je medio april in je tuin tegenkomt.
  • Vragen over de telling? Kijk hier voor de meestgestelde vragen.

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto: Tjomme Fernhout (kopfoto: gehoornde metselbij)

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Nesten broedende vogels weer live te volgen

Nesten broedende vogels weer live te volgen

Vogelbescherming Nederland De camera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming Neder...

Lees verder >
Sint-Janskruid bloeit volop en eikenpage fladdert al rond eiken

Sint-Janskruid bloeit volop en eikenpage fladdert al rond eiken

Sint-Janskruid is echt een zonnige zomerplant: de dooiergele bloemen zijn eind juni te zien. ...

Lees verder >
Geen ijsvingertjes door de droogte en mol komt boven de grond.

Geen ijsvingertjes door de droogte en mol komt boven de grond.

Gewoon ijsvingertje is een slijmzwam die bedrieglijk veel op rijp lijkt. Net ijswitte ‘ving...

Lees verder >