Puur genieten van Het Springendal dankzij een bont spectrum aan prachtige vogelsoorten

Dit jaargetijde, de lente, leent zich er uitstekend voor om volop te genieten van de natuur, die zich in volle glorie laat zien. Op Koningsdag trokken we de winterjas nog aan, maar daarna scheen de zon, steeg de temperatuur en barstte de lente in alle ‘groene’ hevigheid los. Binnen een week zaten de bomen vol in het blad en bleven de vogels volop zingen. Een prachtig gebied om dat van heel dichtbij mee te maken is ‘ons’ Springendal. Eén met dit natuurgebied is Robert Westerhof. Deze natuurliefhebber geniet dagelijks met volle teugen van alles wat zich hier in de natuur afspeelt. We hebben lang op zijn bijdrage moeten wachten, maar dat heeft ook alles te maken dat Robert liever buiten is dan achter de computer. En juist in deze tijd van het jaar is het volop genieten en zeker de laatste 10 dagen van de prachtige expansie van moeder natuur. Met zijn kameraden van de Vogelwerkgroep Heemkunde uit Ootmarsum is hij nauwlettend bezig om te kijken wat de broedvogels ons aan nieuw kroost achterlaat. In deze maand is het een lust voor het oor om de broedvogels in dit prachtige stukje natuur te horen. Het is een bonte verzameling met natuurlijk de bonte specht als één van de bosvogels, die er te zien en te horen zijn.
eekhoorn IMG_7077 3
Maar zelfs een eekhoorn laat de harten van de natuurliefhebbers harder kloppen. Ze zien er zo lief uit, maar ondertussen zijn het rovers, die echter zorgen voor een balans in de natuur. De Vogelwerkgroep Heemkunde telt, inventariseert, streept af en laat vooral positieve geluiden horen, net als de broedvogels, want wat is het heerlijk om juist dat gezang in het mooie lenteseizoen je oren te laten strelen. Robert Westerhof  beschrijft in deze bijdrage diverse broedvogels op het Springendal. Hij streelt zijn teksten met prachtige oogstrelende foto’s. Allemaal genieten van deze natuurbijdrage.

geelgors
Genieten van het Springendal
Tijdens de eerste broedvogeltellingen in februari was het nog relatief rustig in het bos. De vogels,  die dan zingen kun je nog gemakkelijk onderscheiden van de andere soorten. Vanaf de maand mei moet je echt de geluiden eruit zien te filteren. De meeste broedvogels van het Springendal zijn dan namelijk terug van hun overwinteringsgebied en in de vroege ochtend is het een kakofonie van jewelste. Vanaf half mei zijn alle bosvogelsoorten weer compleet.

Als vogelwerkgroep tellen we ieder jaar de vogels op het Springendal. Met  het Staatsbosbeheer hebben we afgesproken dat we in drie jaar tijd het hele Springendal gaan inventariseren. We laten hierbij de zeer algemene soorten buiten beschouwing.

Het Springendal kent vele soorten,  die tot de verbeelding spreken. Vaak vang je maar een glimp op van een vogelsoort.  Ze zijn snel en door het bladerige bos niet altijd even goed te zien. Een foto geeft je de gelegenheid om er wat langer van te genieten. Een aantal zal ik hieronder aan bod laten komen.

appelvink
Appelvink

De Appelvink is een vrij algemene vogel die op het Springendal op verschillende plekken voorkomt. Aan de rand van de Paardenslenkte en op het onland hebben we ze regelmatig aangetroffen. Vaak zitten ze hoog in de boom en laten een harde maar kort  ‘tsik’ geluid horen.
Dankzij de opmerkelijke vorm van de snavel kan de vogel noten kraken die voor andere vogels oneetbaar zijn. Het is een echte bosvogel maar tijdens de wintermaanden brengen ze ook wel eens een bezoek aan een voedertafel in de stad.

goudvink
Goudvink

De Goudvink is ook goed vertegenwoordigd. Vooral rondom het Onland wordt de vogel veelal opgemerkt. De knalrode borst van het mannetje valt erg goed op, zodat hij snel door vogelaars ontdekt kan worden.

geelgors2
Geelgors

De Geelgors houdt van een halfopen landschap. Rondom de Paardenslenkte en andere delen van het Springendal is hij goed te horen. De gele kleur knalt er uit n deze periode van zijn verenkleed. In de vroege ochtend wanneer de zon schijnt laat deze soort zich vooral zien. Het is een echte zonaanbidder!

fluiter
Fluiter

Deze vogel lijkt een beetje op een tjiftjaf. Hij heeft een mosgroene mantel, een dunne okergroene oogstreep en daarboven een citroengele wenkbrauwstreep. De zuiver witte borst valt bij deze soort ook op. Tijdens zijn zang heeft de vogel een fladderende vlucht van tak naar tak. Het geluid lijkt een beetje op dat van een knikker die je op de grond laat stuiteren. In onze telgebieden komen circa 15 paren voor.

zwarte specht

Zwarte specht
Dit is de grootste specht,  die op het Springendal voorkomt. Ook is het de enige specht die zelf een gat timmert in een levende boom. Meestal maakt hij een nestgat in beukenbomen. Langs de Mosbeekweg waar vele beuken staan wordt deze specht dan ook regelmatig aangetroffen.

kleine bonte specht
Kleine bonte specht

De naam zegt het al. De kleine bonte specht is de kleinste specht die voorkomt op het Springendal. De vogel is ongeveer zo groot als een mus. In de maand mei kun je hem vaak herkennen op geluid. De vogel laat dan met regelmaat van zich horen.

boomklever
Boomklever
Boomklevers zijn echte boomstam acrobaten. Ze klimmen met gemak omhoog en omlaag rondom de stam van een boom. Ze kunnen daarbij verschillende grappige poses aannemen. Altijd een mooi gezicht om te zien.

kruisbek
Kruisbek
Een vogel die je op het Springendal niet vaak te zien krijgt is de Kruisbek. Toch is deze soort op een aantal plaatsen aanwezig. De gekruiste snavel en forse kop zijn erg opvallend. Met de gekruiste snavel kunnen ze eenvoudig de zaden uit de kegel van naaldbomen halen. Vooral de sparrenbomen zijn favoriet.

zwartkop
Zwartkop
Het mannetje heeft een zwarte pet op en het vrouwtje een bruine pet. De Zwartkop is voor het Springendal een algemene vogel die in alle delen van dit gebied wel te zien is.

kuifmees
Kuifmees

Der kuifmees heeft een prachtige karakteristieke kuif. Helaas zit de vogel weinig stil,  waardoor je de mooie kuif maar weinig te zien krijgt.
Kuifmezen houden van bossen waar vele dennenbomen staan. Op deze plaatsen kom je hem op het Springendal dan ook tegen.

Met veel dank aan Robert Westerhof voor dit inkijkje in een vogel eldorado in het Springendal en met foto’s, die kraakhelder zijn en dus gerangschikt mogen worden in de mooiste natuurfoto’s van In en Om Ootmarsum.

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Trouwe vogelaars op hun post

Trouwe vogelaars op hun post

Leden van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum telden op Euro Birdwatch maar liefst 1683 vogels. Da...

Lees verder >
Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Tegenover het prachtig gerenoveerde terras en speeltuin van café Rouwers ontwaarde Robert Westerhof...

Lees verder >
Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten

Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten

Een aantal leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum, die in de buurt wonen, stonden boos en met tranen ...

Lees verder >