Opnieuw Stolpersteine in Neuenhaus

Nadat vorig jaar een eerste aantal Stolpersteine werd gelegd komt kunstenaar en initiatiefnemer van dit project, Gunter Demnig op donderdag 16 februari opnieuw naar Neuenhaus, waar zeven van deze herinneringsstenen worden aangebracht. Plaats van samenkomst is de vroegere woning van de Joodse familie Süskind aan de Veldhauserstrasse. Bij huisnummer 43 wordt daar om 09.00 uur de eerste van de zeven stenen gelegd. Daar zal ook Bernhard Voshaar, een tijdgenoot en goede kennis  van Süskind een toespraak houden.

De plechtigheid, waarvoor ook een aantal Nederlandse kennissen zijn uitgenodigd, zal worden voortgezet aan de Wallstrasse, waar voor het huis met nummer 2 zes Stolpersteine in de straat worden gelegd. Tot eind 1934 woonde daar de Joodse familie van Coevorden-Serphos, waaronder Johanna Hendrika van Coevorden, die in 1944 in Auschwitz om het leven werd gebracht. Drie van haar kinderen zullen op 16 februari bij de plechtigheid aanwezig zijn. Eén van hen, mevrouw Caroline Jongman schreef een tekst die door Annelies Termijtelen wordt voorgedragen. Mevrouw Dorothea Beck uit Telgte vertelt over de in 1944 vermoorde Sophia Serphos, een gehandicapt meisje dat 17 jaar lang was verpleegd in St. Rochus ziekenhuis en vandaar naar Auschwitz werd gevoerd.

Aansluitend aan het leggen van de Stolpersteine gaat het gezelschap naar het Raadhuis  waar men wordt ontvangen door Bürgermeister Paul Mokry en Stadtdirektor Günter Oldekamp. Een powerpoint presentatie over “Neuenhaus in der NS-Zeit” besluit de bijeenkomst.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Het moet in de jaren tachtig geweest zijn dat de weekbladen in de brievenbus gedeponeerd werden. Eé...

Lees verder >