Waterrad  bij Molenhuisje wordt officieel in gebruik genomen

Wat is een watermolen zonder rad ?  Die vraag stelde het bestuur van het Openluchtmuseum, en eigenaar van het Molenhuisje, zichzelf meerdere keren. Er kwam antwoord na de aanleg van de Stadsbeek, waarvan het water uit’mondt’  in de Molenbeek. De plannen voor een nieuw waterrad  achter het Molenhuisje werden gesmeed. Een mooi plan werd gemaakt en de omloop met schuiven , een damwand  en zandstenen uitloop werd door de gemeente aangelegd. Dankzij sponsoring van instanties en bedrijven kon de firma Wintels aan het werk en het resultaat is al enige tijd te bewonderen vanaf het Oldenzaalsvoetpad. Op vrijdag 30 september wordt in aanwezigheid van betrokkenen, sponsors en de naaste buren het  prachtige schoepenrad op deze historische plek officieel in gebruik genomen en die ingebruikname krijgt een feestelijk tintje.

molenhuis-met-waterrad
De watermolen van de Commanderie
Het Molenhuisje aan het Oldenzaalsvoetpad Ootmarsum, is het laatste restant van de verdwenen Commanderie Ootmarsum. Bij dit landgoed hoorden twee watermolens waarvan slechts het woonhuis van de ‘Voorste molen’ behouden is gebleven door de jaren heen.  In 1832 is het  Molenhuis met waterrad afgebroken.
foto-uit-1962
Foto: situatie in 1962

In 1962 is het woonhuis gerestaureerd en is een kleine berging met symbolisch waterrad aangebracht. In 1985 is het woonhuis opnieuw gerestaureerd waarbij het symbolische waterrad met sluis is verdwenen. Het Molenhuisje is onderdeel van het Openluchtmuseum Ootmarsum.

Aanleiding restauratie
De Molenbeek stroomt vanuit de beekdalen vanaf  de Kuiperberg naar de Wiemselbeek . De waterloop is  binnen het plan ‘ Lint Molenbeek ‘ in haar natuurlijke loop hersteld en wordt op het terrein van het Openluchtmuseum zichtbaar vanaf het Molenhuisje. Op de plek waar nu een woonwijk staat,  bevond zich de molenkolk,  die het  water voor de watermolen leverde. In de nieuwe plannen voor het laten herleven van het landgoed van de Commanderie was voorzien dat de nieuw aangelegde stadsbeek Ootmarsum uit zou monden in de nieuw aan te leggen grachten van de Commanderie. Nu dit plan niet doorgaat wordt de uitloop van de stadsbeek gekoppeld aan de Molenbeek met een instroom achter het Molenhuisje aan het Oldenzaalsvoetpad.

omloop-molenbeek
Het restaureren van de omloop van de Molenbeek met sluis, voorziening voor het waterrad en uitloop is uitgevoerd in het kader van de afronding project stadsbeek.
Het Openluchtmuseum waardeert deze restauratie zeer. Hierdoor wordt niet alleen een stuk historie in ere hersteld maar is ook de beleving van de bezoekers veel groter geworden en is het aanzien van het museumterrein voor de vele bezoekers die op weg zijn van de parkeerplaats stadsweide naar het centrum, bijzonder aantrekkelijk geworden.

2016-molenrad-molenhuisje 2016-molenrad-molenbeek

Foto’s Rob Meijer

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Geen Bijbels Kerstspel in Openluchtmuseum

Geen Bijbels Kerstspel in Openluchtmuseum

Het is al heel veel jaren een mooie traditie om in het bijzondere decor van het Openluchtmuseum door...

Lees verder >
‘Nieuwe’ inrichting Weemhof een lust voor het oog van de bezoeker

‘Nieuwe’ inrichting Weemhof een lust voor het oog van de bezoeker

Het voormalige restaurant ‘de Weemhof’ heeft een volledige metamorfose ondergaan. Door deze ‘n...

Lees verder >
Beleef het maken van papier in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Beleef het maken van papier in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Het Molenhuis, van de voormalige Commanderie van Ootmarsum, heeft een bijgebouwtje dat in de jaren z...

Lees verder >