Stimulans voor verduurzamen Agro&Food sector

Met een hapje zeewiersalade en een stukje meelwormsushi gaven Provinciale Staten op 28 september de aftrap voor een nieuw programma voor verduurzaming en innovatie van de Agro&Food sector in Overijssel. Met dit programma is een investering van €12 miljoen gemoeid. De hapjes, die gepresenteerd werden staan voor één van de onderdelen van het programma: waardevolle voedselketens met bijvoorbeeld aandacht voor nieuwe eiwitten. Vanuit het programma Agro & Food 2016 – 2019 wil de provincie vernieuwende projecten ondersteunen waarin ondernemers, onderzoeksinstellingen en onderwijs samenwerken om oplossingen te vinden voor vraagstukken in de sector.

De Agro&Food sector is belangrijk voor Overijssel; zij is goed voor 10% van de inkomsten, 15% van de banen en 70% van het grondgebruik. En 100% van de Overijsselaars heeft dagelijks met Agro&Food te maken. De sector staat voor een omslagpunt. Overijssel anticipeert daarop met een investering in verduurzaming en innovatie van de Agro&Food sector.

Gedeputeerde landbouw Hester Maij over het nieuwe programma: “De Agro&Food sector wordt geconfronteerd met belangrijke vraagstukken. Het draagvlak in de samenleving voor de traditionele manier van produceren verandert. Markten zijn onvoorspelbaar en technische veranderingen in de landbouw en verwerkende industrie gaan erg snel. Met het Agro&Food programma willen we de sector, die in Overijssel sterk is, stimuleren en helpen om oplossingen te vinden voor die vraagstukken. Oplossingen die de Agro&Food sector in heel Nederland maar ook daarbuiten verder helpen. De levensmiddelen sector biedt mooie toekomstperspectieven voor MBO-ers, ook om die reden is een duurzame versterking van de sector belangrijk voor Overijssel.”

Innovatielabs rond zes thema’s
In het Agro&Food programma gaat het om zes thema’s: gezond produceren (antibioticareductie), duurzame voedselbodem (versterken van de veerkracht van de bodem, mestverwerking en precisielandbouw), de stal van de toekomst (stallen toegepast op de natuurlijke behoeften van het dier), waardevolle voedselketens (nieuwe eiwitten, korte afzetketens), natuurrijk ondernemen (natuur inclusieve landbouw) en de boer als buur.

Ondernemers, onderzoekers, onderwijs en overheden dagen elkaar uit om in innovatielabs oplossingen voor vraagstukken op deze zes terrein te ontwikkelen. In een innovatielab staat een duurzaamheidsvraagstuk centraal, willen ondernemers koploper worden en is kennisdeling de standaard. De provincie faciliteert en is co-financier. Het Innovatiefonds Overijssel wordt opengesteld voor aanvragen van ondernemers uit de Agro&Food sector en de provincie ondersteunt de ontwikkeling van regionale fondsen zoals het Regio Zwolle Incubatorfonds.  Voor het oplossen van kennisvragen zet de provincie zogenaamde kennisvouchers in. Binnen de innovatielabs kunnen nieuwe businesscases ondersteund worden met een bijdrage uit de proof of conceptregeling. De innovatielabs worden ondersteund door partijen uit het bestaande innovatie-ecosysteem; kennispoort regio Zwolle, Oost NV, het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland en Natural Lifestockfarming.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Natuurherstel in Bergvennen & Brecklenkampse Veld door grondruil met buren

Natuurherstel in Bergvennen & Brecklenkampse Veld door grondruil met buren

De provincie Overijssel, de gemeente Dinkelland en Stadt Nordhorn zijn tot een overeenkomst gekomen ...

Lees verder >
Provincie wil natuur in en om Agelo sterker maken

Provincie wil natuur in en om Agelo sterker maken

Op woensdag 29 november 2023 organiseert Provinciale Staten een inspraakbijeenkomst over de Natura 2...

Lees verder >
Provincie Overijssel subsidieert Warmtenet Twente

Provincie Overijssel subsidieert Warmtenet Twente

De Provincie Overijssel geeft 2,5 miljoen euro aan subsidiegelden aan het Regionaal Warmtenet Twente...

Lees verder >