Leerlingen weten veel over oorlog

‘Om nooit te vergeten’.  Deze korte, maar waardevolle zin wordt vaak gebruikt in deze tijd als Nederland de bevrijding viert. In Ootmarsum wordt dat jaarlijks in de praktijk gebracht. Leden van de Ben Morshuis Stichting brengen een bezoek aan de basisscholen in Agelo en Ootmarsum.

In dat kader ‘Om nooit te vergeten’ werden met de leerlingen van groep acht van de basisscholen De Meander uit Ootmarsum en ’n Boaken uit Agelo drie oorlogsmonumenten bezocht en het bleek dat ze reeds over veel kennis van de Tweede Wereldoorlog en over de achtergronden van de drie monumenten beschikten. “Wij besteden op school veel aandacht aan dit onderwerp,” vertelden de leerkrachten. “Het is een gebeurtenis, die niet vergeten mag worden.”
Dat ze als aanvulling toch ieder jaar vragen begeleiding heeft ook zijn reden. “Als de kinderen zien waar een bepaalde gebeurtenis zich heeft afgespeeld en als iemand anders dan de meester of de juffrouw het verhaal vertelt, komt dat toch beter over,” is de ervaring van de leerkrachten. De begeleiding en uitleg is jaarlijks in handen van de BMS.

Bij het Menco-monument werd een foto getoond van het joodse gezin: vader en moeder Menco en hun vier kinderen, van wie de vader en de drie zoons op 7 oktober 1944 werden doodgeschoten. Op die plek staat nu het monument: een grote zwerfsteen met inscriptie. Het verhaal rond deze gebeurtenis maakt elk jaar veel indruk.
Oorlog 1
De kinderen fietsten daarna naar de Oppersveldweg naar het vliegeniersmonument. Op zo’n honderd meter daarvan verwijderd stortte in november 1940 een Engelse bommenwerper neer,  die kort daarvoor door een Duitse nachtjager in brand was geschoten. De kinderen wisten dat de vier vliegeniers op de protestantse begraafplaats ter aarde waren besteld en dat ze daar tijdens de herdenking en na de Adoptieviering (deze keer op 7 april) bloemen leggen.
De rondrit eindigde weer op het Bergplein bij het Ootmarsumse oorlogsmonument. Hier worden alle slachtoffers van de oorlog herdacht en van elk van hen wordt verteld onder welke omstandigheden zij hun leven lieten.

Op 7 april (normaal 4 april, maar dan is het Paaszaterdag), wordt de herdenking door de schooljeugd afgesloten met een Adoptieviering in de Protestantse Kerk, waarbij ook het gemeentebestuur is vertegenwoordigd. Daar worden liederen gezongen, gedichten voorgedragen en toespraakjes gehouden. Na de viering wordt bij het oorlogsmonument de vlag halfstok gehangen, bloemen gelegd en een minuut stilte in acht genomen. De groep schoolkinderen splitst zich dan in groepjes. Er gaat een groep naar de  Hervormde  begraafplaats en één naar het vliegeniersmonument om bloemen te leggen.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Geslaagde reünie zesde klas uit het jaar 1988

Geslaagde reünie zesde klas uit het jaar 1988

De zesde klas uit 1988, het jaar waar het Nederlands elftal Europees kampioen werd, kwam voor een tw...

Lees verder >
Sfeervolle kerstviering basisschool ’n Baoken in Agelo

Sfeervolle kerstviering basisschool ’n Baoken in Agelo

Lichtjestocht Op donderdag 22 december werd om 5 uur begonnen met de lichtjestocht. Lichtsnoeren ge...

Lees verder >
Sfeervolle kerstviering de Meander

Sfeervolle kerstviering de Meander

Kerst is en blijft een bijzonder feest. Zeker ook op basisscholen waar de leerlingen op hun paasbest...

Lees verder >