Vier mei viering niet alleen herdenken

De vier mei viering in Ootmarsum staat natuurlijk in het teken van herdenken, maar gelet op de liturgie ook zeer zeker met zorgen hoe de nabije toekomst er uit komt te zien. In een goede gevulde Simon en Judaskerk zong Ootmusica mooie, passende liederen. Herman Koops dirigeerde het koor en speelde op piano en orgel.

Wethouder Benno Brand opende de 4 mei viering en stond stil bij de woorden ’Dit nooit meer…” Hij liet duidelijk weten zich zorgen te maken over de oorlogen, die er momenteel woedden in de wereld en die kunnen leiden tot verdere escalatie. Verder riep hij op om te blijven gedenken en daarmee recht te doen aan alle slachtoffers van geweldssituaties.
Martine Sanders van scouting Ootmarsum sprak een eigentijds gedicht uit met ook weer die boodschap naar begrip en respect voor anderen hoe anders, die ook zijn.

 

 

 

 

 

 

Ook diaken Jan Kerkhof Jonkman memoreerde aan die pijlers. Naar zijn idee worden grenzen overschreden ook door bekende Nederlanders, die blijkbaar alles mogen zeggen en daarmee  anderen in een verkeerd daglicht zetten. “We moeten zo dankbaar zijn dat we in dit land wonen. We kunnen nog steeds herdenken ook 79 jaar na onze bevrijding. Dat wil niet zeggen dat het allemaal zonder zorgen gaat. We maken teveel mee, niet alleen in onze eigen omgeving, maar met name in de wereld om ons heen. Oorlogen lijken alleen maar toe te nemen. Daarnaast neemt ook de onvrede in Nederland toe. Dat heeft met de stroom aan vluchtelingen te maken, maar zeker ook aan een gebrek aan respect voor elkaar. Iedere situatie en iedere uitspraak wordt op een goudschaaltje gelegd en in feite willen we dat niet. Zelfs hierin wordt onze vrijheid beknot. Wees bewust van wat je zegt en geef niet zonder een goed argument de schuld aan anderen. We herdenken samen op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook hoe we nu moeten omgaan met al het geweld en de onvrede die er heerst. Toon respect en wees bereidwillig om anderen te helpen. Naastenliefde en betrokkenheid  zijn pijlers om deze in de praktijk te brengen. Wees dankbaar en kijk met vertrouwen uit naar de toekomst,” laat Kerkhof Jonkman weten.

Vervolgens zorgde Karin Baanstra met haar gedicht over ‘Menslief ik hou van jou’ om dat nog eens duidelijk te benadrukken.

Ootmusica gaf met het Fürchte dich nicht’ en ‘Nearer mij God’ nog meer cachet aan deze 4 mei viering.

Na de dienst stond harmonie Caecilia al klaar om de ‘Stille tocht’ te begeleiden. De klokken werden geluid en bij het Joods monument werden de eerste tulpen, die door de scouting Ootmarsum werden uitgereikt, bij dit aandenken aan de Joden, die uit de Siepelstad naar concentratiekampen zijn afgevoerd. Op het Bergplein verzamelden zich vele belangstellenden om samen twee minuten stilte op indrukwekkende wijze te betrachten. Fijn is het dat ook jonge gezinnen met hun kinderen mede het Bergplein omzoomden. De klokken zwegen even voor 20.00 uur. The Last Post, gespeeld door Paul Schulten, klonk over het Bergplein. Daarna was het echt twee minuten stil en stonden veel aanwezigen stil bij het herdenken, de zorg om het nu en de hoop om samen een toekomst te hebben. Respect, empathie en de wil om er voor anderen te willen zijn, zonder gemopper, zonder oordelen en knokken voor een wereld zonder geweld.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Herdenken in Ootmarsum

Herdenken in Ootmarsum

Stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog is voor velen in Nederland een reden om naar een herdenkingsbij...

Lees verder >
Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Traditioneel is er op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst in de Simon en Judaskerk in Ootmarsum. Deze b...

Lees verder >
‘The sound of silence’ maakt diepe indruk op het Bergplein

‘The sound of silence’ maakt diepe indruk op het Bergplein

Iedereen zal de bijeenkomst op het Bergplein op zijn eigen wijze hebben geïnterpreteerd, maar de st...

Lees verder >