NATURE TODAY
Tussen al dat vogeltrekgeweld van de afgelopen tijd, zijn er ook genoeg vogels die net als in het broedseizoen de winter in Nederland doorbrengen. Ondanks dat jonge grote bonte spechten in het najaar rondzwervend kunnen trekken, blijft het overgrote deel van deze in Nederland meest algemene spechtensoort in de winter rond hun broedgebied hangen. Ze maken dan wel gebruik van grotere gebieden voor het zoeken naar voedsel en kunnen zo ook in tuinen terechtkomen, waar ze zich tegoed doen aan het aanbod op de voedertafels. In het bos eten ze de zaden van dennen- en sparrenkegels. De grote bonte specht is te herkennen aan zijn zwart-witte uiterlijk, met een rode ‘broek’. Verder is de kop bij volwassen vogels van boven zwart, met bij de mannetjes een rode vlek op het achterhoofd. Juvenielen hebben een rood ‘petje’ boven op de kop.
Naast de grote bonte specht komen er in Nederland nog twee soorten bonte spechten voor, die eveneens jaarrond hun tijd in Nederland doorbrengen. De zeldzaamste van de drie is de middelste bonte specht, hoewel deze de laatste jaren met een opmars bezig is. Deze is iets kleiner dan de grote bonte specht. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een rode pet. Onderscheid met (jonge) grote bonte spechten is te maken op basis van het witte gezicht, zonder zwarte rand onder de rode pet, en de zalmroze broek van de middelste bonte specht. Daarnaast is er de kleinste spechtensoort van Nederland, de kleine bonte specht. De kleine bonte specht heeft het formaat van een mus en is dus een stuk kleiner dan de andere twee soorten. Mannetjes hebben een rood petje, bij vrouwtjes ontbreekt het rood. Verder heeft de kleine bonte specht horizontale strepen op de rug.
Tekst: Marco Wind, Nature Today
Beeld: Tom Lee, Flickr (CCBYNCND2); Jappie van der Poel, Waarneming. nl; Mark Zekhuis, Saxifraga













