Gouden Ootmarsums sprintkoppel Kittel en Veelers bij wielercafé Ronde van Overijssel

Sprintkoning Marcel Kittel won een rits aan etappes in de Ronde van Frankrijk, Giro d ‘Italia en de Ronde van Spanje. De meeste zeges haalde hij met de beste lead-out van het peloton: Tom Veelers. Het inmiddels volledig Ootmarsumse koppel vertelt over hun gouden periode in het wielercafé van de Ronde van Overijssel op maandag 15 april in Oldenzaal. Daar zijn ook wielergrootheden Ilse Pluimers en Herman Snoeijink te gast.

Legendarische sprinttrein
De sterke benen van de Duitser bezorgden hem een kleine tien jaar geleden de gele, groene en witte trui in de Tour de France. Een ongekend succes voor de kleine Duits-Nederlandse formatie van Argos-Shimano, onder leiding van Twentenaar Iwan Spekenbrink.
Naast Kittels krachtige kuiten waren de overwinningen te danken aan de stuurmanskunsten van lead-out Tom Veelers. De snelle Tukker was de laatste man in de legendarische sprinttrein. Met een scherp oog en soms een ‘kwak’ leidde hij zijn Duitse kopman door het hectische peloton in de laatste kilometers van de koers.

Vertrouwde grond
Nu is Veelers bondscoach van de Nederlandse wielerbeloften. Net als Kittel woont hij in Ootmarsum. De oud-prof Veelers is bij het wielercafé in Oldenzaal op vertrouwde grond. Bij de Oldenzaalse Wielerclub legde hij de basis voor zijn latere wielersuccessen. In de Ronde van Overijssel kwam hij helaas niet verder dan een derde plaats.

Beste Twentse wielrenster
De andere gast is de beste wielrenster van Twentse bodem: Europees Kampioen Ilse Pluimers. De Enterse rijdt bij het Belgische AG Insurance – Soudal Team op het hoogste niveau. In 2019 werd ze als junior ook al Europees Kampioen. Wat is haar geheim in deze bijzondere eendagskoersen?

Meeste overwinningen
Met Herman Snoeijnk heeft het wielercafé een andere grootheid binnengehaald. De sympathieke Denekamper won in zijn tijd bijna alle koersen, waaraan hij meedeed. Naar verluidt kwam hij maar liefst 365 keer juichend over de streep. De overstap naar de profs maakte hij echter nooit. Na zijn carrière werd hij onder andere ploegleider, bondscoach én erelid van OWC.

Toegang gratis
Het wielercafé is op maandag 15 april in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. De toegang en het eerste kopje koffie of thee zijn gratis. De zaal gaat open om 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur. De interviews worden gehouden door Ralph Blijlevens en Maarten Schoon, beiden verslaggever bij de Twentsche Courant Tubantia.

Voorafgaand aan de Ronde van Overijssel wordt traditiegetrouw het wielercafé georganiseerd in de  ‘Stad van de Ronde’. Dit jaar valt deze eer te beurt aan Oldenzaal. De stad speelt deze 70e editie de hoofdrol in en rond de wielerklassieker op zaterdag 4 mei.

Overijssels mooiste
Pakweg 180 wielrenners staan om 12.00 uur bij het Parkgebouw in Rijssen aan de start van ‘Overijssels Mooiste’. Ploegen uit binnen- en buitenland strijden op Overijsselse grond om de winst. De renners komen ook door Ootmarsum en dat is rond half twee als ze via de Zonnebergweg over de Kuiperberg naar de rotonde bij de Welkoop ‘stormen’. Van daaruit hebben ze een pittig stuk als ze via de Nutterseweg richting Tubbergen rijden.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ronde van Overijssel verrast met nieuwe ‘berg’ in wielerklassieker

Ronde van Overijssel verrast met nieuwe ‘berg’ in wielerklassieker

De Ronde van Overijssel is op zaterdag 4 mei een nieuwe ‘berg’ rijker. De parcoursbouwers hebben...

Lees verder >
Oldenzaal ‘Stad van de ronde’ van Overijssel

Oldenzaal ‘Stad van de ronde’ van Overijssel

Na negen andere plaatsen is in 2024 Oldenzaal uitverkoren als ‘Stad van de Ronde’ van Overijss...

Lees verder >
Een dag met Ivo Weierink in de ronde van Overijssel

Een dag met Ivo Weierink in de ronde van Overijssel

Ivo Weierink, fervent wielrennen, reed afgelopen zaterdag in de ronde van Overijssel de pers rond. E...

Lees verder >