Buutacademie van start

Hoe mooi is het als tijdens een gala een prachtige wisselwerking ontstaat tussen publiek en buutreedner. Het zorgt niet alleen voor een ontspannen sfeer, maar ook voor een optreden vol humor of met een boodschap, die nagenoeg iedereen aanspreekt. Om buutreedners te begeleiden is er een Buutacademie opgestart.

Sinds april 2021 wordt het carnaval van Noordoost-Twente officieel erkend als immaterieel erfgoed. Het betekent dat het veel meer is dan alleen een feest. Het is een samen zijn, samen doen en samen vieren, van generatie op generatie overgegeven.

Opname van het carnaval in het register, en de status die het carnaval daarmee krijgt is slechts een eerste stap. Belangrijk onderdeel van deze status is dat het erfgoed geborgd wordt voor de toekomst. Vanuit het nieuwe museum De Pelgrim zien de Oldenzaalse Musea een taak voor zichzelf weggelegd in het delen en stimuleren van het immaterieel erfgoed van Twente. De verschillende tradities, die horen bij het carnaval van Noordoost-Twente, waaronder het Buutreden, zijn daar een belangrijk onderdeel van. Omdat de traditie van het Buutreden onder druk staat, onder meer door een beperkte aanwas van nieuwe deelnemers, zetten de musea en de carnavalsverenigingen uit Noordoost-Twente gezamenlijk in op de Buutacademie.

Over de Buutacademie

De Buutacademie laat mensen kennismaken met de traditie van de buut, maar geeft de deelnemers ook de vrijheid om te ontdekken welke vorm het beste bij hen past. Voor het eerste jaar is een individueel traject uitgezet waar 6 deelnemers aan mee kunnen doen. Dit traject bestaat uit 4 bijeenkomsten tussen juni 2024 en januari 2025 en zal begeleid worden door niemand minder dan Thijs Kemperink. Thijs is Tukker, cabaretier en zeker geen onbekende in de carnavalswereld. Al jaren schrijft hij buuts en begeleidt hij jonge mensen tijdens de gala’s in Albergen. Thijs zal de deelnemers helpen om in 4 bijeenkomsten een mooie act te maken en uit te voeren.

Gedurende de hele periode krijgen de deelnemers een coach, die ze onder andere meeneemt naar gala’s, in contact brengt met verenigingen en andere buutreedners en advies geeft. Dit zijn allemaal mensen, die hun sporen in de carnavals/theater/galawereld hebben verdiend zoals onder andere Jan Riesewijk en Annet Meijerink.


Wie kan er meedoen?
In Noordoost-Twente is een enorme schat aan potentiële ‘buutreedners’. De Buutacademie staat open voor aanmeldingen van iedereen. Ervaring met theater of een andere vorm van op het podium staan is geen vereiste. Wat wel?

            Een deelnemer is 14 jaar of ouder;

Een deelnemer is woonachtig in Twente;

Een deelnemer wil mensen laten lachen;

Een deelnemer is bereid om tijd vrij te maken om mee te doen  aan het gehele traject;

Een deelnemer heeft de ambitie om als buutreedner op een gala te  staan of wil deze mogelijkheid in het traject verder onderzoeken;

Een deelnemer heeft affiniteit met het carnaval als belangrijke  traditie in Noordoost-Twente.

Voor de geïnteresseerden die een uitgebreid traject niet zien zitten, gewoon iets willen bijleren of net buiten de boot vallen om mee te doen, worden er het komende jaar 5 workshops georganiseerd met onderwerpen zoals stemgebruik, lied schrijven, regie en het creëren van je eigen type.

Informatiebijeenkomst 21 april
Heb je interesse in het traject of wil je meer weten over de losse workshops of de buutacademie in het algemeen? Kom dan op 21 april van 14:30 tot 16:00 uur naar de informatiebijeenkomst bij Pelle’s in Deurningen. Aanmelden kan via www.museumdepelgrim.nl/buutacademie

Dit traject wordt gratis aangeboden door museum De Pelgrim in Oldenzaal in samenwerking met de carnavalsverenigingen in Noordoost-Twente.

 

< Vorig / Volgende bericht >