Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum viert 40 jarig bestaan!

Dit jaar viert de Vogelwerkgroep Ootmarsum haar 40-jarig bestaan. In 1984 begonnen 4 enthousiaste vogelaars met de eerste activiteiten en ze besloten datzelfde jaar een vogelwerkgroep op te richten. Henk Frons, Jos Heerink, Freddy Mensink, Harrie Oude Elberink en Hermine Kuipers waren de eerste leden van de vogelclub. De eerste drie genoemde mannen zijn nog steeds actief binnen de club, die is uitgegroeid naar zo’n 25 actieve leden.

‘Natuurdag’ bij Hoeve Springendal
De jubilerende Vogelwerkgroep Ootmarsum houdt op zondag 21 april een ‘Natuurdag’ bij Hoeve Springendal. Op deze wijze willen ze hun 40-jarig bestaan met ‘natuurlijke’ activiteiten vieren. Het wordt een natuur-beleef-dag, die al heel vroeg in de ochtend begint. Liefhebbers kunnen deelnemen aan een Vroege Vogels’ excursie. De start van deze excursie is al om 6.00 uur bij Hoeve Springendal. De vogelgidsen nemen u mee om te kijken en te luisteren naar het typische gedrag en geluid van de typische vogelsoorten van het Springendal. Verder is er een drone aanwezig, die dieren, waaronder reekalfjes en weidevogelnesten.  op kan sporen met warmtebeelden. Robert Westerhof en Alwie Olde Hanter geven een lezing en is er een demonstratie inzaaien van een wintervoedselakker. Maar er is op deze ‘Natuurdag’ nog veel meer te beleven. Op de bijgaande flyer staan alle activiteiten en de tijden genoemd.


Werkzaamheden Vogelwerkgroep
De leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum zijn allemaal hobbyisten, die een warm hart hebben voor de natuur. Ze houden zich onder andere bezig met het onderhouden van de nestkasten op het Springendal, het openluchtmuseum Ootmarsum en de Roezeberg. Daarnaast worden er in het voorjaar om de week op het Springendal en Ottershagen broedvogels geïnventariseerd.
In 40 jaar tijd hebben ze veel veranderingen gezien in de vogelstand. Vogelsoorten, die in soort en aantal af- of toenamen of zelfs helemaal verdwenen. Maar ook vogels, die na een lange afwezigheid weer tot broeden zijn gekomen. Goede voorbeelden zijn de rode wouw, de oehoe en de middelste bonte specht.
Vroeger moest je met kaartmateriaal het bos in om alles in te tekenen. Tegenwoordig kan dit allemaal via de telefoon met een bepaalde app. Het vogelen is er qua techniek vele malen gemakkelijker op geworden.
Naast broedvogelmonitoring houdt de club zich ook bezig met trekvogeltellingen, wintervogeltellingen en het maken van nestkasten.
Plezier en beleving staan bij deze club voorop! Dat is ook de reden waarom ze na 40 jaar ook nog steeds actief en heel enthousiast zijn!

Wie wil kennismaken met deze bevlogen vogelaars is op deze zondag 21 april welkom op Hoeve Springendal. Er is dus van alles te beleven om de natuur een stuk dichter bij de mensen te brengen. De entree van deze Natuur-Beleef-Dag is gratis.

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Graspieper op één maar visarend de klapper tijdens vogeltelling

Graspieper op één maar visarend de klapper tijdens vogeltelling

Tijdens Euro Birdwatch stonden leden van de vogelwerkgroep Heemhuis Ootmarsum weer trouw op hun po...

Lees verder >