Toename zonnepanelen in Overijssel

Het aantal Overijsselse woningen met zonnepanelen is in 2,5 jaar tijd toegenomen met 92,1%. In 2020 ging het om zo’n 92.800 woningen met een installatie op het dak, in het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot ruim 178.000. Binnen de provincie zijn er grote verschillen: de toename in Almelo is zelfs 132%, terwijl Raalte blijft steken op 54,2% meer huizen met zonnepanelen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

Sterkste toename in Almelo
In de gemeente Almelo zijn zonnepanelen in korte tijd het sterkst in populariteit gestegen. Volgens meest recente cijfers lagen hier in het tweede kwartaal van vorig jaar zonnepanelen op 9.472 woningdaken, een flinke toename van 132% ten opzichte van eind 2020. Toen ging het om 4.083 installaties.
Ook in Hengelo (+129,7%) en Zwartewaterland (+120,4%) kiezen steeds meer inwoners ervoor om zelf zonne-energie op te wekken. In Raalte (+54,2%) was de toename juist het minst sterk. In de gemeente Dinkelland was de toename 95,7% in vergelijking met 2020. Concreet waren er in 2020 2342 woningen met zonnepanelen en in 2023 nagenoeg een verdubbeling naar 4584 woningen met zonnepanelen.

Lokale uitschieters: hier wonen de grootste liefhebbers van zonne-energie
Binnen de provincie vind je op 34,1% van de woningen installaties om zonne-energie op te wekken. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 30,2%.
Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper is Dalfsen. In deze gemeente had in het tweede kwartaal van 2023 50,3% van de woningen zonnepanelen. De provinciale top 5 gemeenten met de meeste installaties ziet er als volgt uit:

  1. Dalfsen: 50,3% van de woningen heeft zonnepanelen
    2. Raalte: 48,6% van de woningen heeft zonnepanelen
    3.        Olst-Wijhe: 48,6% van de woningen heeft zonnepanelen
    4.        Wierden: 44,4% van de woningen heeft zonnepanelen
    5.        Borne: 43,9% van de woningen heeft zonnepanelen

In Enschede lijken inwoners vooralsnog het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. Slechts 22% van de woningen wekt zelf zonne-energie op, het laagste percentage van heel Overijssel.

“Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Ook kun je denken aan een stad als Zwolle met veel beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/zonnepanelen-2023

Zonnepanelen in combinatie met dynamisch contract
Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract, of overweeg je een dynamisch contract, dan is het belangrijk om met een tweetal zaken rekening te houden. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Bij de andere contracten kun je de in de zomer opgewekte stroom wegstrepen met je verbruik in de winter. Bij dynamische contracten werkt het dus anders. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor. Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom teruglevert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren. Als je een elektrische auto hebt is het verstandig om die op te laden als de prijzen negatief zijn. Het voordeel van een dynamisch contact is ook dat je er meteen van profiteert wanneer de prijs op de markt daalt.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Steeds meer Overijsselaars krijgen huidkanker: ruim 65% meer diagnoses in 10 jaar tijd

Steeds meer Overijsselaars krijgen huidkanker: ruim 65% meer diagnoses in 10 jaar tijd

Huidkanker komt steeds vaker voor in Overijssel. Vorig jaar werd deze vorm van kanker 1.625 keer vas...

Lees verder >
Schuur – en garage inbraken in Overijssel

Schuur – en garage inbraken in Overijssel

Elektrische fietsen, luxe barbecues en duur gereedschap: inbrekers slaan graag toe in schuren, garag...

Lees verder >
Hier worden in Overijssel de meeste fietsen gestolen

Hier worden in Overijssel de meeste fietsen gestolen

In 2023 werden er in Overijssel 5.135 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt lager dan het jaar ...

Lees verder >