Drie nominaties voor mooiste natuurinitiatief Overijssel

De shortlist van de Hans Grotenhuisprijs 2024 is bekend. André Bus van Stichting Grensvisie Blesdijke Paasloo, Jauke Klein van Stichting Marke Twekkelo en Jessica Boon van bewonersgroep Landje van Niets zijn genomineerd. Op vrijdag 5 juli vindt de feestelijke uitreiking van de prijs plaats tijdens het Groenbezig Festival. De winnaar wordt gekozen door oud-winnaars Harm Piek en de Noabers van Zudert.

De shortlist 2024
Met de prijs worden vrijwilligers en lokale gemeenschappen geëerd voor hun vrijwillige inspanningen voor natuur en landschap. Zij mogen zich het mooiste natuurinitiatief van Overijssel noemen, ontvangen een cheque van €300 en een bokaal ontworpen door kunstenaar Pim van Sprang. Wij vroegen het publiek om uit vier kandidaten een favoriet te kiezen. Bijna 700 Overijsselaren brachten de afgelopen twee weken hun stem uit. Dit zijn de favorieten van Overijssel, de shortlist genomineerden:

André Bus – Stichting Grensvisie Blesdijke Paasloo
De dorpen Blesdijke en Paasloo liggen aan de grens van Overijssel en Friesland. André Bus geeft hier al jaren samen met bewoners, lokale agrariërs en bedrijven een stem aan een uniek stukje Nederlandse geschiedenis. Zo houden zij zich bezig met de aanleg van poelen en beheren zij houtwallen van meer dan 500 jaar oud.

 

 

 

 

Jauke Klein – Stichting Marke Twekkelo
Maak kennis met de natuurgronden van stichting Marke Twekkelo, een buurtschap tussen Enschede en Hengelo. Jauke Klein en de noabers, buurtbewoners, zorgen samen voor het aanplanten van bos, een voedselbos en het realiseren wandelpaden. Het uitgangspunt: de natuur die hier is, die blijft.

 

 

 

 

Jessica Boon – Bewonersgroep Landje van Niets
Het Landje van Niets is een buurtproject middenin de wijk Deventer Vijfhoek. Het zijn drie voormalige braakliggende weilandjes die zijn omgevormd tot natuur. Jessica Boon en haar buren zaaien bloemen in, buurtkinderen tellen vlinders en samen zorgen ze voor de schaapskudde.

 

 

 

 

Over de Hans Grotenhuisprijs
De Hans Grotenhuisprijs een prijs voor natuurinitiatieven. Dat zijn groepen met natuurliefhebbers die samen op vrijwillige basis de zorg voor tenminste 0,5 hectare natuur en landschap in de buurt oppakken. Het gaat bijvoorbeeld om initiatieven, die oude landschapselementen herstellen, buurtbewoners die samen een bio-diverse en beleefbare buurttuin maken en noabers, die oude landbouwgrond omtoveren tot een paradijs voor amfibieën en insecten. Met de Hans Grotenhuisprijs wil Natuur en Milieu Overijssel deze groene beweging aanjagen. De Hans Grotenhuisprijs wordt uitgereikt door de meest recente winnaar op het moment dat hij of zij de tijd daar rijp voor vindt.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Landje van Niets uit Deventer is mooiste natuurinitiatief van

Landje van Niets uit Deventer is mooiste natuurinitiatief van

Het Landje van Niets, een buurtproject in de wijk Deventer Vijfhoek mag zich vanaf vandaag het moois...

Lees verder >
paddenstoelpakketten van NME Overijssel

paddenstoelpakketten van NME Overijssel

Hoe groeit een champignon? Hoe smaakt een oesterzwam? Kinderen in gemeente Dinkelland ontdekken het ...

Lees verder >
Bloembollen voor bijen op het schoolplein

Bloembollen voor bijen op het schoolplein

Wil jij de bijen ook een handje helpen op jouw schoolplein? Basisscholen en BSO’s uit de gemeente ...

Lees verder >