‘Buurman’ Bert Damhuis in de prijzen

Met de eerste Midfondvlucht op het programma pakte ‘buurman’ Bert Damhuis een meer dan verdiende eerste prijs. Al vele jaren steekt hij ongelooflijk veel energie in het kweken en het in vorm brengen van zijn postduiven. Deze eerste Midfondvlucht vanaf Dizy-Le-Gros was direct een uitdaging voor de postduiven.  De wind kwam uit het (noord)-oosten en dat betekent dat de duivenmelkers hun kroost extra energierijke voeding hebben bijgevoerd.  Normaal worden de Midfondvluchten op donderdagavond ingekorfd maar in verband met Hemelvaart is er besloten om vrijdag avond in te korven. Dit betekend wel dat er een hele goeie planning moet zijn om de duiven op tijd op de lossingsplaats te krijgen. Je moet je voorstellen dat ze vrijdagavond om 1900 uur beginnen te rijden vanuit Denekamp.  Langs alle inkorf lokalen, waar ze nog eens een keer in Rijssen en Ulft worden overgepakt om zo met vier vrachtwagens met ruim 24 duizend duiven te vertrekken naar de losplaats.  Daar aangekomen moet de wagen nog eens waterpas worden opgesteld, om de duiven minimaal 2 uur de kans te geven om voldoende te kunnen drinken, voordat ze gelost kunnen worden .

De wagens waren om 5.30 uur ter plaatse en dus  konden de chauffeurs en de convayeurs met de voorbereiding begonnen. De duiven werden met een oostenwind om 08.15 gelost. Dat het geen gemakkelijke vlucht zou worden was vooraf bekend. Via live.compuclub.nl kan men zien welke snelheid de duiven op de kortere afstanden vliegen. Zo kan men uit rekenen hoe laat men de duiven kan verwachten . Zo ook bij Bert Damhuis. Hij had uitgerekend dat als je vroeg wilde zitten je voor half 2 een duif moest hebben en ja precies uit de goede hoek, laag tussen de huizen door kwam de 9962 als eerste op de klep. 13.28.52. Dat deze duif het niet van een vreemde heeft, blijkt wel uit haar vader en moeder. De moeder heeft een aantal jaren terug ook op dezelfde vlucht al een eerste gevlogen  in de CC. Haar vader is een ander verhaal. Gerrit Schepers heeft bij Bert  aan aantal jaren terug een aantal duiven gehaald. Eén ervan heeft als jong bij Gerrit goed gevlogen met onder andere een eerste plek op een jonge duivenvlucht. Deze doffer kwam echter het jaar er op gewond terug van een vlucht en was voor de wedstijdsport afgeschreven.  Zodoende verhuisde de doffer weer naar Bert Damhuis. Deze doffer bleek een uitstekende stamhouder, dus ook van de winnaar de 9962.

Lastige vlucht
Dat het niet makkelijk ging blijkt wel dat de 2e duif Ootmarsum van Bennie Senger 6 min later dan de overwinnares arriveerde . En daar weer 6 minuten later de eerste duiven  van Kas en Karel binnen vlogen.  Gerrit en Douwe Kuipers hadden 26 min na de overwinnares toch nog de 9e prijs.  Het concours heeft dan ook bijna 1.5 uur opengestaan voordat de laatste puntenduif terug was. Bij het klok afstaan bleken er nog diverse onervaren duiven onderweg, die in de loop van de avond en de volgende ochtend  veilig in hun hok zijn neergestreken. Ditmaal geen liefhebbers van de Othmarvliegers bij de Grootmeesterschappen in de cc Hart van Twente. Binnen de vereniging hadden Bennis Senger met 12 van de 19 duiven, Kas en Karel met 25 van de 40 duiven en Douwe en Gerrit Kuipers met 15 van de 30 duiven in de punten een mooie serie geklokt

Marathon liefhebbers
Je zou denken dat bij een zware vlucht de marathon liefhebbers verder in de kop van de uitslag waren te vinden. Dat viel toch nog een beetje tegen.  Henk Kouijzer had de eer om van de Marathon liefhebbers het snelste te zijn met zijn  Barcelona duif. Deze bleek pas om 1700 terug te zijn,  gevolgd door Jan Luttikhuis, Oscar Ossenvoort en Han Damhuis.  Over een aantal weken is er geen excuus meer voor de marathon liefhebbers, want dan begint hun seizoen met de eerste vlucht uit Ruffec met een afstand van 861 Km.

Op naar volgende week, waar dezelfde vlucht op hert programma staat, maar dan wordt er donderdag avond ingekorfd. Tevens is er voor de Marathon liefhebbers een trainingsvlucht vanuit Tienen 223 Km om zodoende hun duiven optimaal voor de marathon vluchten voor te bereiden.

Uitslag Dizy-Le-Gros 252 duiven

1 en 8 Bert Damhuis teven 4e van 3289 duiven, en 55e van gehele concours 23938 duiven
2 Bennie Senger
3,4,5,6,7, en 10 Kas en Karel Meijers
9 Douwe en Gerrit Kuipers

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Kleinzoon Olympic Nicole vliegt in de prijzen

Kleinzoon Olympic Nicole vliegt in de prijzen

Wie de afgelopen jaren de artikelen over de Othmarvliegers heeft gevolgd, is daar ongetwijfeld de na...

Lees verder >