BMS succesvol op zoek naar bijnamen

Epp’n Berend, Kupgait, Lipperts Bennie, Oldegeerts, Kokkelman, Eertman-Bleumink  …………….

Leden van de Ben Morshuis Stichting zijn al een tijd bezig met het zoeken naar  bijnamen. Het is een intensief werk, maar geweldig om te doen. Het levert verrassende resultaten op en de zoektocht is succesvol.

“Dat er nogal wat bijnamen te achterhalen zijn, wisten we, maar dat het er zoveel zouden zijn, is voor ons echt een verrassing.” De leden van de Ben Morshuis Stichting zijn in 2013 begonnen met het aanleggen van een lijst met bijnamen, die in Ootmarsum en omstreken, in wezen de parochie Ootmarsum nog te achterhalen zijn en waarvan er tot op de dag van vandaag nog vele worden gebruikt. Vanaf het begin stond vast dat het niet bij alleen maar inventariseren zou blijven. Ook de achtergrond van de bijnamen moest achterhaald worden. “Waarom worden ze gebruikt en hoe oud is een bijnaam.”

Bijnamen Bruns   Bosman (a) (3) (Small)
Naam: Bruns        Bijnaam: Bosman

Die doelstelling leverde heel veel extra werk op, maar is ook bijna het meest interessante onderdeel. “Je moet hiervoor naar de mensen toe en door middel van gesprekken proberen we de oorsprong van een bijnaam te achterhalen. Dat leverde verrassende gegevens op, waar je normaal niet bij stil staat, als je een bijnaam gebruikt.”

Als derde onderdeel van het onderzoek stelde de BMS zich ten doel om van de personen, van hun woning, van de boerderij of de directe omgeving foto’s te bemachtigen. Het maakt niet alleen het onderzoek interessanter, maar maakt ook het resultaat meer leesbaar.

“We staan er versteld van hoeveel medewerking we krijgen. Sommigen kwamen met hele lijstjes namen aan. Anderen met twee of drie bijnamen. Soms is een telefoontje voldoende om mensen aan het zoeken te zetten. En als we naar mensen toegaan, wordt intensief gezocht en verteld. We hebben werkelijk nog niemand benaderd, die niet mee wilde werken. Het wordt als een eer beschouwd met naam en bijnaam in het boek opgenomen te worden.”

Want al deze namen en bijnamen leiden uiteindelijk tot een publicatie. Dat stond al bij het begin van het onderzoek  vast. “Het bleek al spoedig dat de mensen, die gegevens verstrekten, er min of meer van uitgingen dat we er een boek van zouden maken.” Maar nieuw daarbij is nu, dat het niet bij één deel zal blijven. Het eerste deel zal waarschijnlijk eind dit jaar of begin volgend jaar uitkomen. In deel twee komt de rest van het alfabet, maar hierin komen ook de namen en bijnamen, die na de presentatie van het eerste deel nog zijn binnengekomen.

“We zijn ervan overtuigd, dat de inwoners van Ootmarsum en de omliggende buurtschappen verrast naar het resultaat zullen kijken. Vooral omdat we alles met foto’s illustreren. Veel geslachten zullen uit de vergetelheid worden gehaald en met naam, toenaam en foto weer min of meer tot leven komen.”

Hier zijn enkele namen met bijnaam, zoals die in het boek verschijnen:
Bartels met Fidel Bartels
Van Benthem met Kaantnsnieder
Borggreve met Laamert
Bruggink met Bekman
Heupink met Drup
Heerdink met Peare Hein

De BMS heeft nog niet kunnen achterhalen wat de oorsprong is van deze bijnamen:
Eertman met Bleumink
Peters met Koard
“Wie kan ons die twee bijnamen verklaren?”

Ook  is het mogelijk dat niet alle bijnamen zijn ingezameld. Onder het motto “Je kunt niet alles weten” doet de BMS dan ook een oproep aan mensen uit Ootmarsum en omgeving. “Het kan zijn dat men nog niet is benaderd. Die mensen vragen we om contact met ons op te nemen, zodat we kunnen verifiëren of hun naam is genoteerd.” Men kan zich bij B. Morshuis, H. Oude Elberink of H. Bolscher melden.

De BMS beschouwt het werk als een belangrijk stuk lokale geschiedenis, maar dan wel op een speciale manier belicht.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Het moet in de jaren tachtig geweest zijn dat de weekbladen in de brievenbus gedeponeerd werden. Eé...

Lees verder >