Ambachtendag Openluchtmuseum Ootmarsum

Twee keer per jaar wordt er een Ambachtendag gehouden op het terrein van het Openluchtmuseum Ootmarsum. Op maar liefst 16 plekken is er van alles te zien. Het zijn niet alleen de oude ambachten, maar er is ook voor kinderen van alles te doen. Kortom, een evenement voor jong en oud, en zeker ook voor Ootmarsummers, die het Openluchtmuseum in hun achtertuin hebben. Een prachtige locatie, die een gevarieerd beeld schetst van het boerenleven van pakweg 100 jaar geleden, maar ook de Heeren, die Twente in vroegere jaren bestuurden, komen in een aantal gebouwen aan bod.
Het museum wordt gedragen door vele vrijwilligers, die allerlei werkzaamheden verrichten. Ook de mensen, die de oude ambachten uitbeelden zijn allemaal vrijwilligers. De organisatie van de Ambachtendag ligt in handen van de zeer betrokken mensen op ‘kantoor’ en dat zijn Melanie Swennenhuis en Marjon Droste. Zij weten zich altijd gesteund door het bestuur en de vrijwilligers, die klaar staan om ook dit evenement tot een succes te maken.

Oren en ogen tekort
Gelet op de vele en gevarieerde activiteiten komen de bezoekers ogen en oren tekort. Bij de entree aan het Commanderieplein krijgen de bezoekers een overzichtelijke plattegrond mee, waarop de diverse activiteiten te zien zijn. Verspreid over het terrein komen de kinderactiviteiten aan bod en wat is er leuker om blikken te gooien, te hinkelen, op klossen te lopen en een echt ijzeren wielrad met een stok zover mogelijk te laten draaien. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een koe te melken en te ervaren hoe dat in zijn werk gaat. Weven, spinnen, kant klossen, stro- en mandenvlechten, het bewerken van de heemtuin, strodokken maken, spinnen, klompen maken en diverse handwerken worden door de vrijwilligers in beeld gebracht. In het Los Hoes braadt een boerenfamilie baklever boven het open vuur en in de bakspieker bakt de bakker zijn overheerlijke brood. Ook voor de bezoekers, die zelf kunnen proeven hoe het smaakt.
Sinds vorige week heeft het Openluchtmuseum een schildje ontvangen voor het oude ambacht Papier scheppen. Het is toegekend door het Immaterieel Erfgoed en dat is een kroon op de realisatie van de papiermolen, die prachtig het papier maken laat zien. Daarnaast is er in de smidse van alles te zien hoe het ijzer gesmeed wordt als het heet is.

 

Het openluchtmuseum is deze dag, zaterdag 13 april, omgetoverd tot één grote werkplaats, die van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend is. Deze dag worden de normale entreeprijzen gehanteerd. Op de site www.openluchtmuseumootmarsum.nl staat verder info en daar is ook mooi te zien aan welke spelen de kinderen, maar ook ‘de oudere jeugd’ mee kan doen.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ambachtendag trekt veel bezoekers

Ambachtendag trekt veel bezoekers

Bijna 900 mensen genoten onder ideale weersomstandigheden van een zeer gevarieerde Ambachtendag op h...

Lees verder >
Bordje Immaterieel Erfgoed voor papierscheppers Openluchtmuseum 

Bordje Immaterieel Erfgoed voor papierscheppers Openluchtmuseum 

Het was een bijzonder moment voor alle betrokkenen van het Openluchtmuseum Ootmarsum. Ewald Weijers ...

Lees verder >
Openluchtmuseum Ootmarsum in het licht

Openluchtmuseum Ootmarsum in het licht

Het idee om het terrein van het Openluchtmuseum voor een deel te verlichten werd een aantal maanden ...

Lees verder >