Warmtescans woningen in kernen Tilligte en Weerselo

Als het gaat om de energieopgave, is het een grote uitdaging om woningen en gebouwen energieneutraal en aardgasvrij te krijgen in 2050. Dat lijkt ver weg, maar in 2030 moeten de eerste wijken aardgasvrij zijn. Voor Tilligte en Weerselo is een Wijkuitvoeringsplan (WUP) gerealiseerd. Via deze dorpsgerichte aanpak, begeleidt en ondersteunt gemeente Dinkelland de woningeigenaren om de voorbereidingen om eigen woningen zonder aardgas te verwarmen. Dat kan op verschillende manieren. Bovendien zal er volop ruimte zijn om te leren van elkaar en elkaar te helpen. Een eerste stap is meer inzicht in de situatie met een gratis warmtescan.

“We adviseren en ondersteunen inwoners om woningen stapsgewijs te verduurzamen,” vertelt wethouder Cel Severijn. “Ook stimuleren we inwoners en ondernemers om bewust en anders om te gaan met energie en grondstoffen. Want, voldoende energie voor nu en in de toekomst, dat begint bij energiebesparing. Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Bovendien kan een goed geïsoleerde woning in de toekomst makkelijker van het gas af én is isoleren van uw woning voordelig voor de energierekening.”

Warmtescan als nulmeting
Een goede aanpak per buurt en per woning start bij meer inzicht in de situatie. Daarom laten we in de kernen van de WUP-wijken een warmtescan uitvoeren. Een warmtescan geeft per woning een goed beeld van de besparingskansen op het gebied van de woningisolatie. In het warmtescanrapport vindt de woningeigenaar de informatie en adviezen om met die besparingskansen aan de slag te gaan.

Hoe werkt een warmtescan?
De warmtescan vindt plaats in de periode tot 1 mei 2023. Dat gebeurt meestal in de late avond of de vroege ochtend op dagen met een minimum temperatuur onder de vijf graden. Een scanauto rijdt door de straat en maakt vanaf de openbare weg een ‘foto’ maakt van de voorgevel van de woning. In of na deze periode ontvangt de woningeigenaar het warmtescanrapport in de brievenbus.

Wat levert een warmtescan op?
Op de scan is zichtbaar waar verbetermogelijkheden zijn voor isolatie en wat al goed geïsoleerd is. Hierbij wordt vooral gekeken naar dak-, raam- en spouwisolatie. Als er verbeterpunten zijn om meer energie te besparen, staat dit vermeld in het warmtescanrapport. “Hierdoor is het voor de woningeigenaren direct duidelijk wat de beste vervolgstappen zijn,” aldus wethouder Severijn.

Meer weten? Of heeft u vragen? Neem contact op via duurzaam@dinkelland.nl.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Verzilverlening voor toekomstbestendig en duurzaam wonen in Dinkelland

Verzilverlening voor toekomstbestendig en duurzaam wonen in Dinkelland

De gemeente Dinkelland biedt huiseigenaren een mogelijkheid om hun woning aan te passen naar een lev...

Lees verder >
“Cultuur maakt onze gemeenschap”

“Cultuur maakt onze gemeenschap”

Dinkelland is doordrongen van cultuur: van de paasgebruiken tot carnaval, van de musea tot de muziek...

Lees verder >
Gemeente Dinkelland wil armoede voorkomen en bestrijden  

Gemeente Dinkelland wil armoede voorkomen en bestrijden  

De gemeente Dinkelland vindt het belangrijk dat iedereen in de gemeente kan meedoen en heeft de ambi...

Lees verder >