Stem op de ‘Vondst van Overijssel’

In Overijssel worden veel archeologische voorwerpen gevonden. Zonder uitzondering vertellen deze vondsten een bijzonder verhaal. De provincie wil nu een groter publiek kennis laten maken met de vondsten uit Overijssel. Inwoners mogen daarom bepalen wat ze de meest bijzondere vondsten van Overijssel vinden. De verkiezing start met 75 vondsten, drie uit elke gemeente in Overijssel. Tijdens de Overijsselse Archeologiedag op 7 maart wordt de Vondst van Overijssel bekendgemaakt.

Het merendeel van de vondsten bewaart de provincie in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Deventer. Daarnaast ontsluit de provincie de Overijsselse vondsten via een digitale database, lenen stukken uit aan musea en historische verenigingen. Met het publieksprogramma ‘De Vondst van Overijssel’ gaat het nog een stapje verder. Gedeputeerde Roy de Witte: “Als provincie vinden we het belangrijk dat het verhaal van Overijssel wordt verteld. Objecten zichtbaar maken om te leren van ons verleden. Wanneer ergens een stuk Middeleeuwse muur wordt blootgelegd of een Kogge wordt opgegraven dan brengt dat iets teweeg. Niet alleen archeologen of historici worden dan enthousiast, ook u en ik zijn nieuwsgierig! Het is ons gezamenlijke verleden.”

De 75 vondsten zijn geselecteerd op uniekheid, op het verhaal erachter of de locatie van de vondst. Van elke Overijsselse gemeente ligt één vondst in de vitrine op het provinciehuis. De andere vondsten vindt u op de website www.archeologieoverijssel.nl. Op dezelfde website vindt u informatie over archeologie in Overijssel, archeologisch nieuws en een agenda met archeologische evenementen.

Hieronder de vondsten in de gemeente Dinkelland waar ook op gestemd kan worden:
Vondst 1
Wat? Vuurstenen mes, nieuwe steentijd, 3000-2000 voor Chr.
Waar? Weerselo
Grootte: 20,9 cm lang, max. 3,6 breed en 0,9 cm dik
Dit vuurstenen mes is al in 1906 gevonden in een grafheuvel bij Weerselo. Het gaat om een mes van Grand-Pressigny vuursteen. Grand-Pressigny is een streek in Frankrijk waar dit soort vuursteen vandaan komt. Het vuursteen of het mes heeft dus een hele reis gemaakt om in Nederland te komen. We weten namelijk niet of het mes in Frankrijk of Nederland is gemaakt.

Vondst 2
Wat? Schildknop, late middeleeuwen, 12de eeuw
Waar? Weerselo, Hunenborg
Grootte: 8 cm hoog, de diameter van de knop is 2,2 cm
Deze schildknop is gevonden tijdens de eerste officiële opgraving in Overijssel in 1916, uitgevoerd door de Leidse professor Holwerda. De schildknop is van verguld koper en hij lijkt op een grote ui op een steel. De steel staat op vier gebogen, met reliëf versierde pootjes die aan de onderzijde zijn voorzien van bevestigingsgaten, zodat de knop op het schild vast gemaakt kon worden.

Vondst 3
Wat? Beker wikkeldraadcultuur, vroege bronstijd, 2000-1800 voor Chr.
Waar? Saasveld-Gammelke
Hoogte: 9 cm
Dit kleine bekertje of potje is versierd met de wikkeldraadstempeltechniek en wel in horizontale lijnen en scheve lijnstukken. De wikkeldraadversiering werd verkregen door een stokje te omwikkelen met een touwtje en dit vervolgens in de nog zachte klei te drukken, waarna het gebakken werd. Wanneer dit potje gevonden is, is niet bekend.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Aanbesteding openbaar vervoer concessie Twente – ZHO van start

Aanbesteding openbaar vervoer concessie Twente – ZHO van start

Op vrijdag 13 mei is de inschrijving gestart voor de openbaar vervoer concessie in het gebied Twente...

Lees verder >
Cultuurfonds Overijssel investeert in werkkisten groene pleinen basisscholen

Cultuurfonds Overijssel investeert in werkkisten groene pleinen basisscholen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel gaat 25 basisscholen met een groen schoolplein ondersteun...

Lees verder >