Sneller sociale huurwoningen in gemeente Dinkelland?

Er is een groeiende vraag naar betaalbare woningen in Dinkelland. Dit komt zowel door mensen die naar de gemeente verhuizen, als door bijvoorbeeld jongvolwassenen die een eigen huis zoeken. Om woningzoekenden een passende woning te kunnen bieden maakt de gemeente Dinkelland plannen om de komende 8 jaar ruim 1100 nieuwe woningen gebouwd te hebben. Afhankelijk van de behoefte in de diverse kernen zal maximaal 30% bestaan uit sociale nieuwbouw huurwoningen. Of dit gezien de kabinetsplannen gaat lukken is nog onzeker.

Iedere gemeente heeft de taak om te zorgen dat er genoeg passende en betaalbare woningen zijn voor iedereen. Dat gebeurt door te kijken naar hoeveel woningen er nodig zijn voor de langere termijn, welk type woningen passen bij de wensen van woningzoekenden en of die woningen betaalbaar zijn.

Verantwoordelijk wethouder Cel Severijn: ‘De gemeente Dinkelland wil in iedere kern woningen bouwen, passend bij de lokale behoefte. De gemeente kan zelf grond kopen en bouwen. We noemen dit actief grondbeleid. Maar soms doet de markt dit door middel van particuliere initiatiefnemers waarbij de gemeente een faciliterende rol heeft, zogeheten passief grondbeleid.

Wij kiezen in Dinkelland voor een mix van beide, om doorlopend nieuwe woningen te kunnen realiseren én keuze voor de inwoners te bieden.’

Op dit moment zijn er vooral te weinig betaalbare koop- (tot € 405.000,-) en sociale huurwoningen. Dit speelt extra bij bepaalde groepen zoals starters, ouderen, mensen met een zorgvraag, urgente woningzoekenden en statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning).

Bijzondere doelgroepen

Afhankelijk van de behoefte in de verschillende kernen zal binnen nieuwbouwprojecten maximaal 30% bestaan uit sociale huurwoningen. En daarvan (van de sociale huurwoningen) stuurt Mijande Wonen op maximaal 30% toewijzing aan aandachtsgroepen in zowel bestaande voorraad als bij nieuwbouwprojecten.

Wettelijke taak
Severijn: ‘De gemeente loopt achter met de huisvesting van statushouders. Omdat dit een wettelijke taak is, heeft de provincie (de toezichthouder) aan de gemeente om een actieplan gevraagd. We zetten in op effectievere toewijzing in de bestaande voorraad en extra realisatie van nieuwe huurwoningen. De achterstand bedroeg aan het begin van het jaar 41 gehuisveste mensen. Als je uit gaat van gemiddeld drie mensen per woning, dan komt dit neer op tenminste 14 woningen op korte termijn.’

Haalbaarheid
Samen met woningcorporatie Mijande Wonen is het voornemen om versneld sociale huurwoningen te bouwen. Severijn: ‘Deze gezamenlijke ambitie staat overeind maar de haalbaarheid staat helaas onder druk. Met het voornemen van het kabinet om de huurprijzen te bevriezen worden de mogelijkheden van woningcorporaties om te investeren sterk beperkt. En dat geldt ook voor Mijande Wonen. Zoals het er nu uitziet kan Mijande Wonen van de bijna driehonderd woningen die we nodig vinden misschien maar de helft realiseren. We hopen dat dit uiteindelijk niet doorgaat natuurlijk, want dit zet een behoorlijke streep door onze plannen om te komen tot meer geschikte woningen voor onze inwoners. Ik sta hierover in nauw contact met Mijande Wonen.’

Locaties
Om in de vraag naar nieuwe woningen te voorzien is ruimte nodig. De gemeente zorgt er voor dat er in elke kern mogelijkheden zijn voor woningbouw. Op dit moment zijn er vier plekken in beeld waarvoor plannen worden gemaakt voor het versneldrealiseren van nieuwe sociale huurwoningen.

Zo is het in het plan Denekamp Oost de bedoeling om in twee fases circa 40 sociale huurwoningen te bouwen. En in het plangebied Bögelscamp worden ruim 30 huurwoningen in verschillende segmenten gepland. In Weerselo komen ruim 20 sociale huurwoningen in het plan Weerselerbeek. En in het plangebied Ootmarsum Oost (Dusinksweg-Denekamperstraat)  zijn plannen om 60 sociale huurwoningen te realiseren. Samen 150.

Woningbouwgebieden
De hiervoor genoemde plannen voor sociale huurwoningen maken deel uit van woningbouwgebieden, waarin een goede mix van verschillende typen woningen, in koop en huur, en in verschillende prijsklassen moet ontstaan. De bedoeling is om aan de woningvraag te voldoen en tegelijkertijd een evenwichtige bevolkingsopbouw in een plezierige leefomgeving te realiseren. Daarom besteden we veel aandacht aan een goede stedenbouwkundige opzet en inpassing.

Voor de meeste plekken waar de gemeente woningen gaat bouwen wordt op dit moment gewerkt aan de plannen. De uitzondering is de eerste fase bij Denekamp Oost. Hier wordt al gebouwd. In het proces van plannen en bouwen heeft al een moment plaatsgevonden waar inwoners vragen konden stellen. Ook voor Bögelscamp is planvorming vergevorderd. De opgaven komen overeen met de gemaakte afspraken met omwonenden. Er wordt zoals aangegeven nauw samengewerkt met Mijande Wonen om de sociale huurwoningen binnen de nieuwbouwprojecten te realiseren.

< Vorig / Volgende bericht

Gerelateerde berichten

Sneller sociale huurwoningen in gemeente Tubbergen

Sneller sociale huurwoningen in gemeente Tubbergen

Er is een groeiende vraag naar betaalbare woningen in Tubbergen. Mensen verhuizen naar deze gemeente...

Lees verder >