Ruigpootbuizerd op de Ageler Es

Tijdens de jaarlijkse wintervogeltelling van de vogelwerkgroep Ootmarsum ontdekten de enthousiaste leden een bijzonder ogende buizerd rondom de Kuiperberg. Na een aantal kenmerken gezien te hebben bleek het om een ruigpootbuizerd te gaan.
Deze soort is een wintergast, die in zeer kleine aantallen in ons land, gedurende de maanden oktober tot begin april, verblijft. Deze soort broedt in Scandinavië, en verder oostelijk over de toendrazone richting de Grote Oceaan. De vogels verlaten de broedgebieden in de vroege herfst, en trekken naar het zuiden.

De ruigpootbuizerd lijkt sterk op de gewone buizerd, maar heeft een drietal specifieke kenmerken.
– een overwegend ongetekende witte staart (dus niet stuit!) met een donkere eindband, zonder de fijne bandering die de buizerd heeft.
– altijd overwegend lichte ondervleugels met opvallende donkere polsvlekken.
– heeft bijna altijd een donkere, bijna zwartbruine buik of anders (mannetjes) meestal donkerbruine, zwaar gestreepte flanken.


In gedrag valt deze soort ook op! Een gewone buizerd vliegt wat krampachtiger met naar verhouding wat snellere vleugelslagen afgewisseld met glijpauzes. Een ruigpootbuizerd heeft een kalme, bijna statige vlucht.
Ook zie je de ruigpootbuizerd zeer regelmatig biddend boven een akker of weiland. De hangende ruige pootjes zijn dan ook vaak te zien. Een buizerd bidt ook wel eens, maar dan met veel snellere vleugelslagen.
Verder zit deze soort vaker op de grond dan een buizerd, die graag op paaltjes zit.

Ruige akkerranden van groot belang
De meeste ruigpootbuizerds worden vooral in het westen en noorden van ons land gezien.
De indruk van vogelaar Robert Westerhof is dat door het toenemen van ruige akkerranden deze soort ook prima in onze omgeving kan gedijen gedurende de wintermaanden!

Waar te zien
Momenteel zijn er in Overijssel maar op 2 locaties ruigpootbuizerds te vinden. In Kloosterhaar en op de Ageler Es! De vogel laat zich meestal zien tussen de Hezebergweg, Zonnebergweg en Smitsweg. In dit gebied zijn momenteel ook een aantal blauwe kiekendieven te zien. Vele vogelliefhebbers uit Twente hebben aan de ruigpootbuizerd al een bezoekje gebracht. De verwachting is dat deze soort hier de resterende wintermaanden nog wel zal blijven.

Tekst en foto’s Robert Westerhof

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Akkerranden werpen ook in het najaar hun vruchten af

Akkerranden werpen ook in het najaar hun vruchten af

De laatste jaren zien we langs de akkers steeds meer bloemrijke randen. Dat werpt in alle opzichten ...

Lees verder >
Trouwe vogelaars op hun post

Trouwe vogelaars op hun post

Leden van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum telden op Euro Birdwatch maar liefst 1683 vogels. Da...

Lees verder >
Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Tegenover het prachtig gerenoveerde terras en speeltuin van café Rouwers ontwaarde Robert Westerhof...

Lees verder >