‘Othmarvliegers’ Damhuis-Meijers-Damhuis vliegen in de prijzen

Om twee weekenden samen te vatten met diverse vluchten voor de Othmarvliegers is best knap. Dat weet ‘buurman’ Bert Damhuis toch voor elkaar te krijgen. Het geeft ook aan dat het vliegseizoen voor de postduiven in volle gang is. De weersomstandigheden tijdens de vorige vluchten waren ongunstig en ook de Dagfond vlucht (567 kilometer) op 1 juni werd door de Nederlandse Postduiven Organisatie voor heel Nederland afgelast. Gelukkig kon de Vitesse vlucht wel doorgang vinden. Deze duiven werden naar het Belgische Biergers vervoerd  waar al snel bleek dat lossen op zaterdag niet mogelijk werd.  In overleg met allerlei adviesbureaus besloot men de duiven te verplaatsen naar Duffel op 220 kilometer van de Ootmarsumse hokken. Om 11.15 werden 129 duiven uit Ootmarsum met een vrij matige noordenwind gelost. Om 14.04.18 werd de eerste duif in Ootmarsum geklokt door Bert Damhuis, waarmee hij  Kas en Karel Meijers drie minuten voor bleef. De tweejarige duivin van Bert Damhuis heeft als vader de 357, die al vijf keer de eerste vloog in Ootmarsum. Als moeder heeft hij de ‘zus van Calimero’ van Frans Oude Nijeweme.  Dat is de eerste nationale fondduif van Nederland,  die voor veel geld verkocht is naar Verkerk uit Reeuwijk. De duivin van Bert Damhuis is dus een echt talent.

Uitslag Duffel: 9 deelnemers 129 duiven
1, 5 en 7 Bert Damhuis, tevens 26 van 2308 duiven
2,3,4,en 9 Kas en Karel Meijers
6 en 10 Douwe en Gerrit Kuipers
9 Bennie Senger.

‘Wind op de staart’
Na alle ellende met de weersomstandigheden bleek het weekend van 8 juni echt duivenweer te worden. Er stonden drie vluchten op het programma. Tranigs vlucht Tienen 220 kilometer, Midfond 460 kilometer en de eerste marathon vlucht 860 kilometer.
De Midfondvlucht werd donderdagavond ingekorfd. Na wat miscommunicatie werden alsnog de duiven van  Karel Meijers en Martin Weghorst keurig op tijd in Vriezenveen afgeleverd voor transport naar Arcis sur Aube.  Toch waren er op deze losplaats problemen en na lang beraad is er besloten de duiven 25 kilometer verder in Sourdun te lossen. Gezien de te verwachten wind in de rug moest dit geen probleem zijn.

En inderdaad zaterdagochtend om 07.15 uur werden er 85 duiven uit Ootmarsum met een zwakke zuidwesten wind gelost.  Gelet op deze wind richting of zoals ze vaak zeggen ‘de wind op staart’ vlogen de eerste duiven met een gemiddelde snelheid van over de 90 kilometer per uur huiswaarts. Het was de combinatie Karel en Kas Meijers,  die er met de eerste drie prijzen vandoor gingen. Het bleek toch niet zo’n makkelijke vlucht te worden als gedacht. Bij het klok afslaan bleken er nog diverse duiven onderweg. Hoe dit kan blijft altijd een raadsel. In dit geval zou het te maken kunnen hebben met het gegeven dat op het laatste stuk van de vlucht er veel buien circuleerden. En duiven hebben de neiging om er omheen te vliegen en er niet dwars door heen te gaan. Dus kunnen ze ook van alle kanten thuiskomen.  Van de winnares van de Karel en Kas is weinig bekend. Alleen dat ze bestemd is voor de verre vluchten.

Uitslag Sourdun: 8 deelnemers 85 duiven
1,2,3,6,8, en 10 Kas en Karel Meijers  Tevens 15 van 1743 duiven
4 en 5 Bert Damhuis
7 Douwe en Gerrit Kuipers
9 Bennie Senger.

Record aan marathonduiven
Het klapstuk van het afgelopen weekend was toch de eerste Marathonvlucht. Maar liefst 855 kilometer moeten deze duiven overbruggen voor ze weer thuis zijn. Na heel wat ‘duivengemelk’ werden er dinsdagavond door de 4 marathonspecialisten uit Ootmarsum een record, voor Ootmarsumse begrippen, ingekorfd.  Maar liefst 42 duiven werden er in Borne meegegeven aan de transporteurs, die de duiven met zorg naar hun losplaats vervoeren. De spanning was tijdens het inkorven goed voelbaar. Hoe zouden de Ootmarsumse duiven  het gaan maken tussen alle grootheden van de duivensport.  De Ruffecvlucht is een ‘overnachtvlucht’. Dat houdt in dat de duiven ‘s middags worden gelost en zodoende niet de gehele afstand in één  dag hoeven te vliegen. De eerste dag vliegen ze ongeveer 500 km. Bij het donker worden zoeken ze een rustplaats om de volgende ochtend bij het licht worden weer verder te vliegen.
De duiven werden vrijdagmiddag om 14.00 uur gelost, zodat ze de volgende ochtend zouden arriveren.  Via internet bleek al snel dat je vroeg moest opstaan om de duiven te verwelkomen.  En inderdaad de bekende marathonspecialist Cees Nijdeken uit Rijssen meldde zijn eerst duif om 06.26.11. Daarmee was de toon gezet en het wachten kon beginnen. Bijna drie uur later klokte Han Damhuis zijn eerste duif om 09.13.17, waarmee hij de eerst duif had in Ootmarsum.  Han had deze duivin nog niet als eerste verwacht, omdat deze jaarling duivin nog maar nauwelijks kilometers had gemaakt. De duivin had slechts één taartvlucht van 400 kilometer  meegemaakt.  Frappant is toch wel dat Han Damhuis deze duivin als jong van Henk Kouijzer heeft gekregen, die in de Ootmarsumse duivenwereld bekend staat als de Barcelona specialist.  Verder kun je weinig over deze vlucht zeggen. Nou ja, de Ootmarsumse marathonspecialisten  hebben nog wel een beetje huiswerk te doen is om met de gevestigde orde in de gehele regio te kunnen concurreren.

Uitslag Ruffec 855 kilometer: 4 deelnemers 42 duiven.

 1, 3, 5,en 9 Han Damhuis.  Tevens 21 van 401 duiven
2,en 6 Jan Luttikhuis
4 7,en 10 Henk Kouijzer
11 Oscar Ossenvoort

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Herman Hemme terug in de top van de Othmarvliegers

Herman Hemme terug in de top van de Othmarvliegers

Bennie Senger won met zijn jonge duiven de vlucht vanuit Boxmeer. Verrassend was toch ook de knappe ...

Lees verder >
‘Vakantievlucht’ van Barcelona naar Ootmarsum

‘Vakantievlucht’ van Barcelona naar Ootmarsum

Voor veel Ootmarsummers en vele anderen boeken vaak een prachtige vakantie om naar Barcelona te vlie...

Lees verder >
Kas en Karel Meijers en hun duiven in een flow

Kas en Karel Meijers en hun duiven in een flow

Gelet op de uitslagen bij de Othmarvliegers zitten Kas en Karel Meijers in een flow. Misschien toch ...

Lees verder >