eerste herstelfaseTien jaar lang is er hard gewerkt om de molen van Oude Hengel bestaansrecht te geven. Aanjager is molenaar Rob Barenbrug, die in feite met niets de uitdaging aanging om deze molen voor Ootmarsum te behouden. Dat was zeker niet aan dovemansoren gericht, want uit heel veel support vanuit de Ootmarsumse gemeenschap is duidelijk geworden dat deze molen breed gedragen wordt.
Tussen Big Yellow taxi en Mijn Dorp
Tijdens de gezellig en vooral informele bijeenkomst begon met een lied van Joni Mitchell met als titel Big Yellow Taxi. Later in zijn speech werd het aandachtige gehoor duidelijk gemaakt wat hij daarmee voor ogen had. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst werd de eerste fase van herstel afgerond. “In de eerste jaren hebben we veel noodverbanden aangelegd. Zelfs kippengaas op plekken waar het nodig was om versteviging aan te brengen. Stukje bij beetje zijn we verder gaan werken om de molen in de oude staat terug te brengen. We voelden veel steun vanuit Ootmarsum en waren blij met alle (financiële) steun, die we uit diverse hoeken kregen,” vertelt Rob Barenbrug.
De vrijwillige molenaar somde een groot aantal bijdragen op dankzij goede doelen acties, bedrijven, die vaak belangeloos hun medewerkers en kennis inzetten en ook dankzij het vele werk van de nodige vrijwilligers. Belangrijk voor het behoud van de molen was de overname door landschap Overijssel. “Wij zijn heel blij met deze overname en zeker nadat zij hun doelstelling ook bij hebben gesteld van niet alleen natuur, maar ook naar cultureel erfgoed. Een molen is een samensmelting van techniek, natuur en cultuur. Dat past prima in de doelstellingen van het landschap Overijssel.
Daardoor is het mogelijk geworden dat de stelling helemaal vernieuwd is en dat we een keukenblok en een toiletruimte inpandig hebben kunnen realiseren,” belicht Rob Barenbrug de positieve veranderingen aan de molen.
“We zijn er nog niet, want we hebben nog meer plannen. We willen de molen zo goed als tochtvrij maken, het gebouw ‘ontgroenen’ en dus het verwijderen van mossen en onkruid. We willen graag opslag realiseren voor materialen in de vorm van kasten en de faciliteiten voor bezoekers ruimer maken door onder meer QR codes aan te brengen hoe de verschillende onderdelen van de molen werken. We hebben al een scherm, waarop de werking te zien is. Sinds anderhalf jaar malen we hier rogge dat bestemd is voor de koeien in de Bergvennen. Daarnaast nemen we het initiatief om de basisscholen uit Ootmarsum en omgeving uit te nodigen om een bezoek te brengen aan de molen. Misschien kunnen we daardoor ook de jeugd motiveren om later het molenaarsvak te beoefenen,” laat Barenbrug weten. Op dat moment gaat er een telefoon af en dan wordt duidelijk dat Jan de Graaf, één van de vrijwilligers, zijn provinciaal diploma als molenaar heeft gehaald. Zijn vrouw nam het telefoontje aan en bevestigde dat haar Jan het diploma heeft gehaald. Dat leidde tot een ovationeel applaus tijdens deze bijzondere bijeenkomst. Daar bleef het niet bij, want er zijn nog meer plannen om de molen in een nog veiliger jasje te steken. In 2026 worden de wieken en de kap vervangen. “Dat is geweldig nieuws, want deze renovatie kost tonnen, maar het blijkt mogelijk. Dat heeft ook veel te maken dat de molen van Oude Hengel breed wordt gedragen. Daar ben ik trots op, net als op mijn stadje, want met het cultureel erfgoed dat hier aanwezig is, zijn we echt een toeristische trekpleister en ik hoop dat tussen meerdere musea, stichtingen en verenigingen een hechte samenwerking tot stand kan komen.”
En dan het lied van Joni Mitchell: ‘Big Yellow Taxi’. Het lied gaat over datgene wat waardevol is. Als dat er niet meer is besef je pas hoe waardevol. Het lied van Wim Sonneveld ‘Mijn dorp’ ademt nostalgie waar zeker de oudere generatie terug naar verlangt. De molen van Oude Hengel blijft waardevol en past naadloos in het ‘dorp’ van Wim Sonneveld. Eigenlijk logisch dat deze molen breed wordt gedragen met dank aan velen!!!