Ootmarsum kent een aantal karakteristieke gebouwen, die niet weg te denken zijn uit de skyline van de Siepelstad. Dat geldt ook zeker voor de molen van Oude Hengel. Op zaterdag 24 mei vindt bij dit monumentale gebouw niet alleen de Molenloop van de Ootmarsumse Lopersclub plaats. Ook wordt op die dag de afronding gevierd van de tweede fase om deze molen in oude glorie te herstellen.
Een tomeloze ‘wind’energie
Deze dag zal ook voor Rob Barenbrug, voormalig huisarts, een hele bijzondere zijn. Ruim 10 jaar geleden wierp hij zich op om deze molen bestaansrecht te geven. Rob Barenbrug maakte zich sterk voor het behoud, het beheer en het onderhoud van deze karakteristieke molen. Dat doet hij met een ongekend en aanstekelijk enthousiasme. Daarbij wordt hij geholpen door Daniela Alting, Erik Groeneveld, Wim Klaas, Hans Scheffer, Jan de Graaf, Jan Willem Buitenhuis, Harold Postma en de bouwploeg bestaande uit: Gerard ten Elsen, Gerard Engbers en Jan de Graaf. Samen zorgen zij voor een tomeloze ‘wind’energie om de molen draaiende te houden.
‘Roeien tegen de wind in’
,,Het is soms roeien tegen de wind in, om het zo maar eens uit te drukken”, glimlacht Rob Barenbrug, ,,maar het resultaat vergoedt veel.” Hij wijst met een trots gezicht naar de molen. ,,Is hij niet mooi?”, vraagt hij zonder het antwoord af te wachten. Want dat weet hij wel. Rob Barenbrug heeft natuurlijk gelijk, want de molen van Oude Hengel ziet er weer prachtig uit. Voor wie het niet weet: de molen is in de afgelopen maanden weer eens ingrijpend onder handen genomen. Onder meer is er een compleet nieuwe stelling rond de stenen romp van de molen aangebracht. ,,En dat was bepaald géén overbodige luxe”, weet Rob Barenbrug. ,,Grote delen van het hout waren verrot. Tijdens de werkzaamheden bleek dat het nog erger was gesteld dan aanvankelijk was vastgesteld. Maar gelukkig hebben we nu weer een stelling waar iedereen veilig overheen kan lopen.”
Noodzakelijk
Ook binnen in de molen is het een ander gebeurd. Zo is er op de begane grond een toilet en een keukenblok geplaatst. ,,Daar zijn we heel erg blij mee”, zegt Rob Barenbrug. ,,Een toilet en dat keukenblok zijn toch hele essentiële en noodzakelijke faciliteiten voor een molen. Voor de vrijwillige molenaars en zeker ook voor de bezoeker, die ons door het hele jaar bezoeken. En we kunnen nu ook fatsoenlijk een kan koffie zetten.”
Verder is er ook een speciale verlichting aangebracht. De molen kan met schijnwerpers helemaal rondom in het licht worden gezet. Het was een grote wens van Rob Barenbrug: ,,Deze verlichting geeft de molen een meerwaarde. Als het donker is, is hij ook goed te zien. Niet alleen overdag is de molen een bezienswaardigheid in Ootmarsum maar nu ook ’s avonds. Hoe mooi is dat. Het is zelfs mogelijk om met verschillende kleuren te werken zoals de combinatie rood, wit en blauw; de kleuren van de Nederlandse vlag.”
Niets mooiers
De molen van Oude Hengel, gebouwd in 1865, heeft een bewogen geschiedenis. In 1872 brandde hij af maar de molen werd herbouwd. In 2009 werd de bestaande bedrijfsbebouwing rond de molen afgebroken en verrezen er nieuwe huizen. In 2011 vond er een ingrijpende restauratie plaats. Maar pas in 2017 was de molen zodanig opgeknapt dat hij ook weer kon draaien. Waarmee Ootmarsum er een trekpleister bij heeft. ,,Want”, is de overtuiging van Rob Barenbrug, ,,er is niet veel mooier dan een molen waarvan de wieken draaien.” Sinds 2020 is Landschap Overijssel eigenaar van de molen van Oude Hengel. Het beheer en onderhoud is in handen van de Stichting Molen Oude hengel.
Rob Barenbrug weet als geen ander dat dit nooit ophoudt. ,,Bij een molen is altijd werk aan de winkel. Daarom is het ook zo belangrijk dat een molen blijft draaien. Dat is altijd beter dan stilstand.” De tweede fase van herstel mag dan zijn afgerond; nieuwe herstelwerkzaamheden dienen zich al weer aan zoals aan de wieken. Daarbij weet Rob Barenbrug zich gesteund door allerlei instanties maar ook door vrijwilligers en sponsors. ,,Zonder deze samenwerking zou de molen van Oude Hengel geen toekomst meer hebben.”
Molenloop
Maar eerst is er feest; samen met de Ootmarsumse Lopers Club. Na de officiële ceremonie in en rond de molen is er ’s middags de Molenloop. Dit sportevenement is bedoeld voor zowel hardlopers als wandelaars. Hardlopers kunnen kiezen uit 5 of 10 kilometer en voor wandelaars is er een fraaie route uitgezet van 7,4 kilometer door de omgeving van Ootmarsum. De start van de 5 en de 10 kilometer is om 14.00 uur en de wandelaars vertrekken meteen daarna.
,,Het gaat bij de Molenloop vooral om het genieten van de prachtige omgeving en de natuur”, zeggen Frans Wilbers en Boudewijn Weierink. Zij zijn vanaf het begin bij de organisatie betrokken. De tijd is minder belangrijk; daarom is er ook geen officiële tijdsregistratie. Wél is er een wedstrijdklok waaraan de gelopen tijden door de lopers kunnen worden afgelezen. Na de finish blijft het traditiegetrouw nog lang gezellig op en rond de molen; er is alle gelegenheid voor een drankje en een hapje. ,,Gezelligheid dus”, zeggen Frans Wilbers en Boudewijn Weierink, ,,ook dat is een van de kenmerken van de Molenloop.
Inschrijving
Inschrijving online is mogelijk tot en met vrijdag 23 mei. Dat kan via www.olc-93.nl Ook op zaterdag is inschrijving mogelijk tot kort voor de start bij de molen. Het inschrijfgeld bij voorinschrijving is 6 euro voor hardlopers en 5 euro voor wandelaars. Bij na-inschrijving respectievelijk 7,50 en 5 euro.
Een foto van de molen uit vroeger tijd. De sky-line van Ootmarsum heeft er met de verlichte molen een nieuwe dimensie bij.