In Overijssel was 79,9% van de inbraakpogingen succesvol

In 2023 slaagde 79,9% van de inbraakpogingen in Overijssel: het lukte inbrekers in deze gevallen om de woning binnen te dringen en iets buit te maken. In Oldenzaal blijken inbrekers het succesvolst: hier slaagt – voor inbrekers – zelfs 84,6% van alle inbraken. Ook wordt er op Tweede Paasdag in de vakantieregio Noord gemiddeld 23,3% vaker ingebroken dan op een gemiddelde dag. Dit en meer blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de Politie. De cijfers uit Dinkelland gaven aan dat er in 2023 10 inbraken zijn geweest, waarvan er 9 zijn gelukt.

In Overijssel sloegen inbrekers vorig jaar 1.082 keer toe. Tijdens 79,9% van deze incidenten lukte het de criminelen om daadwerkelijk binnen te dringen en eigendommen te stelen. Bij de overige geregistreerde meldingen bleef het slechts bij een inbraakpoging. In Overijssel zijn inbrekers hiermee iets succesvoller dan elders in het land. Het gemiddelde slaagpercentage in Nederland bedraagt namelijk 76,5%.

“Bij het claimen van een schade zal een verzekeraar altijd kijken of het huis goed was afgesloten. Ze willen eigenlijk zien dat je alles hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Er zijn ook verzekeraars die korting geven op de premie als je aantoonbaar extra veiligheidsmaatregelen hebt genomen”, legt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer uit.

Slagingspercentage: lokaal zijn er grote verschillen

Van alle Overijsselse gemeenten met 25 of meer meldingen in 2023 blijken inbrekers het meest succesvol in Oldenzaal. Hier lukte het criminelen in 84,6% van de gevallen om een woning binnen te dringen en iets buit te maken. Ook in Almelo (83,8%) en Enschede (82,8%) slagen inbraakpogingen vaker dan elders in de provincie.

In Steenwijkerland (71%) en Dalfsen (72%) is het slagingspercentage juist het laagst. In deze gemeenten blijft het naar verhouding juist vaker bij een poging. Benieuwd wat de cijfers zijn in jouw gemeente? Check dan de Woninginbraken Index op de website van Independer: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/woninginbraken-2023

Meeste inbraken in Enschede

In Enschede, de stad met de meeste inwoners in Twente,  sloegen inbrekers vorig jaar het vaakst toe. Er werden in deze gemeente 268 meldingen gedaan van een inbraak of een poging tot inbraak. Ook in Deventer (108) en Zwolle (95) waren er in 2023 veel incidenten. Voor inwoners van Olst-Wijhe (5) was er beter nieuws: hier sloegen inbrekers juist het minst vaak toe.

Expert woonverzekeringen Michel Ypma: “Ook al mislukt de poging tot inbraak, dan adviseer ik toch altijd om aangifte bij de politie te doen. Ze weten dan dat er dieven actief zijn in die buurt, maar het is ook nodig voor jouw eigen verzekering. Als je braakschade wilt verhalen bij de verzekeraar, dan is daarvoor een aangifte nodig.”

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Hier worden in Overijssel de meeste fietsen gestolen

Hier worden in Overijssel de meeste fietsen gestolen

In 2023 werden er in Overijssel 5.135 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt lager dan het jaar ...

Lees verder >
Toename zonnepanelen in Overijssel

Toename zonnepanelen in Overijssel

Het aantal Overijsselse woningen met zonnepanelen is in 2,5 jaar tijd toegenomen met 92,1%. In 2020 ...

Lees verder >
In deze Overijsselse gemeenten rijden bestuurders het vaakst weg na een ongeval

In deze Overijsselse gemeenten rijden bestuurders het vaakst weg na een ongeval

Het is strafbaar om weg te rijden na een ongeval. Toch gaat het vaak mis op de Overijsselse wegen: v...

Lees verder >