Herstel natuur Engbertsdijkvenen bureaucratisch proces

Om de natuur in het Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen te herstellen en te versterken hebben Gedeputeerde Staten op 27 juni 2023 een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) vastgesteld. De NRD lig ter inzage van 6 juli 2023 tot en met 17 augustus 2023. Een ieder kan in deze periode een zienswijze indienen op de NRD. Deze notitie is in feite een voorfase voor het Milieueffectrapport (MER) en op basis daarvan kan een afgewogen besluit worden genomen. Het betekent de nodige rapporten opstellen, ter inzage leggen en hopen dat er snel tot een besluitvorming overgegaan kan worden. Kortom: een bureaucratisch proces.

Aanleiding – Uitspraak Raad van State Provinciaal Inpassingsplan
Op 23 september 2020 hebben Provinciale Staten een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) vastgesteld voor de interne maatregelen in Engbertsdijksvenen. Tegen dit PIP en de gecoördineerde ontgrondingsvergunning is beroep ingesteld bij de Raad van State. Op 9 november 2022 heeft de Raad van State hierover een uitspraak gedaan. De Raad van State komt hierin tot de conclusie dat er ten onrechte geen milieueffectrapport (MER) is opgesteld, en heeft het PIP en de vergunning daarom vernietigd. Dit betekent dat er een nieuw PIP opgesteld moet worden, inclusief MER.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau
Als onderdeel van het nieuwe PIP wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Een MER brengt de gevolgen voor het milieu in kaart, voordat er een besluit wordt genomen over de uitvoering van maatregelen of plannen. Aan het begin van deze m.e.r.-procedure wordt een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Een NRD is een zogenaamde ‘voorfase voor het MER’ en beschrijft op welke wijze het MER wordt opgesteld. Inhoudelijke keuzes worden in een NRD nog niet gemaakt. Het MER is bedoeld om zowel positieve als negatieve effecten in beeld te brengen, om op basis daarvan tot een afgewogen inrichting van het plangebied te komen.

 In een NRD wordt onder andere het volgende omschreven:

–          op welke wijze het MER wordt opgesteld
–          aan welke milieuaspecten wordt getoetst
–          hoe de beoordeling van de milieuaspecten plaatsvindt

Externe maatregelen
Het nieuwe PIP dat wordt opgesteld bevat niet de zogenaamde ‘externe maatregelen’ (maatregelen buiten het natuurgebied). Voor deze maatregelen wordt een apart ruimtelijk plan opgesteld dat een zelfstandige juridische procedure doorloopt.

Waar inzien?
De Notitie Reikwijdte en Detailniveau ligt ter inzage van 6 juli 2023 tot en met 17 augustus 2023. De NRD is digitaal beschikbaar via www.overijssel.nl/loket/ter-inzage. De NRD is als inkijkexemplaar op afspraak in te zien op het gemeentehuis van Twenterand (Manitobaplein 1, 7671 GS VRIEZENVEEN) en op het Provinciehuis van Overijssel (Luttenbergstraat 2, ZWOLLE).

Indienen zienswijze
In de periode van terinzagelegging kunt u uw zienswijze, bij voorkeur digitaal, indienen via Natura2000PIP@overijssel.nl onder vermelding van “NRD Engbertsdijksvenen – interne maatregelen”. Het is ook mogelijk om schriftelijk of mondeling uw zienswijze in te dienen. De binnengekomen zienswijzen en adviezen worden waar nodig verwerkt in het nog op te stellen MER. Alle ingekomen reacties worden beantwoord en vastgelegd in een reactienota.

Vervolgprocedure
Naar verwachting wordt het ontwerp-PIP, inclusief MER, in het najaar van 2023 vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Het ontwerp-PIP wordt vervolgens zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kan een ieder een zienswijze indienen tegen het ontwerp-PIP. De eventuele zienswijzen worden verwerkt in het definitieve PIP en MER dat te zijner tijd ter besluitvorming aan Provinciale Staten wordt aangeboden.

Meer informatie?
In juli wordt een inloopbijeenkomst over Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen georganiseerd voor belanghebbenden en geïnteresseerden:
Datum: woensdag 12 juli 2023
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Locatie: Dorpshuis ’t Haarschut, Dorpsstraat 17, 7694 AA, Kloosterhaar

 Voor vragen over de procedure of het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de heer Cees Ortelee, c.ortelee@overijssel.nl, 038 499 79 15.

Voor inhoudelijke vragen of vragen over het gebiedsproces kunt u terecht bij de projectleider voor Engbertsdijksvenen, de heer Bauke Zijlstra, b.zijlstra@overijssel.nl, 06 - 10 41 71 57.

< Vorig / Volgende bericht >