Gert Jan Mulstege prolongeert na 20 jaar titel Ups & Downs

De afgelopen weken was het erg spannend tijdens de laatste speelrondes bij biljartvereniging Ups & Downs. Vier biljarters vochten een ware nek aan nek race uit om zich te kronen tot clubkampioen. Uiteindelijk wist voorzitter Gert Jan Mulstege het kampioenschap te behalen. Twintig jaar geleden werd hij ook kampioen en dat was nog in café De Nieuwe Roos met als uitbaters Gerrit en Miny van den Berg.

Hogere gemiddeldes
In  juni 2023 begon deze competitie voor Ups & Downs. De nieuwe gemiddeldes waren weer berekend en vol goede moed begonnen de elf spelers aan de onderlinge clubcompetitie. Sommige spelers waren aardig gestegen in gemiddelde, dus werd het puntjes sprokkelen en ontstonden er best veel verrassende uitslagen in deze eerste competitiehelft, waarin iedereen één keer tegen elkaar speelt.
In de tweede competitiehelft ging het gemiddelde van Bjorn Vrielink van 21 naar 27 caramboles en die van Gert Jan Mulstege van 31 naar 39 caramboles. Voor een aantal spelers daalde het gemiddelde in de tweede competitiehelft. Door deze verschuivingen werd ook de stand in deze tweede helft geleidelijk wat anders. Peter Postel, die de eerste helft niet veel punten behaalde en daardoor ook wat punten zakte,  biljartte de tweede helft vol gas en klom van een plek bijna onderaan steeds verder omhoog in het klassement.
Jordy Vrielink met het mooie moyenne van 53 speelde constant en was altijd bij de eerste drie op de ranglijst te vinden. Voor iemand met een vrij hoog gemiddelde is het best lastig o het hele jaar tegen iets ‘mindere’ spelers te spelen. Daarom erg knap dat hij zo constant gespeeld heeft en zijn gemiddelde ook heeft kunnen behouden. Zijn broer Bjorn Vrielink was de absolute favoriet, want hij stond vrij stevig bovenaan. Helaas was het voor hem iets lastiger om wedstrijden te winnen met de 30% stijging in gemiddelde en dus begon hij her en der puntjes te morsen. Gert Jan Mulstege kon ondanks de forse stijging in gemiddelde de wedstrijden vaak wel winnen en daarmee haalde hij belangrijke punten binnen. Hij klom ook steeds dichter tegen de top 2 aan.

Wat een spannende eindstrijd
Met nog vier rondes te spelen stond Peter Postel op de eerste plaats, Bjorn Vrielink tweede en Gert Jan Mulstege derde, maar de laatste had twee wedstrijden minder gespeeld. Bjorn speelde in deze eindfase niet overtuigend en vergaarde minder punten, terwijl Gert Jan overtuigend won. Dat gold ook voor Peter Postel. Hij  stond bovenaan en Gert Jan Mulstege tweede, maar de laatste speelde een wedstrijd minder. Het verschil was minimaal. De Ups & Downs voorzitter stond voor de uitdaging om in de laatste twee wedstrijden zeven punten te behalen en dan passeerde hij zijn concurrent Peter Postel. Een ongekende spannende ontknoping.

Bart Kienhuis en Harrie Schulten buigen voor de kersverse kampioen
Mulstege speelde op de laatste competitieavond  twee wedstrijden. Dit is vaak niet prettig, maar hij moest dus nog een wedstrijd inhalen. Zijn eerste tegenstander was Bart Kienhuis, die echter sterk begon. Gert Jan begon daarentegen matig, maar hij kwam later flink op stoom en wist de wedstrijd met een slotserie van 12 in 15 speelbeurten winnend af te sluiten. Dit betekende vier  punten extra. Na snel rekenwerk had hij er nog drie nodig in de laatste wedstrijd.
Deze confrontatie werd later op de avond gespeeld tegen Harrie Schulten en dat is een geduchte tegenstander. Gert Jan begon de wedstrijd met een flinke serie van 16 punten en dit schrok Harrie waarschijnlijk af. Deze had moeite de punten te scoren. Gert Jan ging sterk door en na de vijftiende beurt had hij de benodigde drie punten behaald en was daarmee kampioen van Ups & Downs. Na nog enkele beurten de laatste punten bij elkaar te sprokkelen was de wedstrijd na 18 beurten gewonnen door Gert Jan. Door deze acht punten in twee wedstrijden was de laatste wedstrijd van Peter Postel niet meer van belang. Peter kon zijn kameraad en voorzitter niet meer inhalen. Hij moest nog een wedstrijd spelen, maar de druk was er af. De titel was vergeven dus speelde en misschien daarom speelde Peter Postel een matige pot, waarin hij slechts twee competitiepunten scoorde.
Voorzitter Gert Jan Mulstege was 20 jaar geleden dus voor het laatst kampioen bij Ups & Downs, toen nog spelend bij Gerrit en Miny van De Nieuwe Roos. Al met al wel een terechte kampioen, die het hele jaar constant gepresteerd heeft. De eerste helft erg sterk en daardoor 26% omhoog ging  in zijn gemiddelde. Ondanks deze flinke stijging bleef hij de wedstrijden winnen. Tijdens de jaarvergadering op 14 juni worden de winnaars gehuldigd.

Daarna begint de nieuwe competitie direct weer en gaat de enthousiaste biljartvereniging  op zoek naar de kampioen 2024/2025. Tussendoor speelt Ups & Downs nog een zaterdagmiddag in juni tegen een bevriende biljartclub uit Vriezenveen en tevens is er de traditionele fietsmiddag met de hele club.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Jordy Vrielink sterkste op het poolbiljart

Jordy Vrielink sterkste op het poolbiljart

De leden van biljartvereniging Ups & Downs hebben een onderling toernooi Poolbiljart gespeeld. N...

Lees verder >
Vergulde eend voor Henk Slots

Vergulde eend voor Henk Slots

Biljartclub Ups & Downs heeft het Coronavrije jaar 2022 afgesloten met het traditionele wildbilj...

Lees verder >
Ups en Downs viert bijzonder ‘jubileum’

Ups en Downs viert bijzonder ‘jubileum’

In april 2020 bestond biljartclub Ups & Downs 50 jaar. Helaas kon dit door Corona niet gevierd w...

Lees verder >