CDA Dinkelland op de bres voor huisartsenzorg in Dinkelland

Veel plattelandsgemeenten kampen met diverse problemen met de huisartsenzorg. Het wordt steeds moeilijker om jonge huisartsen te vinden die praktijken van artsen die stoppen willen overnemen. Daarnaast worden huisartsen met een eigen praktijk in hun bestaan bedreigd, omdat verzekeraars steeds hogere eisen stellen. Het CDA Dinkelland stelt daarom vragen aan het college, om na te gaan welke mogelijkheden de gemeente heeft om de huisartsenzorg in Dinkelland te steunen.
Veel mensen in kleine kernen in Dinkelland moeten al naar de grotere dorpen reizen om de huisarts te kunnen bezoeken. De kern Weerselo kent twee huisartsen met een eigen apotheek. Als die op termijn moeten stoppen met die apotheek valt mogelijk zelfs de huisartsenzorg in een grotere kern als Weerselo weg. Dat vindt het CDA een bijzonder ongewenste ontwikkeling.
CDA raadslid Edo van Bree vraagt onder meer of het college in gesprek wil gaan met de betrokken huisartsen om na te gaan in welke vorm ondersteuning kan worden geboden. Bovendien wil het CDA weten of het college bereid is om te onderzoeken in hoeverre de huidige huisartsenzorg in Dinkelland kan worden gewaarborgd. “Goede huisartsenzorg moet bereikbaar blijven voor iedere inwoner van Dinkelland”, vindt het raadslid, “vandaar deze vragen aan het college.”

CDA: “Huisartsen met eigen apotheek behouden voor Dinkelland”
Een bekend maar langzamerhand uitstervende praktijk zijn de huisartsen met een eigen apotheek. Vroeger een bekend verschijnsel, nu kent alleen Weerselo nog twee huisartsen die een eigen apotheek voeren. De betrokken huisartsen beschouwen het niet alleen als onderdeel van hun verdienmodel, zij beschouwen het ook als een duidelijke meerwaarde voor hun patiënten. “Ik ken mijn patiënten goed, en ik weet precies welk medicijn voor welke patiënt het meest geschikt is”, geeft een van hen aan.
Nederland, maar in het bijzonder de plattelandsgemeenten kampen met diverse problemen met de huisartsen zorg. Ten eerste is het moeilijk om jonge huisartsen te vinden die de praktijk willen overnemen. In de steden leidt dat tot overvolle praktijken en wachtlijsten voor nieuwe patiënten, in plattelandsgemeenten tot het uiteindelijk verdwijnen van een aantal praktijken en moeilijkere bereikbaarheid van huisartsen, met name voor ouderen. Lattrop, Tilligte, Rossum, Agelo, Saasveld en Deurningen moeten al naar de dichtstbijzijnde plaats reizen voor een huisarts, hetzelfde lot dreigt op termijn mensen in een grotere plaats als Weerselo te treffen.
Het wordt namelijk steeds moeilijker voor huisartsen om er een eigen apotheek naast te houden. De oorzaak hiervoor ligt met name bij de verzekeraars, geven de betrokken huisartsen aan. Die zijn gebaat bij een beperkt aantal apotheken, waarbij in grote hoeveelheden tegen zo laag mogelijke kosten standaardmedicijnen kunnen worden afgezet. Huisartsen met eigen apotheek passen niet in dat plaatje, vooral als het om medicijnen gaat die minder gebruikelijk zijn, maar wel geschikter voor de patiënt.
Het gevolg kan wel zijn dat wanneer de apotheek wegvalt ook het verdienmodel voor de huisarts deels wegvalt, hetgeen kan betekenen dat de praktijk gesloten moet worden of geen vervanger meer gevonden kan worden wanneer een huisarts met pensioen gaat.

Het CDA Dinkelland vindt het verminderen van de huisartsenzorg in Dinkelland een bijzonder ongewenste ontwikkeling, omdat daarmee de bereikbaarheid van zorg en de volksgezondheid in direct gevaar komen. Het CDA wil daarom de volgende vragen stellen aan het college.

  1. Is het college met ons van mening dat het mogelijk wegvallen van huisartsen met eigen apotheek in Weerselo een ongewenste ontwikkeling is? Zo nee, waarom niet?
  2. Is het college bereid in gesprek te gaan met de betrokken huisartsen, om na te gaan in welke vorm ondersteuning kan worden geboden? Zo nee, waarom niet?
  3. Is het college bereid om na te gaan in hoeverre de huisartsenzorg kan worden gewaarborgd in de gemeente Dinkelland? Zo ja, op welke wijze, zo nee, waarom niet?
  4. De Landelijke Huisartsenvereniging, de Nederlandse Vereniging van Kleine Kernen en een aantal ouderenorganisaties hebben een manifest gepresenteerd om het probleem op de kaart te zetten. Is het college bereid dit manifest te ondersteunen? Zo ja: in welke vorm. Zo nee, waarom niet?

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

CDA wil maatregelen verkeersveiligheid Weerselo

CDA wil maatregelen verkeersveiligheid Weerselo

CDA Dinkelland wil dat er verkeersmaatregelen in Weerselo worden genomen, vooral nu de aanleg van de...

Lees verder >
Meer beperkingen op landbouwgrond leidt tot verbazing bij CDA

Meer beperkingen op landbouwgrond leidt tot verbazing bij CDA

CDA Dinkelland verbaast zich over het voornemen om meer beperkingen op landbouwgrond in Dinkelland t...

Lees verder >
CDA Dinkelland wil meer tijd voor de wijkagent

CDA Dinkelland wil meer tijd voor de wijkagent

“De wijkagent moet meer tijd voor het werk in de wijk krijgen,” vindt CDA Dinkelland. Daarvoor d...

Lees verder >