Vergadering Provinciale Staten

Op woensdag 28 februari 2024 vergaderen Provinciale Staten (PS). Op de agenda staan onder andere het Statenvoorstel Investeringsvoorstel PPLG 2024 en het rapport van de Rekenkamer Oost-Nederland ‘Lessen uit gebiedsprocessen’. Eerst nemen de Staten afscheid van Statenlid Jeanet Nijhof (PVV). Verder is onder andere een motie vreemd aan de orde van de dag aangekondigd over de treinverbinding Enschede – Schiphol. Dit persbericht beschrijft op hoofdlijnen de agenda.

Afscheid Jeanet Nijhof
Bij aanvang van de vergadering nemen Provinciale Staten afscheid van Jeanet Nijhof. Zij stopt met haar Statenlidmaatschap, omdat zij namens de PVV lid is geworden van de Tweede Kamer. Nijhof wordt door PS bedankt voor haar inzet voor Overijssel. Jeanet Nijhof was van 10 maart 2011 tot 28 februari 2024 lid van Provinciale Staten namens de PVV.

Benoemingen
Sander Taconis wordt als burgerlid beëdigd namens de SP. Een burgerlid is de opvolger op de kieslijst van de laatste verkiezingen. Een burgerlid kan in commissies optreden als woordvoerder. Een burgerlid mag niet deelnemen aan de Statenvergadering en heeft geen stemrecht.
Statenlid Stienus Melis (PvdA) wordt benoemd als voorzitter van de Agendacommissie. Deze commissie beheert de agenda van PS en besluit bijvoorbeeld wanneer commissievergaderingen of werkbezoeken worden gehouden.

Interpellatiedebat: Omgevingsdienst Overijssel

D66 heeft een interpellatiedebat aangevraagd over de Omgevingsdienst IJsselland. Een interpellatiedebat behandelt een urgent of actueel onderwerp. PS besluiten in de vergadering of dit debat daadwerkelijk wordt gehouden en zo ja, wanneer.

Vragenuur
Tijdens het onderdeel vragenuur stellen Statenleden vragen aan Gedeputeerde Staten (GS). Onderstaande onderwerpen zijn voorafgaand aan de Statenvergadering ingediend:

  • CDA: Vragen aan GS over WOZ-waardedaling van huizen langs Kanaal Almelo – De Haandrik.
    • BBB: Vragen aan GS over addendum beheerplan Wieden Weerribben.
  • FVD: Vragen aan GS over kwalificatie ‘weigergemeente’ aan Hof van Twente.
    • D66: Vragen aan GS over PIP AVAV.

Lessen uit gebiedsprocessen
Provinciale Staten bespreken het rapport ‘Lessen uit gebiedsprocessen’ van de Rekenkamer Oost-Nederland. Het rapport bevat een onderzoek naar ervaringen met gebiedsprocessen Natura 2000 in Gelderland en Overijssel. In het algemeen doet de Rekenkamer onderzoek naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het provinciale beleid. De onderzoeken hebben als doel het provinciale bestuur beter te laten functioneren en publieke verantwoording af te leggen. Na de bespreking van het rapport besluiten de Statenleden over hoe Gedeputeerde Staten om moeten gaan met de aanbevelingen uit dit rapport.
De Staten hebben moties en amendementen aangekondigd. Moties zijn verzoeken van de PS aan GS om iets te doen of na te laten. Een amendement vraagt om aanpassingen van het Statenvoorstel.

Moties:
•         SGP en BBB: Lessen uit gebiedsprocessen

Amendement:
•         D66: Instrumentarium
•         BBB, SGP en JA21: Aanbevelingen RON gebiedsprocessen

Investeringsvoorstel PPLG 2024
Bij het vaststellen van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied Overijssel (PPLG Overijssel) hebben Provinciale Staten 4,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geld dekt kosten die nodig zijn voor continuïteit van het programma. Aanvullende financiering komt vanuit het Rijk. Alleen laat die financiering door de val van het Kabinet langer op zich wachten. Met dit voorstel vragen Gedeputeerde Staten aan PS om een aanvullend bedrag van 3,8 miljoen euro. Met dit geld kunnen onder andere koploperprojecten van start. Het betreft een voorfinanciering ter overbrugging, totdat de middelen van het Rijk beschikbaar komen.

 De Staten hebben onderstaande moties en amendementen aangekondigd: Moties:
•         CDA: Sociaal Economische paragraaf

  • BBB, SGP en JA21: Voortgang en evaluatie koploperprojecten

Amendement:
•         CDA: Investeringsvoorstel PPLG 2024

Vreemd aan de orde van de dag
Voordat de vergadering van Provinciale Staten overgaat tot de stemmingen over voorgelegde Statenvoorstellen worden de moties vreemd aan de orde van de dag besproken. Moties zijn verzoeken van de Staten aan het college van Gedeputeerde Staten om iets te doen of na te laten. Moties vreemd aan de orde van de dag gaan over een onderwerp dat niet op de agenda van de Statenvergadering is opgenomen. Aangekondigde moties vreemd aan de orde van de dag zijn:

  • JA21, SP, CDA, FVD, GroenLinks, PvdA, SGP, BBB en CU: Behoud rechtstreekse treinverbinding Enschede – Schiphol Airport.
    • CU, D66, VVD, BBB, SGP, CDA en SP: Taakopvatting IPO.
    •         BBB, VVD, SGP en JA21: Defensie in Overijssel Ruimtegebruik.
    •         FVD: Verbinden in plaats van polariseren.
    •         SP en PvdA: Provinciaal Openbaar Bus vervoersbedrijf.
    •         FVD: relevante communicatie IPO.
    •         PvdA, SP, GL, D66, JA21, PvdD, SGP en BBB: OV dat weer loopt als een trein.
    •         BBB en JA21: Omgevingswet.
    •         BBB, VVD, SGP en JA21: Defensie in Overijssel Technology Base.
    •         JA21: Belangenbehartiging zonder brede steun

De vergadering start om 13:00 uur in de Statenzaal van het Provinciehuis aan de Luttenbergstraat 2 te Zwolle. Vertegenwoordigers van de pers zijn welkom. Bekijk de volledige agenda met alle stukken via: https://overijssel.notubiz.nl/vergadering/1134690. Via deze link kan ook op afstand live worden meegekeken met de vergadering.

Over Provinciale Staten
Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers van Overijssel en vormen het algemeen bestuur van de provincie. Statenleden worden elke vier jaar door de inwoners van Overijssel gekozen. Na de verkiezingen wijzen zij Gedeputeerde Staten (GS) aan die het dagelijks bestuur vormen van Overijssel. PS bepalen het beleid van de provincie op hoofdlijnen en controleren of GS het vastgestelde beleid goed uitvoeren. Overijssel heeft 47 Statenleden die verdeeld zijn over 14 partijen.

Besluitvorming
De Provinciale Statenvergadering neemt besluiten over Statenvoorstellen. Voorafgaand hebben Statenleden zich een beeld gevormd over de voorgelegde Statenvoorstellen. Tijdens commissievergaderingen wordt er informatie gedeeld en het betrokken onderwerp besproken. Hier hebben inwoners en andere betrokkenen de mogelijkheid om als inspreker hun visie te geven. Commissievergaderingen worden op een aparte dag voorafgaand aan de Statenvergadering gehouden. In de Provinciale Statenvergadering nemen Statenleden uiteindelijk een besluit door te stemmen. Voorzitter van de Statenvergadering is de Commissaris van de Koning Andries Heidema.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Provinciale Staten investeren 8 miljoen euro in Nieuwe Energie Overijssel

Provinciale Staten investeren 8 miljoen euro in Nieuwe Energie Overijssel

Provinciale Staten hebben woensdag besloten om 8 miljoen euro beschikbaar te stellen voor uitvoering...

Lees verder >
Provinciale Staten investeren 16 miljoen in Leefbaar Platteland

Provinciale Staten investeren 16 miljoen in Leefbaar Platteland

Investeer in een Leefbaar Platteland en versterk zo het sociaaleconomisch perspectief van inwoners. ...

Lees verder >
Herbenoeming Commissaris van de Koning Andries Heidema

Herbenoeming Commissaris van de Koning Andries Heidema

Provinciale Staten van Overijssel hebben een positieve aanbeveling aan de Minister van Binnenlandse ...

Lees verder >