Hoe bespaar ik op mijn energierekening ?

‘ Nederland van het gas af’ is een utopie. Wil je een woning geheel zelfvoorzienend maken dan zul je hem eerst perfect moeten isoleren en daarna voorzien van een groot aantal zonnepanelen, een warmtepomp en/of palletkachel. Een investering van gemiddeld toch al gauw 40.000 euro om 2500 euro per jaar aan energie te besparen. Een enkele vermogende hobbyist, die dit realiseert, maar de kosten gaan vaak boven de baten. Ook is niet ieder dak geschikt voor zonnepanelen en bij nieuwbouw wordt er door architecten nog nauwelijks rekening gehouden met dakligging en obstakelvrije ruimte.

Daar komt bij dat er zoveel veranderende regelgeving is aangekondigd omtrent het salderen van de stroom dat de consument huiverig is geworden. Niet voor de techniek maar voor de overheid. We kunnen het overschot van de opgewekte stroom in de zomer niet voor de winter opslaan. De beschikbare thuisbatterijen, die de stroom van 1 dag kunnen opslaan zijn net zo duur als zonnepanelen, die voor een jaar stroom kunnen produceren.
Dus het (gedeeltelijk) salderen is essentieel, maar nog vol vraagtekens.

Welke energiebesparende maatregelen zijn op dit moment lonend ? Isolatie is natuurlijk altijd gewenst. Met name vloerisolatie. Al was het maar voor het wooncomfort. Maar het begint het toch altijd met een plan van aanpak. Hoeveel energie verbruikt u aan stroom en gas. hoeveel denkt u in de toekomst te gaan verbruiken. Hoe oud is uw cv ketel ? Wat kunt u besparen en hoeveel kunt u opwekken. De goedkoopste manier om op gas te besparen is een deurdranger op de deur naar de gang en op die naar de bijkeuken. Een vrij simpele warmtepompboiler naast uw bestaande ketel kan 1000 kuub gas besparen, waarmee je weer 3000 kWh stroom kunt kopen. Zo’n boiler gebruikt maar 2000 kWh dus bespaar je 1000 kWh oftewel 200 euro per jaar. Momenteel nog zwaar gesubsidieerd zo’n boiler, dus dat kan wel uit. Hetzelfde voordeel geldt voor de overstap van koken op gas naar koken op inductie, zij het in mindere mate. Vervolgens gaan we de stroom zelf produceren. Nooit meer dan u gebruikt (kunt besparen) is hier het devies. Dat werpt ook weer vragen op. Is uw meterkast wel geschikt voor zonnepanelen of een inductiekookplaat. Komt er een laadpunt voor een auto? In sommige gevallen zal Enexis uw meterkast moeten verzwaren van 1×40 Ampere naar 3×25 Ampere. Krachtstroom dus. Dit kost eenmalig ongeveer 250 euro, maar de jaarkosten blijven gelijk. Voor zonnepanelen kiest u altijd full black monokristalijn panelen. Die blauwe poly’s met een zilveren rand zijn wel iets goedkoper, iets minder goed maar zooooo veel lelijker. Je hebt tegenwoordig mooie zwarte zonnepanelen van wel 320 watt per stuk. Voor een installatie van 10 panelen compleet gemonteerd met 10 jaar garantie betaalt u maximaal 4000 euro. Voor een installatie met 15 panelen maximaal 5500 euro . Met deze investering bespaart u jaarlijks 600 respectievelijk 900 euro op uw stroomkosten. Bij de realisatie moet wel gewaarschuwd worden. Het is maatwerk. Online aangeboden offertes kloppen vaak niet. Uw dak is niet goed ingemeten of men kan plotseling de kabels niet mooi wegwerken. Dan komen de meerkosten. Vraag bij voorkeur advies bij een erkend ervaren bedrijf uit uw omgeving en betaal nooit iets aan. Nooit.

Robert ter Horst

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

1 April grap: Camping de Tutenberg wordt geen centrum voor motorbikers maar wel eigendom van Robert ter Horst

1 April grap: Camping de Tutenberg wordt geen centrum voor motorbikers maar wel eigendom van Robert ter Horst

Ondernemer Robert ter Horst en directeur van Home NRG en Agro NRG wordt WEL eigenaar van camping ‘...

Lees verder >
Ootmarsumse ondernemer ter Horst eigenaar ‘camping de Tutenberg’

Ootmarsumse ondernemer ter Horst eigenaar ‘camping de Tutenberg’

De Ootmarsumse ondernemer Robert ter Horst heeft vanmiddag de koopovereenkomst getekend en is daarme...

Lees verder >
Dat hebben ‘we’ zo bepaald

Dat hebben ‘we’ zo bepaald

Ons mooie Springendal is momenteel een prachtig natuurgebied.  Maar nog niet zo lang geleden was di...

Lees verder >