Wim Polman ‘ vrijwilliger voor het leven’ heropent schoolmuseum


Burgemeester Roel Cazemier en de oudste vrijwilliger van het schoolmuseum Wim Polman heropenden op ludieke wijze het totaal gerenoveerde Educatorium.  De Vrijwilliger voor het leven betrad als eerste de nieuwe lift in het museum, terwijl de burgervader hem met een afstandsbediening veilig naar boven liet vertrekken om hem daar niet te laten staan, maar onder klaterend applaus weer naar beneden te laten komen.  Hiermee was het Educatorium geopend.

In het bomvolle schoolmuseum stond voorzitter Hans van Zuilekom apetrots de  aanwezigen toe te spreken.   Hij memoreerde nog even aan de oprichting in 1994. “In al die jaren daarna was het allemaal goed geregeld binnen het schoolmuseum, maar met het oog op de toekomst hebben we toch nieuwe plannen ontwikkeld en dus hebben we in bouwkundig opzicht de twee gebouwen boven met elkaar weten te verbinden en dat geeft duidelijk veel meer mogelijkheden. Daarnaast is het gebouw met de twee liften ook geschikt voor minder valide mensen. Ik ben erg trots dat we dit allemaal binnen vier maanden hebben kunnen regelen en ook nog binnen de begroting zijn gebleven,” lacht de voorzitter van het stichtingsbestuur. Met die laatste opmerking  doelde hij ook op het feit dat het Educatorium rond kan komen zonder ook maar één cent subsidie te ontvangen.  “Wij werken hier al jaren met wat de overheid de laatste tijd beoogt. ‘Kunst/Cultuur red jezelf maar’. Wij hebben ons al die jaren zelf weten te redden en daarmee zijn we, denk ik, vrij uniek in Nederland.”

Van Zuilekom liet weten dat veel bezoekers aan het schoolmuseum vertellen aan de vrijwilligers dat hun komst een feest van herkenning is en een schat aan schoolherinneringen oproept.
Een bijzonder welkom had van Zuilekom in petto voor de 60 vrijwilligers van het Educatorium. “Jullie zijn ons kapitaal en wat jullie voor dit museum betekenen is niet te beschrijven.”  Van Zuilekom heette ook oud burgemeester en erevoorzitter van het schoolmuseum Jos Verbeeten en zijn vrouw Erika welkom, evenals oud-bestuursleden, vertegenwoordigers van de gemeente, aannemer en onderaannemers, vertegenwoordigers van de Rabobank Coöperatiefonds en de noabers, die tijdens de verbouwing, die toch de nodige overlast veroorzaakte,  geen enkele klacht hebben ingediend.  Daarna gaf de voorzitter het woord aan Jerry Notenboom , die samen met de dames Bramer en Niehof namens het Rabobank Coöperatiefonds een cheque van maar liefst 20.000 euro overhandigde aan de Stichting Educatorium.

Een fantastisch gebaar dat met veel dankbaarheid werd aanvaard.
Van Zuilekom en later ook burgemeester Cazemier lieten zich lovend uit over wat er allemaal in de gemeente Dinkelland  gebeurt op museaal gebied. In zijn handgeschreven toespraak, omdat de printer niet werkte, liet Cazemier zijn gehoor vinden het ook wel passend te vinden in dit schoolmuseum om met deze geschreven rede een schoolse bijdrage te leveren aan  de heropening van het Educatorium. “Het is leuk om te weten dat ik hier sta in het grootste onderwijsmuseum ten oosten van Utrecht,” begon de burgemeester met een knipoog naar het nationaal onderwijsmuseum in Dordrecht. “En laat ik voorop stellen dat ik bijzonder in mijn nopjes ben met  de cultuur en natuur in de gemeente Dinkelland. Wij hebben musea met relatief veel bezoekers en in feite allemaal door particulier initiatief ontstaan. Deze particulieren hebben de basis gelegd voor een aantal unieke musea in onze gemeente en die  zetten nog steeds stappen in  hun ontwikkeling en zijn daarmee innovatief bezig met als doel om de toeristen nog meer aan hun trekken te laten komen in dit prachtige stukje van Twente waar ik onmeunig trots op ben,” vertelt de burgemeester.

Roel Cazemier doelde met name op de musea als de Sterrenwacht (net verbouwd en heropend), Natura Docet (dat halverwege dit jaar de deuren weer opent), het Ton Schulten museum (dat 25 april met een feest voor de gehele bevolking officieel wordt geopend), het openluchtmuseum (dat grootse plannen heeft met onder meer de realisatie van de Commanderie) en het Educatorium dat vanaf 2 februari weer toegankelijk is voor bezoekers.  “Dit schoolmuseum is heel bijzonder en van grote waarde. Een schoolmuseum met een geheel eigen sfeer, een feest van herkenning, dankzij de prachtige schoolmaterialen, die hier te zien zijn. Ik weet zeker dat iedere bezoeker een beetje gelukkiger en met een glimlach om de mond naar buiten komt,” besluit de burgervader zijn meer dan toepasselijke toespraak. Vervolgens kwam de openingsact met Wim Polman in de nieuwe lift en het tekent de sfeer en de gemoedelijkheid hoe er door de aanwezigen en de heer Polman op vriendschappelijke wijze met elkaar wordt omgegaan. Heerlijk ontspannen en met de nodige lachsalvo’s werd het Educatorium officieel heropend. Daarna kregen twee vrijwilligers, Frans Verhulst en Henk Muller, hun meer dan welverdiende lintje, uit handen van burgemeester Cazemier. Tot slot konden de aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje zelf een kijkje nemen in het prachtig gerenoveerde schoolmuseum.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Prachtige promotiefilm schoolmuseum Ootmarsum

Prachtige promotiefilm schoolmuseum Ootmarsum

Al sinds de nodige jaren filmt de in Ootmarsum geboren en getogen Jan Frommink bijzondere gebeurteni...

Lees verder >
‘Thuis in de wereld’ nieuwe expositie onderwijsmuseum Ootmarsum

‘Thuis in de wereld’ nieuwe expositie onderwijsmuseum Ootmarsum

Het museumjaar 2024 staat in het Educatorium in het teken van Aardrijkskunde. Het thema is dan ook ...

Lees verder >
Boeiende expositie in schoolmuseum Ootmarsum

Boeiende expositie in schoolmuseum Ootmarsum

In het knusse schoolmuseum in Ootmarsum is de nieuwe expositie van ‘Van ganzenveer tot IPad’ geo...

Lees verder >