‘Vrouwen van het surrealisme’

De volgende bijeenkomst van Kunstkring Ootmarsum staat in het teken van ‘Vrouwen van het surrealisme’. Kunsthistoricus Ellen van der Vecht verzorgt deze lezing, die op donderdag 21 maart wordt gehouden in Ons Gebouw en om 14.30 uur begint.

Vrouwen van het surrealisme
Het surrealisme bestaat dit jaar precies 100 jaar. Bij de term surrealisme komen de namen van Dali, Max Ernst of René Magritte vaak als eerste bij ons op. Surrealisme was echter bij uitstek een beweging van uitzonderlijke , avontuurlijke vrouwen: Leonor Fini, Dora Maar, Meret Oppenheim, Qaude Chaun, Leonora Carrington, Remedios Varo, Dorothea Tanning … allemaal maakten ze fascinerend werk, waarin ze de surrealistische ideeën onderzochten en veranderden. Hun themakeuzes en uitgangspunten wijken af van die van hun mannelijke collega’s. In plaats van geweld en seksuele, freudiaanse fantasieën zien we hoe de vrouwen

zichzelf tonen aan de hand van hun levenservaringen in de turbulente jaren 1920 tot 50, aan de hand van hun avatars, vrouwelijke energie en invloeden van onder andere de inheemse Mexicaanse cultuur.

Ellen van der Vecht
Ellen van der Vecht is kunsthistoricus, zij verzorgt lezingen, rondleidingen Onder meer in het Groninger museum), stadswandelingen en cursussen.  Ook begeleidt zij reizen.

Praktische informatie
Van harte nodigen wij u uit voor de lezing op donderdag 21 maart a.s. om 14.30 uur in  Ons Gebouw, Ganzenmarkt te Ootmarsum.

Entree Vrienden: € 5,00

Overigen:            € 12,50

Info: ans weierink, mail weierink-buten@hetnet.nl

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Frans Hals belicht tijdens Lezing KunstKring Ootmarsum

Frans Hals belicht tijdens Lezing KunstKring Ootmarsum

Tijdens de volgende lezing van de KunstKring Ootmarsum belicht kunsthistorica Frederike Upmeijer de ...

Lees verder >
‘Kerken, Kroegen en Bordelen’

‘Kerken, Kroegen en Bordelen’

“Was de Gouden Eeuw werkelijk zo decadent?” Han van Hagen geeft daarop een antwoord tijdens de ...

Lees verder >
Beeldende kunstenaars met een Joodse achtergrond

Beeldende kunstenaars met een Joodse achtergrond

Kunsthistoricus Jaap Nijstad geeft voor de Kunstkring Ootmarsum een lezing over Beeldende Kunstenaar...

Lees verder >