Vroege vogel wandeling op het Springendal

Zoveel vogelgeluiden, maar welke deuntje hoort nou bij welke vogelsoort?

Ontdek het in het Springendal tijdens de vroege vogel wandeling.

De eerste vogels die hun lied laten horen, het is voor veel mensen een signaal van een naderend voorjaar. De merel is een standvogel, hij blijft het gehele jaar hier en je kan hem al in februari horen jubelen. Ook de vink is een standvogel, goed herkenbaar doordat hij zijn lied afsluit met een ‘vinkenslag’.

Eén van de soorten dat geldt als startschot van de lente is de tjiftjaf. Uiterlijk is het een niet heel opvallend vogeltje, vogelaars noemen het ook wel een ‘kbv-tje’ – klein bruin vogeltje – maar vocaal laat hij zeker van zich horen en is hij door het roepen van zijn eigen naam goed te onderscheiden van de fitis, een ander kbv-tje met gelukkig een heel ander deuntje. De tjiftjaf is een trekvogel, een korte-afstandtrekker die de winter in Zuid Europa of Noord Afrika heeft doorgebracht en als één van de eerste trekvogels weer in ons land aankomt.

Ook de zwartkop is vaak al half maart te horen, maar het verwarrende van de zwartkop is dat zijn zang erg op dat van een merel lijkt, alleen dan in een sneller tempo. Om de tuinfluiter maar niet te noemen, die fluit het merel-wijsje nóg sneller, gelukkig komt deze vogelsoort wat later aan in het voorjaar waardoor je pas in april extra goed moet opletten.

Het roodborstje is er ook al vroeg bij, een kort vrolijk klaterende zang, met tussenpozen van 3 a 4 seconden. Extra herkenbaar, doordat je hem al snel ziet zingen met zijn rode borstje fier vooruitstekend.

Ezelsbruggetjes is wat je nodig hebt bij vogelen, en goede oren, én vroeg uit je bed want het ochtendconcert begint al bij het ochtendgloren. Vergeet ook niet je verrekijker, nu je weet waar het geluid vandaan komt, zal je de vogels misschien ook sneller zien, het roodborstje en de vink zijn niet te missen.

Voor de vroege vogel wandeling moet je ook echt vroeg uit de veren, weerhoudt dat jou niet, boek dan snel deze mooie excursie op 9 maart of 13 april via  www.staatsbosbeheer.nl/vroegevogelsspringendal

Hier vind u ook meer informatie over de startlocatie, tijden en prijzen. Let op; online boeken is verplicht om deel te nemen aan deze wandelingen.

Tip van de boswachter: Kleed je naar het weer, en zorg voor stevige schoenen en vergeet je verrekijker niet.

Foto: Bert Ooms

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Springendalse beek levensader van het Springendal

Springendalse beek levensader van het Springendal

De Springendalse beek; de levensader van het Springendal herbergt bijzondere planten- en diersoorten...

Lees verder >
Een ‘polonaise’ in de rust van het Springendal

Een ‘polonaise’ in de rust van het Springendal

Niet zo’n  zin in het feestgedruis van Carnaval? Kom dan de rust van de natuur opzoeken in het Sp...

Lees verder >
Uilen van het Springendal en een groene voornemens wandeling

Uilen van het Springendal en een groene voornemens wandeling

Staatsbosbeheer heeft voor de kerstvakantie twee uitdagende wandelingen op het programma staan. Op 2...

Lees verder >