Springendalse beek levensader van het Springendal

De Springendalse beek; de levensader van het Springendal herbergt bijzondere planten- en diersoorten. Kom dat beleven tijdens de Bronnen- en Bekenwandeling.

De stuwwal van Ootmarsum is ontstaan door een voortstuwende ijsmassa tijdens de één-na-laatste ijstijd. Het is de periode  waar de Springendalse beek is ontsprongen. Bronnen, met opstuwend water tot aan het maaiveld voeden deze beek. Wie weet waar hij moet kijken, kan deze plekken herkennen aan de plantensoorten. Vaak hebben ze net een andere tint groen, waardoor ze opvallen in de massa van andere groene planten. Het paarbladig goudveil, een typische plant van bronnatuur, bloeit rond de maand april en vormt dan gouden tapijten langs de beekloop. De Springendalse beek is ook het leefgebied van een bijzondere vis, de beekprik. Amper 10 centimeter in lengte en een meester in vermomming. Wil je een kans hebben dit bijzondere visje te zien, wandel dan mee met de Bronnen- en Bekenwandeling. Een natuurgids neemt u mee op een ontdekkingstocht vanaf de bron, stroomafwaarts langs de beek naar het hart van het Springendal. Een wandeling om extra op te letten, want de route gaat grotendeels buiten gebaande paden. Het terrein is niet vlak en de beek wordt meerdere keren overgestoken, dus een beetje goed ter been is geen overbodige luxe.

Voor de bronnen- en bekenwandeling loop je langs één van de mooiste stukjes van het Springendal. Kom dat beleven en boek snel deze mooie excursie op 23 maart of 20 april via www.staatsbosbeheer.nl/bekenspringendal

Hier vindt u ook meer informatie over de startlocatie, tijden en prijzen. Let op: online boeken is verplicht om deel te nemen aan deze wandelingen.

Tip van de boswachter: Kleed je naar het weer, en zorg voor stevige schoenen en vergeet je verrekijker niet

fotograaf: Irene van der Linde

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Vroege vogel wandeling op het Springendal

Vroege vogel wandeling op het Springendal

Zoveel vogelgeluiden, maar welke deuntje hoort nou bij welke vogelsoort? Ontdek het in het Springen...

Lees verder >
Een ‘polonaise’ in de rust van het Springendal

Een ‘polonaise’ in de rust van het Springendal

Niet zo’n  zin in het feestgedruis van Carnaval? Kom dan de rust van de natuur opzoeken in het Sp...

Lees verder >
Uilen van het Springendal en een groene voornemens wandeling

Uilen van het Springendal en een groene voornemens wandeling

Staatsbosbeheer heeft voor de kerstvakantie twee uitdagende wandelingen op het programma staan. Op 2...

Lees verder >