SodM heft verscherpt toezicht NAM op

ONBEGRIJPELIJK voor de Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT)!

Opnieuw zijn er problemen geweest met de afvalwaterinjectieput ROW-4 aan de Bentertsteeg te Rossum. Nadat twee jaar geleden zout bleek op te lossen achter de injectiepijp is op 21 juli 2023 de annulusdruk (druk tussen de binnen- en buitenbuis) plotseling weggevallen. Dit duidt, net als bij ROW-2 eerder gebeurd is, op een lek in de injectiebuis. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) meent dat een afsluitklep de oorzaak is, zonder echter duidelijkheid op basis van aanvullend onderzoek te geven om deze uitspraak te staven.

Zonder kennis van de oorzaak kan de put niet veilig worden afgesloten.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in dit geval – in tegenstelling tot de gebeurtenis bij ROW-2 – snel ingegrepen. We weten echter niet hoe het afsluiten van de put nu veilig kan gebeuren en bovendien is de oorzaak van deze calamiteit van belang om de veiligheid van de overgebleven putten in te schatten.

Geen geruststellende gedachte
Het snelle ingrijpen van de NAM was blijkbaar wel de aanleiding om het verscherpte toezicht op de NAM op te heffen, maar geeft zonder gedegen onderzoek naar de oorzaak geen enkele garantie voor de toekomst.  Blijkbaar is het snel communiceren bij een calamiteit genoeg aanleiding voor het SodM om het verscherpte toezicht op de NAM, dat sinds 21 juni 2021 was ingesteld, op te heffen. Het is duidelijk dat dit voor Twente geen geruststellende gedachte is.

De NAM wordt echter door SodM min of meer geroemd om haar alertheid en tijdig acteren op potentiële problemen. Tevens is er aangedrongen op het betrekken van omwonenden en transparantie bij calamiteiten. “Wij hebben daar ook bij deze zoveelste (voor ons tot afgelopen dinsdag onbekende) gebeurtenis niets van gemerkt”, aldus de SSAT.  “In oktober en december 2023, alsmede in maart 2024 hebben we bij SodM de meetresultaten van de NAM-inspecties opgevraagd. SodM gaf pas in maart 2024 aan deze inspecties  te hebben ontvangen. Zeer vreemd aangezien de drukproblemen bij ROW4 reeds in juli 2023 zijn ontstaan en binnen enkele weken door de NAM zijn gecommuniceerd met het SodM. Gisteren hebben we er zelfs een WOO-verzoek voor gedaan om duidelijkheid te krijgen over de meetresultaten.

Blijkbaar was dat het moment voor SodM om met de berichtgeving rond het opheffen van het verscherpte toezicht te komen!

Verbolgen SSAT-leden
En over transparantie gesproken: niemand van de omwonenden is geïnformeerd over de drukval bij ROW4 in juli vorig jaar, laat staan over duidelijkheid omtrent de gevolgen, waar ook wij alleen maar naar kunnen gissen. Er rest slechts de mededeling dat met goedkeuring van het SodM de injectieput ROW4 definitief zal worden afgesloten door de NAM.

Het wordt tijd dat het definitief afsluiten voor alle putten gaat gelden”, aldus de verbolgen SSAT-leden.

Momenteel is de NAM bezig met het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor het injecteren van het afvalwater de komende jaren in Schoonebeek.

Stichting Stop Afvalwater Twente
29 mei 2024

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT) stapt naar de rechter

Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT) stapt naar de rechter

Stop onmiddellijk met het opnieuw opstarten van de afvalwaterinjecties in lege Twentse gasvelden. Da...

Lees verder >
Wat zijn de toezeggingen door staatssecretaris Vijlbrief waard?

Wat zijn de toezeggingen door staatssecretaris Vijlbrief waard?

Het kan een kantelpunt worden deze week als de toezeggingen van staatssecretaris Vijlbrief aan de Tw...

Lees verder >
Geen plenair debat afvalinjecties

Geen plenair debat afvalinjecties

Door ziekte van staatssecretaris Hans Vijlbrief gaat vanavond (31 maart) het plenaire debat over de ...

Lees verder >