Schuur – en garage inbraken in Overijssel

Elektrische fietsen, luxe barbecues en duur gereedschap: inbrekers slaan graag toe in schuren, garages en bijgebouwen. Vorig jaar werden in Overijssel 706 meldingen gedaan van een schuurinbraak. Vooral in Enschede sloegen dieven graag toe: de gemeente is zelfs goed voor bijna 20% van alle inbraken binnen de provincie. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS.

In absolute aantallen vonden in 2023 de meeste schuurinbraken plaats in Enschede. Het gaat om 128 meldingen. Dat zijn er wel 40 minder dan in 2022. Deventer staat op nummer 2 met 102 meldingen. In Ommen, Olst-Wijhe en Staphorst (alle 3 inbraken) vonden binnen de provincie de minste schuurinbraken plaats. In de gemeente Dinkelland werden 9 schuurinbraken gemeld en dat is een toename van 3 ten opzichte van 2022.

“Het is belangrijk om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open staat tijdens een inbraak, geldt de dekking niet”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Hier meeste kans op een schuurinbraak
Als je het aantal incidenten afweegt tegen het aantal woningen, zijn andere lokale trends zichtbaar. Koploper is dan Almelo: hier vinden per 1.000 woningen 2,5 inbraken plaats. Ook in Deventer gaat het vaak mis. De top 5 gemeenten in Overijssel met de grootste kans op een schuurinbraak is als volgt:

  1. Almelo: 2,5 schuurinbraken per 1.000 woningen
  2. Deventer: 2,1 schuurinbraken per 1.000 woningen
  3. Hengelo: 1,9 schuurinbraken per 1.000 woningen
  4. Borne: 1,7 schuurinbraken per 1.000 woningen
  5. Enschede: 1,6 schuurinbraken per 1.000 woningen

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”
Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Hier lees je alle informatie over het onderzoek: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/stijging-schuurinbraken-2023

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Steeds meer Overijsselaars krijgen huidkanker: ruim 65% meer diagnoses in 10 jaar tijd

Steeds meer Overijsselaars krijgen huidkanker: ruim 65% meer diagnoses in 10 jaar tijd

Huidkanker komt steeds vaker voor in Overijssel. Vorig jaar werd deze vorm van kanker 1.625 keer vas...

Lees verder >
Hier worden in Overijssel de meeste fietsen gestolen

Hier worden in Overijssel de meeste fietsen gestolen

In 2023 werden er in Overijssel 5.135 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt lager dan het jaar ...

Lees verder >
Toename zonnepanelen in Overijssel

Toename zonnepanelen in Overijssel

Het aantal Overijsselse woningen met zonnepanelen is in 2,5 jaar tijd toegenomen met 92,1%. In 2020 ...

Lees verder >