‘Schilderen’ met foto’s

Henriet Offrein deelt, met de regelmaat van een klok,  haarfoto’s met onze lezers. Dit keer is ze nog weer wat stappen verder gegaan door haar plaatjes met wat andere programma’s te bewerken. Hieronder vertelt ze over het bewerken van haar foto’s en ook wat het met haar doet.

“Dit keer zijn het foto’s van mij  bewerkt met fotobewerkingsprogramma’s, zoals Adobe fotoshop Express, een bewerkingsprogramma waar je een betaald abonnement op moet nemen en het gratis bewerkingsprogramma Polish. Het is vooral leuk om te spelen door foto’s dubbel, of zelfs vaker (Picturalisme) door elkaar te plaatsen. Ook krijg je leuke effecten door dubbele belichting. Maar ook om het onderwerp te laten spiegelen of te croppen (dichterbij halen) en iets meer te belichten geeft leuke resultaten. Picturalisme is trouwens een stroming binnen de fotografie, die enigszins verwant is aan het Impressionisme een oorspronkelijk Britse stroming ontstaan rond 1890/1910. In die periode wilde men vooral proberen om het licht gebruik en andere kenmerken van schilderijen over te brengen met hun foto’s. Ze zijn vaak onscherp of wazig,” vertelt Henriet Offrein.

 

 


‘Gouden uur’
Het is boeiend om te zien hoe de lichtval per moment kan verschillen, de meest bekende en mooiste periode is toch wel het ‘gouden uur’:  het laatste uur voor zonsondergang en eerste uur na zonsopgang.
Ook is het van belang te kijken welke compositie je je  onderwerp geeft. Fotograferen blijft boeiend  en het verveelt nooit. Kijken door de lens laat je anders ‘zien’. Je raakt betrokken bij je onderwerp. Je kunt daardoor iets spannends maken van een simpele ballon.
Tijdens de afgelopen natte maanden heb ik  geregeld plaatjes kunnen maken van de verdronken akkers in Twente en dus de mooie spiegelingen van bomen. Het was erg leuk om hier eens met een fotobewerkingsprogramma mee aan de slag te gaan en een beetje te ‘schilderen’ met foto s.  En hoe mooi kunnen zwart wit foto’s wel niet zijn! Je wordt niet afgeleid door kleur, de scherpe contrasten, de textuur, het karakter….ik ben een grote fan van deze vorm. Tot zover mijn toelichting. Verder wens ik iedereen vooral een fijne zomer en kijk eens vaker door de/je lens…,” besluit Henriet Offrein.

Groetjes
Henriet Offrein

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Hollandse luchten en een vleugje lente

Hollandse luchten en een vleugje lente

Regen, regen en nog eens regen. In januari 2024 is er in onze regio 20 tot 30 mm meer gevallen dan d...

Lees verder >
Water, water en nog eens water

Water, water en nog eens water

Het laatste kwartaal in 2023 heeft ons ontzettend veel water gebracht. Alle reden dus voor velen om ...

Lees verder >
De charme van een waterrijke herfst

De charme van een waterrijke herfst

De afgelopen weken, en voor ons gevoel maanden,  verliepen nat en nog eens nat. Dat is niet het leu...

Lees verder >