Terug in de tijd is zeker niet van waarde voor alleen de ouderen. Ook jongeren kijken hun ogen uit als nostalgische landbouwwerktuigen door mensenhanden, paard of tractor in werking worden gezet. De Oogstdag bij Hoeve Springendal maakt bij velen, dus bij jong en oud, het nodige los. Dat is in de voorgaande edities wel gebleken. Verhalen worden verteld en de jeugd krijgt uitleg hoe het allemaal werkt. Herinneringen aan die tijd worden gedeeld en dat maakt het niet alleen een evenement om naar te kijken, maar ook om te luisteren en vooral te genieten van alles wat er op de akker gebeurt.
Sint Joapik
Golvende roggevelden bepalen al vele eeuwen lang het aangezicht van de essen op de flanken van Hoeve Springendal aan de Schabosweg in Hezingen. In het natuurgebied het Springendal is er een regel dat daar bijvoorbeeld geen mais verbouwd wordt. Dus ook op de akkers van hoeve Springendal. Walter Brunninkhuis heeft mede daarom op zijn grond rogge of een andere graansoort. Verder zien we de akkerranden gevuld met bloemen en dat zorgt voor een fraai aanblik in dit bijzondere en bijzonder mooie stukje natuur.
De roggeoogst wordt binnengehaald op ‘St. Joapik’-eind juli-. Dit is in Twente een jarenlange traditie. Sint Joapik is de patroonheilige van de oogst. Op 25 juli is zijn feestdag en rondom die datum wordt de rogge gemaaid. De organisatie van de nostalgische Oogstdag Ootmarsum/Hezingen heeft de editie vastgelegd op 22 juli. Op één van de akkers van Hoeve Springendal, gelegen aan de Hooidijk en de Schabosweg wordt het koren gemaaid. Dat gebeurt op verschillende wijze. De toeschouwers worden als het ware in de tijd meegenomen en zien letterlijk de ontwikkeling in het maaien. Zo wordt er met de hand gemaaid met behulp van een zicht. Prachtige paarden trekken de maaimachine. Ook een tractor met daarachter een graanbindmachine maakt onderdeel uit van het tafereel. Vrijwilligers van het Openluchtmuseum Ootmarsum hebben dit landbouwwerktuig helemaal uit elkaar gesloopt om het daarna stukje bij beetje weer op te bouwen. Een pronkstuk. Weer een stap verder kwam de combine op het ‘akkertoneel’. Het is één van de eerste combines en ook daar druipt de nostalgie vanaf.
Boeren, vrijwilligers van de Springendalhoeve en het Openluchtmuseum laten het maaien en binden van de rogge zien en vertellen er graag over. Alphons Weierink praat het programma aan elkaar en zal ook zeker enkele interviews houden. Diaken Jan Kerkhof Jonkman verzorgt het Angelus en dat luidt het middageten in. In de loop van de middag vertrekt een volgeladen wagen met de schoven naar het Openluchtmuseum waar de rogge in ‘hokken’ wordt gezet om verder te rijpen en eventueel te drogen. Al met al een fraai en boeiend schouwspel. U bent van harte Welkom op deze Nostalgische Oogstdag op dinsdag 22 juli!!
Het programma ziet er in grote lijnen zo uit :
11.00 uur: De start van het oogsten op de akkers bij Hoeve Springendal. Hier wordt gemaaid met de hand, paard met maaimachine en met de trekker en een combine. Verder zijn er nog andere demonstraties te zien uit vroegere jaren.
12.00 uur: De boerinnen brengen koffie en brood voor de harde werkers. Hierna volgt het Angelus.
14.00 uur: De volgeladen wagen gaat via de Blauwe weg richting het centrum naar het Openluchtmuseum. De garven worden opgezet in zogenaamde hokken in de weide van het Los Hoes in het Openluchtmuseum. In de bakspieker is er een demonstatie te zien hoe van het roggemeel de originele roggestoet gemaakt wordt en in het Los Hoes worden boven het open vuur pannenkoeken gebakken.
Entree: Akkers Hoeve Springendal – gratis
Voor het Openluchtmuseum Ootmarsum gelden de normale entreeprijzen.
Voor actuele informatie kijkt u op: www.openluchtmuseumootmarsum.nl