Mooi verloop Paastradities in Ootmarsum

Het Paasweekend blijft een bijzonder gebeuren in Ootmarsum. Het is niet alleen de belangstelling van vele toeristen om kennis te maken met de Paastradities, maar het zorgt ook voor verbondenheid in het stadje. Acht jonge Poaskearls dragen de verantwoordelijkheid om alles in goede banen te leiden, maar zij weten zich altijd gesteund door oud-Poaskearls en andere betrokkenen. Ze ervaren zelf hoe deze tradities door de plaatselijke bevolking worden gedragen  en dat zorgt bij velen voor een meerwaarde tijdens de Paasdagen.
Die ervaring heeft ook voorzanger Jan Veldboer. De 74-jarige Ootmarsummer kijkt met heel veel plezier terug op het mooie verloop van de Paastradities. “Fantastisch, zoals het gegaan is,” blikt Veldboer op de morgen van Tweede Paasdag terug. “Vandaag hebben we nog de rondgang om de Weme en het vlöggelen en dan is het allemaal weer voorbij. Maar wat geeft het een heel fijn gevoel hoe alles tot nu toe verlopen is. Ik heb heel veel respect voor onze Poaskearls en ook de nieuwelingen Stijn Busscher en Joep Groothuis. Je voelt de onderlinge kameraadschap. Natuurlijk zijn ze moe, want er komt veel op hen af en ze hebben korten nachten. Ook de overgang naar de zomertijd hakt er dan extra in. Maar ze vervullen hun taken zonder zeuren en pakken hun verantwoordelijkheid en geen enkel onvertogen woord,” complimenteert Jan Veldboer de Poaskearls. “Zelf was ik enorm verrast door de vele deelname op Eerste Paasdag. Het verliep echter allemaal heel respectvol. Er hing een hele fijne sfeer in Ootmarsum.

Het was een mooie dag en de terrassen zaten vol en veel mensen stonden belangstellend langs de kant of namen deel aan de rondgang of het vlöggelen. We hadden zelfs twee commissarissen van de Koning in ons midden, want Andries Heideman van de provincie Overijssel en de in Ootmarsum geboren en getogen Han Polman van de provincie Zeeland liepen mee tijdens het vlöggelen. Dat Han Polman er jaarlijks voor terugkomt, zegt veel over deze Paastradities. Het hoort bij Ootmarsum en het wordt gedragen door vele, vele inwoners. Het zegt genoeg dat het nauwelijks moeite kost om nieuwe Poaskearls te vinden. Dit jaar vertrekken Tim Meijer en Stan Kaptein, want zij zijn de oudste. Ze hebben een Coronajaar meegemaakt en dus zijn ze zes jaar Poaskearl geweest, maar wat hebben ze zich geweldig ingezet. Ook al nemen ze afscheid, zij weten nu ook eens een Poaskearl, altijd een Poaskearl,” lacht Jan Veldboer.

Op deze Eerste Paasdag wordt in de avonduren het Paasvuur aangestoken. Veel belangstellenden trokken naar de Paasweide, maar liepen ook al weer vrij snel naar huis, want de buienradar gaf een stevige onweersbui aan. Die voorspelling kwam uit. Toch ook wel weer bijzonder: Het brandende Paasvuur dat nog eens helder verlicht wordt door de af en toe heftige bliksem. “Ik hoorde van de jongens dat de Baoken voor een groot gedeelte is opgebrand,” vertelt Jan Veldboer om vervolgens even stil te vallen. Na een poosje herpakt hij zich. “Ik besef nu dat deze Paastradities dit jaar voor het eerst zonder onze Ben Morshuis zijn gehouden. Officieel ben ik sinds 2015 officieel zijn opvolger, maar in 2009 heb ik hem al eens vervangen, omdat hij toen door de rug was gegaan. Ieder jaar ging ik voor Pasen bij hem langs om een praatje te maken en onze ervaringen met elkaar te bespreken. In februari is hij echter overleden, maar wat heeft Ootmarsum veel aan hem te danken. Toch ook nu een moment om daar bij stil te staan,” besluit Jan Veldboer zijn relaas.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Paastradities blijven koesteren

Paastradities blijven koesteren

Het is Paaszaterdag en in vele huizen wordt er richting de klok gekeken, want rond 13.00 uur willen ...

Lees verder >
Ootmarsums paasvuur mag blijven branden

Ootmarsums paasvuur mag blijven branden

De Provincie Overijssel heeft eind 2022 laten weten dat organisatoren van paasvuren een Aerius-berek...

Lees verder >
Paastradities kunnen dit jaar weer als vanouds doorgaan

Paastradities kunnen dit jaar weer als vanouds doorgaan

Nu de coronaregels van de baan zijn, mag er weer als vanouds Pasen worden gevierd in Denekamp en Oot...

Lees verder >