Mogelijkheden LEADER subsidie weer open

Wie een goed idee heeft om de leefbaarheid van het platteland te versterken of te verbeteren kan vanaf 2 april daarvoor een subsidie aanvragen. Het idee komt mogelijk in aanmerking voor een subsidie van LEADER. Het gaat hierbij om aanvragen van € 30.000 tot € 100.000. LEADER is bedoeld voor projecten, die gericht zijn op het versterken van het landelijk gebied, door het behoud van de leefbaarheid van het platteland, het versterken van de sociale cohesie, en behouden/versterken van het voorzieningenniveau. De subsidie kan worden aangevraagd in de periode 2024-2027.

In Overijssel zijn vier LEADER-gebieden: Noord Overijssel, Salland, Noordoost Twente en Zuidwest Twente. In ieder leadergebied is een coördinator. Zij roepen initiatiefnemers op om zich te melden met mooie plannen. In de praktijk kunnen dit maatschappelijke, culturele of recreatieve projecten zijn. LEADER is meer dan een subsidiepot alleen. Initiatiefnemers worden begeleid van projectidee tot subsidieaanvraag en eventueel verwezen naar andere subsidiegelden en/of kennisnetwerken.

Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde Leefbaar Platteland van de provincie Overijssel: “Wie kent zijn eigen omgeving nu beter dan de mensen, die er zelf wonen? Daarom vind ik LEADER zo belangrijk. Inwoners en ondernemers kunnen plannen voor versterking van hun eigen gebied indienen en hulp daarbij krijgen door deskundigen uit hun eigen omgeving. Een subsidieregeling dus door en voor een gebied. Zo dragen we bij aan de leefbaarheid van het platteland.”

Al veel initiatieven in Noordoost Twente ondersteund
In Noordoost Twente zijn van 2014 tot en met 2022 via LEADER 28 initiatieven ondersteund. Denk aan Dorpslab De Lutte, een creatieve broedplaats waar nieuwe en bestaande technische talenten van Twente op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met verschillende creatieve en technische activiteiten. Ook de Huiskamer in Manderveen en de herinrichting van het centrumplein in Rossum zijn voorbeelden uit de regio. Maar ook in Ootmarsum is een Leader subsidie toegekend aan de Papiermolen, die onderdeel is van het Openluchtmuseum. Hier wordt nu prachtig in beeld gebracht hoe papier wordt gemaakt, dankzij deze bijdrage van Leader Noordoost Twente.

Maarten Bomans en Saskia Wiegers zijn de LEADER-coördinatoren in Noordoost Twente. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek en om de mogelijkheden voor nieuwe projecten te bespreken. Zij zijn bereikbaar via e-mail leadernot@gmail.com of telefonisch 06-33006738. Kijk voor meer informatie op www.leadernoordoosttwente.nl.

Wat is LEADER?
LEADER is een Europees subsidieprogramma dat plattelandspartijen in staat stelt om heel concreet aan de slag te gaan met een vitaal, klimaatbewust en biodivers platteland. LEADER Noordoost Twente omvat de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen. Projecten moeten worden uitgevoerd in of ten goede komen aan dit gebied. Naast LEADER Noordoost Twente zijn er nog veel andere LEADER-gebieden: Nederland telt er in totaal 31 (waarvan 4 in Overijssel) en in Europa zijn er meer dan 3.500.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bijeenkomst LEADER als inspirerende start voor het nieuwe jaar

Bijeenkomst LEADER als inspirerende start voor het nieuwe jaar

Op 23 januari organiseert LEADER Noordoost Twente een nieuwjaarsbijeenkomst met aandacht voor de ops...

Lees verder >
LEADER-subsidie voor projecten in Ootmarsum en Reutum

LEADER-subsidie voor projecten in Ootmarsum en Reutum

De twee projecten Het Rusttheater en Natuurboerderij Brunninkhuizen (van Annette Brunninkhuis) in No...

Lees verder >