Jong en oud genieten van Paashout halen

De traditie van het Paashout halen blijft één van de mooiste activiteiten in het Paasweekeinde in Ootmarsum. Als stadsomroeper Henny Bodde vanaf 12.00 uur de mensen oproept weten de aanwezige toeristen eigenlijk niet eens wat er staat te gebeuren. Maar als om 13.00 uur de Markt volstroomt begint het ook voor hen te dagen. Deze Paaszaterdag is de dag dat het hout van het Springendal wordt gehaald. En dat zorgt jaarlijks voor een indrukwekkend schouwspel.
Paashout halen (42) (Small)
Nieuwe Poaskearl Matthijs Lammerink zorgt voor een primeur
Op de Markt werd ook duidelijk dat het debuut van de nieuwe Poaskearl Matthijs Lammerink de boeken in gaat als een primeur. Hij werd in een rolstoel de Markt opgeduwd, omdat hij op de vrijdagavond zijn enkelbanden inscheurde en dus niet meer kon lopen. Zijn vader Richard of één van de andere Poaskearls zorgden dat Matthijs toch bij deze bijzondere traditie aanwezig kon zijn. Zijn plek bij de werkzaamheden werd echter ingenomen door een oud Poaskearl. Dat tekent ook de solidariteit binnen de groep van Poaskearls en oud-Poaskearls, omdat men elkaar half staat. En voor Matthijs is het gewoonweg flink balen dat hem dat juist in zijn debuutjaar overkomt.
Paashout halen (32) (Small)
Paashout halen
Op de Markt verzamelden zich al vele Ootmarsummers en (oud) Ootmarsummers, die deze dag als een soort van reünie ervaren.  De drie wagens met hun vrachtboeren arriveerden op tijd en stipt om 13.00 uur vertrok men naar het Springendal. Het is ieder jaar weer een imposant gezicht om te zien dat de hele Denekamperstraat vanuit de stad tot aan de rotonde gevuld is met drie wagens en zes trekpaarden en ook nog eens gevolgd worden door honderden volgelingen. Op het Springendal zijn dan ook velen actief om de wagens vol te laden met het dennenhout dat op verschillende plekken is neergelegd. Onder leiding van de echte vakmensen wordt het hout op de wagens geladen. Oud Poaskearls lieten weten dat het toch steeds moeizamer wordt om voldoende Paashout bij elkaar te krijgen en dus waren de drie Paaswagens net iets minder voorzien van dennentakken dan in andere jaren. Dat doet echter geen enkele afbreuk aan deze bijzondere traditie, want waar in de regio worden de drie wagens elk nog getrokken door twee prachtige paarden. In Ootmarsum is men nog wars van tractors en houdt men vast aan de trekpaarden, die in de voorbijgaande weken flink hebben geoefend met hun voermannen om de bekende route door het stadscentrum te verkennen.
Paasweide (37) (Small)
De laatste loodjes
Met tussenstops bij restaurant de Postelhoek en café Blom namen de paarden, die de Paaswagens trokken, zonder problemen het stadscentrum. Het is ieder jaar weer een imposant gezicht om deze volgeladen wagens via de Marktstraat, de Markt, de Schiltstraat en de aflopende Grotestraat naar de Paasweide te zien rijden. In vroegere jaren was het echt spectaculair om de wagens, getrokken door de paarden,  de weide op te zien rijden, omdat het toen nog een zandpad was. Nu is het verhard en  levert het minder problemen op. Maar dan nog blijft het indrukwekkend als je op de Paasweide staat om te zien hoe de voermannen en hun begeleiders de paarden aanvuren om het einddoel te bereiken. Velen genoten dan ook van de binnenkomst van de sleperswagens, die in de volksmond de namen dragen van ‘Vader’ ‘ ‘Zoon’ en ‘Heilige Geest’. Anno 2017 zorgde deze unieke traditie opnieuw voor een indrukwekkend schouwspel. Een feest voor jong en oud met veel respect voor de voermannen en hun secondanten, want zij waarborgen de veiligheid!!!!

De traditionele foto’s, maar o zo mooi, zijn van Caspar Kouijzer

En de prachtige foto’s van de binnenkomst in Ootmarsum en op de Paasweide

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Paaswagen kantelt op Paasweide

Paaswagen kantelt op Paasweide

Het traditionele ophalen van het paashout verliep op de gebruikelijke wijze en alles wees er op dat ...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
Roderick zoekt Licht

Roderick zoekt Licht

Voor het KRO-NCRV programma Roderick Zoekt Licht reist Roderick Vonhögen door de zeven bisdommen va...

Lees verder >