Hoe energiezuinig zijn woningen in Dinkelland?

Voor veel verschillende zaken bestaat er een energielabel: auto’s, elektrische apparaten, lampen, maar ook voor gebouwen. Het label laat zien hoe energiezuinig zo’n gebouw of voorwerp is. Sinds 2007 bestaat het label voor woningen, sinds 2015 kregen steeds meer woningen ook echt een label. Het aanvragen ervan werd toen simpeler en kon gewoon online. Sinds 1 januari 2021 moet een energieadviseur het label bepalen door middel van een keuring in de woning.

Het label loopt van A++++ (heel zuinig) tot en met G (heel onzuinig). Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Voor de uiteindelijke koper of huurder betekent dit een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Dat is in ieder geval het uitgangspunt. Of dat op deze wijze bereikt wordt, is echt een punt van discussie. De tijd zal het leren.

Hoe is het in de gemeente Dinkelland
Woningen in Dinkelland hebben een gemiddeld energieverbruik, dat blijkt uit onderzoek van www.energielabelprijzen.nl dat de gegevens van Klimaatmonitor Nederland analyseerde. Op dit moment heeft 20,1% van de woningen een geldig energielabel. Daarvan beschikt 65,3% over een “groen” label (A, B of C). Dat is iets minder dan het landelijke gemiddelde van 70%.

65,3% van de huizen in Dinkelland heeft een groen energielabel
Op dit moment heeft 65,3% van de woningen in Dinkelland een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A, B of C. Deze woningen hebben een redelijk tot zeer laag energieverbruik dankzij een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen. Landelijk gezien heeft 70% van de woningen een groen energielabel. Hiermee scoort Dinkelland minder goed ten opzichte van de rest van Nederland.

511 woningen (23,3%) hebben zelfs het meest zuinige energielabel A, landelijk is dat 24%. Het meest voorkomende energielabel in Dinkelland is label C. 120 woningen (5%) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4%.

Hoe zijn de energielabels verdeeld in deze gemeente?

  • 511 woningen (23,3%) hebben energielabel A: zeer laag energieverbruik
  • 345 woningen (15,7%) hebben energielabel B: laag energieverbruik
  • 577 woningen (26,3%) hebben energielabel C: redelijk laag energieverbruik
  • 304 woningen (13,8%) hebben energielabel D: gemiddeld energieverbruik
  • 167 woningen (7,6%) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
  • 172 woningen (7,8%) hebben energielabel F: hoog energieverbruik
  • 120 woningen (5%) hebben energielabel G: zeer hoog energieverbruik

Wat is het energielabel?
Vanaf 2008 is het definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit houdt in dat woningeigenaren vanaf dit jaar een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Deze deskundige komt thuis langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens wordt het energielabel vastgesteld en definitief geregistreerd. Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >