Francien van ‘buurman Bert’ wint zware Dagfondvlucht

Het zijn drukke tijden voor de leden van de Othmarvliegers, maar dat geldt natuurlijk ook voor iedere postduivenhouder. Het hoogseizoen is aangebroken en dus is er voor iedereen wel een vlucht. De spanning is er vooral hoe het verloopt bij de jonge duiven, die voor het eerst met duizenden andere leeftijdsgenoten in de vervoerwagen komen. Dat geeft stress en in dit artikel lezen we daar meer over.
Het hok Meijers presteerde goed, maar dat gold zeker ook voor de duiven van Jan Luttikhuis  en Francien van ‘buurman Bert Damhuis’.
Binnen de duivenwereld zijn middenafstandsvluchten, africhten van jonge duiven, langeafstandsvlucht en marathonvluchten gevleugelde woorden. Voor de leek is het altijd interessant om de uitslagen te weten, want er is iedere keer wel een bekende naam, die de revue passeert.

K&K kampioen op de Midfondvluchten
In het laatste weekend van juni was al weer de laatste middenafstandsvlucht van het seizoen. Een vlucht vanaf Chalon en Champagne met een afstand van 425 kilometer. Vier Othmarvliegers korfden hun in totaal 26 duiven in. Deze duiven hebben al een lang en zwaar seizoen achter de rug en dus waren er diverse liefhebbers, die ‘hun kroost’ een weekje extra rust gunden. Op een bepaald moment is ook voor de duiven de koek op.
Desondanks weerden er in Ootmarsum nog 26 duiven ingekorfd met als winnaar Hok Meijers, gevolgd door Martin Weghorst en de Familie Kuipers.
Geen echte verrassingen. Waarschijnlijk zijn Kas en Karel Meijers Midfond kampioen van de Othmarvliegers zijn geworden.

Chalon en Champagne  425 km
1, 2,5 en 6 Hok Meijers
3, 8 en 9     Martin Weghorst
4 en 7         Fam. Kuipers

Jonge duiven in de leer
Voor vele duivenkwekers is dit de ergste vlucht van het jaar. De jonge duiven, waar ze het hele voorjaar mee druk zijn geweest om ze gezond te houden en op te leren,  komen nu voor eerst met duizenden andere jongen in de vervoerswagen.

Je kunt dit een beetje vergelijken met kinderen, die voor eerst naar school gaan, Het geeft zowel bij de ouders en kinderen een grote hoeveelheid stres, en bij de jonge duiven niet anders.  Een aantal liefhebbers uit Ootmarsum had dan ook het lef om de jongen mee te geven, anderen hadden er meer problemen mee, en stappen later in het seizoen in. Maar hoe je het ook bekijkt, ze zullen door de zure appel heen moeten bijten, anders komen ze op latere leeftijd te kort, en raak je ze alsnog kwijt.

De eerste ‘leerschool’ lag in Ulft, vanaf Ootmarsum ongeveer 69 km. De jongen worden dan in bepaalde regio’s gelost. Deze jonge duiven doen er meestal de hele dag over om naar huis te komen,. Als men dan na enkele  dagen de balans opmaakt zijn de verschillen groot. De ene kweker heeft de meeste van zijn duiven terug, en de ander heeft te maken met grotere verliezen. Dit kan zoveel oorzaken hebben dat het nooit exact te achterhalen is wat de precieze oorzaken zijn.  Volgende week zaterdag is de eerste officiële jonge duivenvlucht. Dan weten de duivenmelkers meer wie het beste zijn jongen heeft voorbereid.

Meer dan 1000 kilometer
Een geheel andere categorie is de marathonvlucht. Duiven met heel veel inhoud doen hier aan mee. Het is mooi om dit te vergelijken met schaatsen of atletiek. Er zijn sprinters, atleten voor de middenafstand en de duurlopers, die de lange afstanden beheersen. Ook hier is training van groot belang. Binnen de Othmarvliegers zijn Jan oude Luttikhuis, Henk Kouijzer en Han Damhuis de specialisten, die hun duiven op de lange afstand inzetten. Bressols op 1028 kilometer afstand van Ootmarsum was het startpunt. Vier liefhebbers korfden hun duiven in op het centrale inkorflokaal in Borne. Dit is de plek waar de verre vluchten in feite beginnen.
De marathonvluchten worden over twee dagen verdeeld.  De duiven worden dan ook pas na de middag gelost om te voorkomen dat ze ‘s avonds de gehele afstand van 1025 km moeten vliegen. Door ze na de middag te lossen, zijn ze verplicht om in de avond en nacht  te rusten. Daardoor arriveren ze de volgende dag.  De duiven werden dan ook vrijdag om 12.00 uur gelost en de eerste duif in Ootmarsum arriveerde om 14.02 bij Jan Luttikhuis. Op iets meer dan 2 minuten van de overwinnar  werd  Henk Kouijzer tweede, gevolgd door Han Damhuis, die zijn duif drie uur na de winnaar zag binnenkomen. Dat het geen makkelijk vlucht was, blijkt wel uit de aankomsttijden. De vijfde duif, die nog net in de prijzen viel, was van Henk Kouijzer om 19.05 uur.

04-07-2025 Bressols 1028 km 4 deelnemers 23 duiven
1 en 4 Jan Luttikhuis
2 en 5 Henk Kouijzer

3 Han Damhuis

Zware dagfondvlucht

Een achteraf zware Dagfondvlucht werd om 07.00 uur gelost in Issoudun op iets meer dan 700 km van het eigen honk. In tegenstelling tot de Marathonvluchten worden deze wel ‘s morgens en het liefst zo vroeg mogelijk gelost, waardoor de duiven de 700 km aan één stuk door vliegen. Met een snelheid van bijna 80 km was het Francien van Bert Damhuis, een echte winnares, die als eerste aantikte gevolgd op 5 minuten door Kas en Karel Meijers. Theo oude Luttikhuis stuurde één duif mee en kon om 16.22 het hok dicht doen. Zijn duif werd keurig derde

Issoudun 701 km 4 deelnemers 10 duiven
1 Bert Damhuis
2 en 4 Hok Meijers
3 Theo Luttikhuis

Op naar volgende week de eerste echte vlucht voor de jonge duiven. Stress, hart vasthouden, maar ook vertrouwen hebben dat de jonge duiven voldoende hebben geleerd.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Postduiven hebben het zwaar met de weersomstandigheden

Postduiven hebben het zwaar met de weersomstandigheden

Het zit dit seizoen niet mee voor de postduiven. Het zijn de weersomstandigheden, die hen parten spe...

Lees verder >
Postduiven bereiken hoge snelheden

Postduiven bereiken hoge snelheden

Na wekenlang oostenwind te hebben getrotseerd, kregen de duiven de laatste vluchten de wind op de st...

Lees verder >
Spannende strijd tussen duiven Senger en Meijers

Spannende strijd tussen duiven Senger en Meijers

De postduiven hebben al weer diverse weekenden gevlogen. Binnen de Othmarvliegers levert dat een spa...

Lees verder >