Flinke verschillen laadpaaltarieven

Rij je elektrisch, maar heb je geen eigen laadpaal? Je bent dan waarschijnlijk afhankelijk van publiek toegankelijke laadpunten. Voor openbaar laden betaal je in Overijssel gemiddeld 34 cent per Kwh, al verschillen de kosten hiervoor sterk per gemeente. In Rijssen-Holten is laden bijvoorbeeld 30% duurder dan in Oldenzaal. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Het scheelt flink in de portemonnee waar je je auto oplaadt. Ten opzichte van andere provincies is Overijssel relatief goedkoop. Je betaalt hier gemiddeld 5,6% minder dan elders in het land.

In Noord-Holland kost je auto opladen bij een publiek toegankelijke laadpaal nog minder: per Kwh betaal je daar slechts 33 cent. Zeeland is met een gemiddelde prijs van 47 cent per Kwh juist de duurste provincie om je auto op te laden aan een publiek toegankelijke laadpaal. Dit zijn de tarieven zonder BTW en eventuele kortingen.

De duurste gemeenten om je auto op te laden
Binnen Overijssel zijn er grote uitschieters op lokaal niveau. Zo ben je in Rijssen-Holten momenteel het duurst uit: automobilisten betalen hier gemiddeld 39 cent per Kwh. Ook in onder andere Deventer en Staphorst is het niet goedkoop om je auto op te laden. De duurste laadpalen van Overijssel vind je in de volgende gemeenten:

  • Rijssen-Holten: 39 cent per Kwh
    • Staphorst, Deventer, Hellendoorn en Ommen: 37 cent per Kwh
    •         Dinkelland en Tubbergen: 36 cent per Kwh

Ook het type parkeerplaats speelt een rol in de kosten. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer: “Uit de cijfers blijkt dat je in parkeergarages je auto gemiddeld goedkoper kunt opladen dan op straat. Maar houd er rekening mee dat parkeerkosten in garages vaak iets hoger zijn dan die je op straat betaalt. Om te weten of je daadwerkelijk goedkoper uit bent als je in een parkeergarage oplaadt, moet je dus beide kosten tegen elkaar afwegen.”

Voordelig laden in Overijssel
Het is momenteel het voordeligst om je auto openbaar op te laden in Oldenzaal, Haaksbergen en Raalte. In deze gemeenten betaal je gemiddeld 30 cent per Kwh. Ook in Hof van Twente, Twenterand, Losser, Kampen, Borne en Olst-Wijhe is je elektrische auto opladen bij openbare laadpunten relatief voordelig: hier kost het gemiddeld 31 cent per Kwh.

Energie-expert Joris Kerkhof van Independer. “Het zijn opvallend grote verschillen tussen de openbare laadpalen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Nederland kan oplopen tot 39 cent per Kwh, dat is meer dan een Kwh bij het goedkoopste laadpunt kost. Als je alleen maar dure openbare laadpalen in de buurt hebt, dan kun je er voor kiezen om thuis te laden. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan dat voordelig zijn.”

Alle details met betrekking tot deze analyse vind je op de onderzoek pagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/laadpaal-tarieven-2024

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ruim 1300 ongelukken met fietsers in Overijssel

Ruim 1300 ongelukken met fietsers in Overijssel

Independer heeft op basis van data van Rijkswaterstaat, verzekeraars en de politie conclusies getrok...

Lees verder >
Grote verschillen benzineprijs in Overijssel: tot € 21,65 verschil voor volle tank

Grote verschillen benzineprijs in Overijssel: tot € 21,65 verschil voor volle tank

Moet je binnenkort weer tanken? Hoeveel je precies kwijt bent aan brandstofkosten verschilt sterk pe...

Lees verder >
Nederlander leent gemiddeld ruim 16.000 euro

Nederlander leent gemiddeld ruim 16.000 euro

Nederlanders lenen steeds meer geld voor grote uitgaven. In mei 2022 lag het gemiddelde leenbedrag n...

Lees verder >