Met het lied ‘Blief nog eem’ won Martin Hietkamp het Twents Songfestival. De Drent schreef dit lied in de periode dat zijn moeder ernstig ziek werd. Ze leed aan kanker en overleed aan de gevolgen. Martin zong dit lied tijdens haar uitvaart. Een prachtige song met een tekst vanuit het hart. De inbreng van Martin Hietkamp was de bekroning van een succesvol maar regenachtig festival op het terrein van het Openluchtmuseum in Ootmarsum. Een eervolle vermelding was er zeker ook voor de nog jonge Fien Snelting, want zij ontving uit handen van juryvoorzitter Monique Sleiderink de publieksprijs.
Een nat maar bijzonder songfestival
Niet alleen de organisatie van het Twents Songfestival, maar zeker ook het publiek heeft van tevoren allerlei buienradars bekeken. Het bleef niet droog, maar bij de start van het evenement stopte het even met gestaag regenen. Maar gelet op de voorspellingen werd het er in de loop van de middag niet beter op. Vaart maken dus, zonder dat dit ten koste ging van de bijdrages van de tien deelnemers. Dit tiental verdiende alle aandacht, want samen zorgden zij er voor dat dit songfestival de boeken in gaat als een evenement met veel kwaliteit en een hoge amusementswaarde. Allemaal regionale en lokale artiesten, die met hart en ziel en vol overtuiging op het podium van de Kapberg stonden. De Nedersaksische taal werd op een bijzondere wijze gepromoot en dan is ‘dit dialect’ grensoverschrijdend en nemen ook deelnemers uit Drenthe en geboren Achterhoekers deel aan dit songfestival, dat een blijvende plek moet houden in de Nedersaksische culturele agenda.
Boeiend van begin tot eind
Presentator Theo Scholte Lubberink voelde zich als een vis in het ‘regen’ water en trapte het zesde songfestival af door direct in te spelen op de weerssituatie. “Vijf jaar lang hebben we niets te klagen gehad over de weersomstandigheden, maar als ik jullie zie met paraplu’s, poncho’s en andere beschermende middelen, dan heb ik veel respect dat jullie hier allemaal zijn. De echte diehards, die komen voor dit liedjesfestijn. Niet alleen om te genieten, maar ook om de tien finalisten te ondersteunen in hun strijd om de hoogste eer.”
Genoten hebben ze zeker en ook de finalisten voelden in alle opzichten de steun van de toeschouwers.
Vol overgave
De band ‘Treasure’ met ‘Twente wat ’n laand’ zette al direct de trend, want vol overgave brachten zij hun bijdrage. En hoe mooi is het dat ook Femme Toenink deze band vocaal ondersteunde. Vervolgens was het genieten van Huub Ruel. Met zijn nummer ’t Löp wa los en met ondersteuning van zangeres Winny Su bracht hij een gevoelig nummer dat al de nodige emoties opriep. Gert Warring was de volgende artiest. De man uit Reutum is in veel opzichten onnavolgbaar. In eerste instantie kwam hij met een ander lied, maar uiteindelijk werd het toch ‘Trotse Twentse plattelanders’. Een dergelijk lied en ook nog eens heerlijk deinend spreekt de Nedersaksische toeschouwer wel aan. Datzelfde publiek genoot van de Ootmarsumse/Rossumse Edith Bruns. Met veel gevoel bracht ze het nummer Dat is wa aans west. Een prachtige tekst en een mooie song dat we dankbaar mogen en moeten zijn om 80 jaar in vrede te mogen leven. Edith bracht het emotioneel en dat kwam ook zo binnen. Martin Hietkamp sloot het eerste gedeelte af en achteraf bleek dit het winnende nummer. Na een korte pauze wist Martin Ankoné met een ode aan het Lutterzand de toeschouwers te betoveren. Een geweldig mooi lied met een tekst om blijvend van te dromen. Het debuut van Carien Oude Lashof en Ellen Haarhuis bleek een regelrechte voltreffer te zijn. Met het lied Dichter teeg’n mie an werd een hele mooie link gelegd naar onder meer asielzoekers, die in deze maatschappij een plek verdienen. Op het Agelose gala maken zij al jarenlang deel uit van de Keisteenzangers. Het is echt te hopen dat zij met hun talent ook jarenlang deel blijven uitmaken van het Twents Songfestival. Dat geldt ook zeker voor Fien Snelting. Een jong talent op het podium van het songfestival, maar ze bracht het nummer Altied wel eene met veel overtuiging. Niet voor niets volgt zij de opleiding voor leraar muziek op Artez, want in al haar vezels zit de liefde voor de muziek. Verfrissend blijven de songteksten en het enthousiasme van het trio Enig en Anders. Op het prachtige lied Rollercoaster hadden zij een eigen tekst gemaakt en dat kan wel eens een nieuw ‘Ootmarsums volkslied’ worden. Het verdient in ieder geval om vaker op de bühne gebracht te worden. Voor een geweldige apotheose zorgde het duo M’reen & Loes. Een totaal ander genre, maar hoe heerlijk om daarmee het Twents Songfestival af te sluiten.
‘Laat me’
Erwin Nijhoff de gastartiest maakte het Twents Songfestival helemaal af. Met de neerdalende regen bleef het trouwe publiek luisteren naar zijn inbreng en waardeerde dit niet alleen met een ovationeel applaus, maar ook door luidkeels mee te zingen met bekende liederen en als het moest met oeh’s en aah’s. Een prachtig optreden wat naadloos paste in deze sfeer, die het Twents Songfestival kenmerkt. Zijn slotnummer ‘Laat me’ van Ramses Shaffy werd luidkeels meegezongen door het enthousiaste publiek. Een lied wat helemaal hoort bij dit evenement. Geen kapsones, doen waar je goed in bent en genieten van wat er gebracht wordt. ‘Laat me’ laat dit Twents Songfestival zichzelf blijven zijn. Dan heeft het een blijvend bestaansrecht.
Monique…
De jury bestaande uit Monique Sleiderink, Frank Droste en Wilfried Poorthuis trok zich terug om een oordeel te vormen. In die tussentijd was het genieten van Erwin Nijhoff en van de onderlinge saamhorigheid. De regen daalde gestaag neer, maar de sfeer leed daar niet onder. Zittend in de kapschuur of onder parasols en paraplu’s werd deze editie al door het publiek geëvalueerd. Dan is het wachten op Monique… Onder een paraplu liep ze vanaf de Weemhof naar de Kapberg om daar de uitslag bekend te maken. Alle artiesten werden op een positieve wijze belicht. Ze liet ook weten dat de publieksprijs en het oordeel van de jury op minieme wijze net van elkaar verschilden.
Fien Snelting werd gevraagd om naar het podium te komen voor de publieksprijs, zij heeft de uitnodiging ontvangen om een optreden te verzorgen in één van de eerste uitzendingen van RTV Oost coryfee Monique Sleiderink. Monique wordt namelijk de opvolger op zondag van Dorothy Oosting, die met pensioen gaat. Monique wil in deze uitzendingen op ‘Ziezo Zondag’ een uur lang aandacht besteden aan de Nedersaksische taal. Daarna was er het tromgeroffel om de winnaar 2025 van het Twents Songfestival bekend t maken. Martin Hietkamp werd de winnaar met zijn wonderschone lied ‘Blief nog eem’. Wie zijn of haar moeder verloren heeft zal dit lied altijd omarmen. Hij speelde het nummer op zijn Weissenborn steelgitaar.
In de stromende regen liet hij het winnende nummer nog eens horen en het dankbare applaus klonk als muziek in ieders oren. Veel waardering voor deze winnaar, maar zeker ook voor de overige artiesten. Door het winnen van deze editie kan Martin Hietkamp uitkijken naar een optreden tijdens de Zunnewende in 2026 en het Vestzaktheater.
Het voelt goed om dit evenement mee te maken met Theo Scholte Lubberink als de ‘vaderfiguur’ , die als presentator iedereen in zijn waarde houdt en op het gemak stelt. De organisatie met veel vrijwilligers loopt als een tierelier. Het geluid, verzorgd door LT Audio Pro. Dankzij het VSB fonds, de Twentse Proefkeuken, COGAS en de Provincie Overijssel is het allemaal mogelijk om dit evenement in Ootmarsum te organiseren. Op naar de editie van 2026 en gelet op de sfeer, de gezelligheid en de saamhorigheid zullen veel van deze artiesten opnieuw een gooi willen doen om het mooiste Nedersaksische lied te laten horen.