Bordje Immaterieel Erfgoed voor papierscheppers Openluchtmuseum 

Het was een bijzonder moment voor alle betrokkenen van het Openluchtmuseum Ootmarsum. Ewald Weijers als beheerder van het Immaterieel Erfgoed papierscheppen reikte een bordje uit als erkenning voor de in 2020 in gebruik genomen papiermolen. Maar zeker ook een waardering voor de papierscheppers van het Openluchtmuseum, want Marjon Droste en Melanie Swennenhuis hebben diverse workshops gevolgd om het papierscheppen onder de knie te krijgen. Dat etaleren ze onder meer tijdens de Ambachtendagen van het Openluchtmuseum in Ootmarsum. De volgende Ambachtendag is op zaterdag 13 april en ook dan wordt het vroegere ambacht  van papierscheppen getoond aan de bezoekers.


De eerste in Nederland 
Als beheerder van het Immaterieel Erfgoed Papierscheppen mocht Ewald Weijers beoefenaars belonen met het bordje ‘Immaterieel Erfgoed spotten’. Marjon Droste, werkzaam bij het Openluchtmuseum, ontving als eerste in Nederland dit bordje. Het ‘Erfgoed spotten’ komt binnenkort aan de muur van de papiermolen te hangen. Op dit schild staat een QR code en als je deze scant en zie wat het ambacht van papierscheppen inhoudt. Drie professionele papierscheppers vertellen over dit oude beroep.  
Het is in ieder geval een mooie erkenning voor het Openluchtmuseum.  In 2018 kwam Rob Meijer met het idee om van het bijgebouwtje bij het Molenhuis een ‘papiermolen’ te maken. Zijn idee was om in ieder geval de werking van een dergelijke molen te laten zien, die in vorige eeuwen op meerdere plekken in de omgeving van Ootmarsum stonden. Dit idee werd mede ondersteund  door een subsidie van Leader.  
Voor de medewerkers van het Openluchtmuseum Ootmarsum voelt de erkenning van de leden van het Immaterieel Erfgoed papierscheppen als een bekroning om deze papiermolen te realiseren.   
     

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ambachtendag trekt veel bezoekers

Ambachtendag trekt veel bezoekers

Bijna 900 mensen genoten onder ideale weersomstandigheden van een zeer gevarieerde Ambachtendag op h...

Lees verder >
Ambachtendag Openluchtmuseum Ootmarsum

Ambachtendag Openluchtmuseum Ootmarsum

Twee keer per jaar wordt er een Ambachtendag gehouden op het terrein van het Openluchtmuseum Ootmars...

Lees verder >
Openluchtmuseum Ootmarsum in het licht

Openluchtmuseum Ootmarsum in het licht

Het idee om het terrein van het Openluchtmuseum voor een deel te verlichten werd een aantal maanden ...

Lees verder >