Aandacht voor grondeigenaren in en bij  gebieden Natura 2000

Gedeputeerde Hester Maij  heeft Punthuizen-Stroothuizen-Beuninger Achterveld bezocht. Deze natuurgebieden maken deel uit van het Natura 2000-gebied Dinkelland. Tijdens het werkbezoek is een doorkijkje gegeven en zijn de kansen en zorgen in het gebied belicht.

Tijdens het werkbezoek is in het veld een toelichting gegeven door ecoloog Fons Eysink op de maatregelen,  die moeten worden genomen in het gebied. De natuurgebieden zijn restanten van het vroegere omvangrijke heidelandschap in Oost-Twente. Het waterpeil in deze gebieden en omgeving is echter te laag, waardoor de natuurwaarden ernstig achteruit zijn gegaan. De maatregelen bestaan dan ook voornamelijk uit het vernatten van het natuurgebied en de directe omgeving. Dit veroorzaakt onrust bij de omwonende agrarische ondernemers en particulieren. Irma Tijhuis is één van deze particulieren. Haar woning grenst direct aan het hoger gelegen natuurgebied Punthuizen. “Ik ben in dit huis opgegroeid en wil hier heel graag blijven wonen. Ik maak me enorm veel zorgen. Als ze de sloten gaan verondiepen, loopt het hier onder water.”

Zoals Irma zijn er meer bewoners in het gebied. Het projectteam herkent de zorgen en laat onderzoeken wat de effecten van vernatting zijn op vastgoed om schade te voorkomen. Daarnaast wordt ook onderzocht welke uitstralingseffecten de maatregelen hebben. Zo zijn er enkele melkveehouders die te maken kunnen krijgen met hogere grondwaterstanden en de beperking van bemesting, terwijl zij niet in het zogenoemde uitwerkingsgebied liggen. Ook voor hen wordt gezocht naar een passende oplossing.

sloot-om-landbouwgrond
Hester Maij vindt het van belang dat er maatwerk wordt geleverd in de gebiedsprocessen. “We nemen maatregelen om de natuur in de Natura 2000-gebieden te herstellen en versterken, waardoor NB-wetvergunningen weer kunnen worden verleend en economische ontwikkeling mogelijk is. De ondernemers nabij Natura 2000-gebieden  worden door deze maatregelen beperkt en zij zoeken samen met ons naar oplossing die passen bij hun bedrijfsvoering. Zo hebben de familie Kokkeler en maatschap Austie aangegeven dat ze elders een nieuwe start willen maken. Wij helpen hen daar ook financieel bij. Een deel van hun gronden wordt ingericht met natuur en het deel dat landbouw blijft, wordt ingezet als ruilgrond voor anderen in de omgeving zodat ook zij weer verder kunnen ondernemen.”

Ook zijn er ondernemers in het gebied, die mogelijkheden zien om hun bedrijfsvoering aan te passen en bij te dragen aan de inrichting en beheer van de natuur. Robert Keizer heeft nu een vee-en vleeshandel en ziet kansen om in de toekomst een extensieve veehouderij verder uit te bouwen. Zijn gronden liggen volledig in het uitwerkingsgebied. “Ik ben geboren en getogen in het gebied en wil graag verbonden blijven met deze omgeving,” vertelt de ondernemer. “Door de landbouwgronden in te richten met natuur, zie ik wel kansen om vleesproducten van hoge kwaliteit af te kunnen zetten in een groeiende markt. We hebben de kennis en de machines om de natuur te beheren, dus volgens mij kunnen we elkaar hierin versterken.”

Herman Brink van Staatsbosbeheer is positief over deze ontwikkeling in het gebiedsproces, waar hij bestuurlijk trekker van is. “Als de kans zich voordoet, willen we graag verder met de mensen in het gebied. Momenteel bespreken we de mogelijkheden en hopen we op een duurzame samenwerking om Punthuizen, Stroothuizen én het Beuninger Achterveld te behouden en verbinden.”

Staatsbosbeheer heeft van de drie terreinbeherende organisaties de grootste opgave in Overijssel. Tijdens het werkbezoek is tevens aandacht besteed aan het startschot om herstelmaatregelen binnen de bestaande natuur te realiseren. Herman Brink zette als symbolische moment de schop in de grond: “Alles wat we zelf kunnen doen aan maatregelen om de natuur te herstellen en versterken, hoeft daarbuiten niet meer te gebeuren. We zetten de schouders eronder en gaan op korte termijn al  aan de slag met de eerste beheermaatregelen.”

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Natuurherstel in Bergvennen & Brecklenkampse Veld door grondruil met buren

Natuurherstel in Bergvennen & Brecklenkampse Veld door grondruil met buren

De provincie Overijssel, de gemeente Dinkelland en Stadt Nordhorn zijn tot een overeenkomst gekomen ...

Lees verder >
Provincie wil natuur in en om Agelo sterker maken

Provincie wil natuur in en om Agelo sterker maken

Op woensdag 29 november 2023 organiseert Provinciale Staten een inspraakbijeenkomst over de Natura 2...

Lees verder >
Provincie Overijssel subsidieert Warmtenet Twente

Provincie Overijssel subsidieert Warmtenet Twente

De Provincie Overijssel geeft 2,5 miljoen euro aan subsidiegelden aan het Regionaal Warmtenet Twente...

Lees verder >